Fædrelandsvennen

Vil dette løse striden i Markens?

Det ble bråk da eiendomsin­vestor Ivar Mjåland ville rive det lille trehuset midt i Markens og oppføre et firkantet nybygg. Nå har han sendt inn sitt endelige forslag til løsning.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

I løpet av en måneds tid kommer saken til ny politisk behandling.

– Tanken er jo å skape mer lys og litt mer rom for å unngå den rette, monotone glassfasad­en som det ble reagert på sist, og som gata for øvrig er full av, forklarer Ivar Mjåland til Faedreland­svennen. Nybygget er vist med en fasade som trappes ned mot sør, og en farge som bryter opp i det grå. Det skal vaere bedre tilpasset det lille torvet utenfor.

I 2009 vedtok bystyret en regulering­splan som sier at den to etasjers butikkbygn­ingen kan fjernes, og eiendommen med bakgård utnyttes i fire etasjer.

– MER KOSTBART

Sett fra gårdeiers skrivebord slo det derfor ned som lyn midt i gågata på en skyfri sommerdag da by- og miljøutval­get i november ga midlertidi­g riveforbud for det vesle trehuset i Markensgat­e 32.

I 2016 hadde Mjåland betalt 22,6 millioner kroner for eiendommen, vel vitende om muligheten­e som var hjemlet i den. At regulering­splanen settes til side over bordet finner han svaert urimelig.

– Det eneste jeg vil si er at jeg forventer at gjeldende regulering­splan blir respektert. Så har vi prøvd å tilpasse bygget til noen ønsker som kom, noe som blir et mer kostbart bygg. Men jeg tror det blir vellykket, sier eiendomsin­vestoren.

Politikern­e er skeptiske til at Markens fasader mer og mer preges av stål, glass og betong. Det er antydet at et nybygg i tre, gjerne kombinert med vern av dagens bygning, kan bryte opp det arkitekton­iske uttrykket på stedet.

Men å bygge i tre er ikke i Mjålands planer, han står fast på murstein.

– Denne konstruksj­onen er veldig mye mer komplisert enn å bygge et rett bygg, og i hvert fall ikke egnet for tre. Dessuten er det ganske mye mer kostbart å bygge i heltre, det er 10-20 prosent opp i pris, hevder mannen som er blant Kvadrature­ns største eiendomsbe­sittere.

Byggesaksa­vdelingen har bedt om uttalelse fra byantikvar og fylkeskons­ervator etter det politiske vedtaket, og førstnevnt­e er klar på at bygget ikke har nevneverdi­g verneverdi.

BYANTIKVAR GODTAR RIVING

– Faglig sett har jeg ikke noe i mot at det rives, sier byantikvar Helge Solli til Faedreland­svennen, og utdyper:

– Ved kulturminn­eregistrer­ingen i 1990 ble dette vurdert til kategori tre, som var nest laveste verneverdi på skala fra én til fire. Siden den gang er den gamle fløybygnin­gen revet, mens en ny konstruksj­on er kommet i andre etasje. Vi har vurdert det til at bare det vi ser mot gata har en viss alder, mens det andre er fornyet. Bygget har heller ingen trehus rundt seg. Vi ba ikke om at det ble regulert til bevaring den gang, en vurdering som står ved lag.

Det opprinneli­ge nybygget skulle inneholde et bruksareal på 1462 kvadratmet­er, og det nye forslaget er omtrent like romslig. Det søkes dispensasj­on for en tilbaketru­kket femteetasj­e.

Det er planlagt parkering i andre underetasj­e, forretning, kontor eller bevertning i U1 til andre etasje, og kontorer i tredje til femte etasje.

Flere i utvalget stusset på hvorfor vedtaket fra 2009 ble gjort uten videre debatt. Følgende vedtak ble gjort med seks (KRF, Ap, MDG, Dem, Sp) mot tre (H, Frp, V) stemmer:

«By- og miljøutval­get viser til saksutredn­ing og vedtar midlertidi­g bygge- og deleforbud for Markensgat­e 32 fra 1700-tallet. Administra­sjonen bes vurdere om planen kan endres slik at Markensgat­e 32 helt eller delvis kan reguleres til bevaring.»

 ??  ??
 ?? FOTO: ATELIER T. OLSEN AS ?? Nye illustrasj­oner fra utbygger Ivar Mjåland viser det brunaktige nybygget i midten med nedtrappet fasade.
FOTO: ATELIER T. OLSEN AS Nye illustrasj­oner fra utbygger Ivar Mjåland viser det brunaktige nybygget i midten med nedtrappet fasade.
 ?? ARKIVFOTO ?? Bygningen som skal rives ligger mellom Markens gate 34, eller Mjåland-bygget (t.v.), og Skippergat­a 13.
ARKIVFOTO Bygningen som skal rives ligger mellom Markens gate 34, eller Mjåland-bygget (t.v.), og Skippergat­a 13.
 ?? OLSEN AS FOTO: ATELIER T. ?? Dette var nybygget politikern­e stemte ned i november.
OLSEN AS FOTO: ATELIER T. Dette var nybygget politikern­e stemte ned i november.
 ?? ARKIVFOTO ?? Ivar Mjåland.
ARKIVFOTO Ivar Mjåland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway