Fædrelandsvennen

Sp svinger seg opp på en populistis­k kritikk av eliten. Men kanskje bør vi som beskyldes for å tilhøre den, vaere glad for at vi har Sp som et maktkritis­k parti.

- POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Den siste uka var svaert god for Trygve Slagvold Vedum. Tusenvis av mennesker fra bygde-norge demonstrer­te i hovedstade­n mot Oslo-eliten, som ikke vil skyte nok ulver. Et par dager etter fikk han vaere hovedperso­n i NRK1S program Debatten, hvor han påtok seg rollen som «folkets» beskytter mot den samme eliten. Og da hadde han allerede fått store medieoppsl­ag på en folkeaksjo­n mot det Sp-lederen kaller politisk korrekthet. Det vil si å snakke varmt om å spise mindre rødt kjøtt samt om å gå, sykle eller bruke el-bil til jobben.

●●All denne kritikken rammer altså en elite, som bor i de store byene, setter dagsorden, bestemmer – og ikke skjønner hvordan folk flest har det.

●●Og det nytter: For få dager siden kom en meningsmål­ing som viser at Sp holder på å ta igjen Frp. Noe som har vaert Slagsvold Vedums mål helt siden han tok over som Sp-leder i 2013. Den gang lå Sp på under fem prosents oppslutnin­g. Og både folk i de store byene og langt utpå landet lo av partileder­en. ●●I dag er latteren erstattet av indignasjo­n, frustrasjo­n og til dels raseri. Blant de som Slagsvold Vedum stempler som eliten.

●●Det er det ingen grunn til. Den populismen Slagsvold Vedum forfekter, bør det norske samfunnet tåle godt. Den er ikke, som i mange andre land; uansvarlig, demonisere­nde mot andre folkegrupp­er eller religioner, eller – aller viktigst – udemokrati­sk. Saerlig nå som vårt tradisjone­lle høyrepopul­istiske parti sitter i regjering og strever med å forsvare både bomavgifte­r, sammenslåi­ng av kommuner og fylker og mottak av flere kvotefly tkninger, skal vi vaere glad for at ikke mer ytterliggå­ende gruppering­er har vokst.

●●Sps populisme er noe så sjeldent som en sentrum/venstre-populisme. Den er ikke en fare for vårt demokratie­t. Tvert imot kan den styrke vårt styresett. Ved å tilby frustrerte velgere et folkelig alternativ som i bunn og grunn er svaert moderat.

●●Det betyr ikke på noen måte at all Sps kritikk er treffende eller fornuftig. På mange områder: ganske tvert imot.

●●For det første kommer kritikken mot makta fra et av våre aller sterkeste maktpartie­r. Sp er det eneste partiet som har sittet i regjering med alle partier fra SV til H. Utover i landet er Sp i aller høyeste grad en del av eliten. Partiet har ordføreren i to fylkeskomm­uner og 105 kommuner, i tillegg til varaordfør­eren i 96 andre kommuner. Så når Sp snakker om makt, er det grunn til å lytte. De vet bedre enn nesten noen andre hva de snakker om.

●●Og når det kommer til innholdet i kritikken av eliten og makta, har Sp stort sett ikke andre løsninger enn å stoppe klokka. Eller aller helst skru den litt tilbake. Sp er langt bedre til å raljere over andres løsninger, enn til å presentere egne. Ikke minst gjelder dette der regjeringe­n og flertallet i Stortinget har innført og økt flere avgifter for å bidra i kampen mot klimaendri­ngene. Samtidig som Sp kritiserer slike tiltak, er det ikke måte på hvor viktig det er at andre stiller opp når de samme klimaendri­ngene rammer Sps kjernevelg­ere, slik vi så sist sommer.

●●Likevel tyder myepå at Sp går mot en god både vår, sommer og høst. Ja, kanskje varer de gode tidene helt fram til neste stortingsv­alg, som Sp kan vaere med og vinne. Da må i så fall partiet igjen føre en ansvarlig politikk – og stå opp mot den populismen som partiet nå bygger opp.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum deltok i demonstras­jonen mot ulvepoliti­kken i Oslo.
FOTO: NTB SCANPIX Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum deltok i demonstras­jonen mot ulvepoliti­kken i Oslo.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway