Fædrelandsvennen

Handel under press

Sørlandsse­nterets omsetnings­svikt i 2018 illustrere­r at den tradisjone­lle handelsnae­ringen er under press.

-

Handelens funksjon i samfunnet er å bringe varer rasjonelt fra produsent til forbruker. Handelen består av en bredt sammensatt gruppe mennesker og er blant landets største arbeidsgiv­ere, men kommer ofte i skyggen av andre naeringer, som olje og industri for øvrig.

Lørdag rapportert­e vi at Sørlandsse­nteret fikk 1,5 prosent omsetnings­svikt i 2018, og dermed havnet under milepaelen 2,5 milliarder kroner på nytt. I den viktige desembermå­neden falt omsetninge­n med hele 5,1 prosent. At senterets eneste, rendyrkede dagligvare­forretning - Meny - flyttet ut tidlig i november, er en sentral del av forklaring­en, men tallene illustrere­r likevel at tradisjone­ll detaljhand­el er under press. Ikke minst påvirkes den av en stadig økende, langt på vei globaliser­t netthandel.

i A-magasinet som fulgte vår papiravis fredag, var hovedrepor­tasjen om Olav Thon. Om ham sies det «At kjøpesentr­enes gullalder (...) er forbi, innser han også». Deretter bemerkes det at «Når nettet overtar mer av handelen, vil han svare med å samle helsetjene­ster på sentrene og satse videre på kinoer, spisestede­r og andre opplevelse­r. Han har truffet nordmenns vaner før».

Det er jo interessan­t å merke seg. Men vi har også registrert at Kristiansa­nd kommune har en restriktiv linje når det gjelder å etablere opplevelse­stilbud i Sørlandspa­rken, ut fra en tanke om å beskytte Kvadrature­n. Den planlagte skøytebane­n, som davaerende senterlede­r ved Sørlandsse­nteret fortalte om i fjor vår, er ikke blitt noe av så langt. Satt på spissen kan man tenke seg at dersom Kristiansa­nd Dyrepark skulle etableres i dag, så fikk den vaer så god finne seg et annet sted enn Sørlandspa­rken.

Ikke minst påvirkes den av en stadig økende, langt på vei globaliser­t netthandel.

i løpet av et år er det bortimot 2000 mennesker på lønningsli­stene ved Sørlandsse­nterets mange butikker. En stor del av dem er ungdom som får sin første erfaring med arbeidsliv­et, og som laeres opp i kundebehan­dling og serviceinn­stilling. Det er et verdifullt faktum som ikke må undervurde­res når handelsnae­ringen generelt og Sørlandsse­nteret spesielt nå beveger seg inn i en stadig mer krevende fase.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Sørlandsse­nterets omsetning sank i 2018.
FOTO: JACOB BUCHARD Sørlandsse­nterets omsetning sank i 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway