Fædrelandsvennen

En jobb å gå til

- ODDMUND HARSVIK, redaktør Gatemagasi­net Klar Kristiansa­nd

Jeg hadde en av de aller første dagene i 2019 en god samtale med en av Klar-selgerne, da han var innom for å kjøpe flere blader.

Jeg kommer til å gå på jobb hver dag, selv om jeg nok ikke selger stort denne måneden. Jeg får i alle fall snakka med mange hyggelige mennesker. Noe jeg går glipp av hvis jeg ikke har denne jobben å gå til.

Jeg syntes dette var så godt fortalt, og at det setter fokus på hva gatemagasi­nene i Norge bidrar med på det rent menneskeli­ge plan.

Gatemagasi­nenes formål er at vi skal vaere alternativ til rus, prostitusj­on og kriminalit­et. Men Klar-selgerens forklaring, synliggjør også at de er alternativ til isolasjon, ensomhet, sosial utestengel­se og manglende aktivitet. Det å føle seg akseptert, er livsviktig for menneskes mentale helse. Spesielt mennesker som ruser seg, selvmedisi­nerer seg, blir ofte svaert deprimerte. Spesielt når de skal gjennomgå såkalte «hvite dager». Jeg vil derfor rette en takk til selgernes kunder som blir venner med dem. Slår av en prat om løst og fast, og på den måten bringer folk inn «i varmen» igjen etter at de har følt seg utestengt fra det meste av det livet tilbyr.

Stor takk også til Klar-selgeren, som viser meg den tillit å snakke åpent om sine følelser. Det gjør meg litt klokere.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway