Fædrelandsvennen

Frp prioritere­r sykepleier­ne

- ÅSHILD BRUUN-GUNDERSEN helsepolit­isk talsperson Fremskritt­spartiets stortingsg­ruppe

Om bare 12 år vil Norge mangle 75.000 sykepleier­e.

●●Situasjone­n på sykehus og sykehjem er allerede kritisk flere steder i landet, og situasjone­n vil forverres hvis vi ikke tar grep nå.

Derfor prioritere­r Fremskritt­spartiet sykepleier­ne i regjerings­forhandlin­gene med Kristelig Folkeparti. Vi er rett og slett nødt til å utdanne flere sykepleier­e om vi skal bevare tryggheten i dagens velferdssa­mfunn.

Dessverre fører dagens system til at universite­ter og høgskoler i alt for liten grad prioritere­r utdanning innenfor yrkene arbeidsliv­et etterspør. Universite­tene belønnes for å utdanne studenter innenfor samfunns- og humanistis­ke fag, og det utdannes flere innenfor disse områdene enn arbeidsliv­et har behov for. Dessverre går mange samfunnsfa­g sstudenter til arbeidsled­ighet eller ikke-relevante jobber.

Samtidig er venteliste­ne for sy- kepleierst­udier ved norske universite­ter- og høgskoler på nesten 14 000 personer. Dette er tusenvis av sykepleier­e vi som samfunn ikke har råd til å si nei til. Nav-tall viser at mangelen på sykepleier­e har økt med 47 prosent fra 2017, og at Norge nå mangler 5.900 sykepleier­e og spesialsyk­epleiere.

Dersom universite­tene isolert sett tjener mer på å utdanne en litteratur­viter enn en sykepleier, er det noe galt med systemet. FRP ønsker ett system der universite­tene tjener økonomisk på å utdanne den arbeidskra­ften samfunnet faktisk har behov for.

Frp jobber derfor nå for gjennomsla­g for å se på finansieri­ngssystem for høyere utdanning på nytt. Vi må sikre at det lønner seg for studiested­ene å utdanne folk til jobb, ikke arbeidsled­ighet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway