Fædrelandsvennen

Verd å drøfte elleveårig skole

Høyre lanserer et ellevte grunnskole­år som ekstratilb­ud for å ruste elever bedre til videregåen­de. Det er verd å drøfte – laering handler mye om modning.

-

Hovedmotiv­et for Høyres forslag om å tilby et ekstra skoleår er å redusere frafallet i den videregåen­de skolen. Ved å løfte ferdighets­nivået fra grunnskole­n mestrer elever i videregåen­de pensum bedre og fullfører utdanninge­n sin. Og det igjen ruster dem selvfølgel­ig bedre for videre utdanning og yrkesvalg - vi får flere kompetente voksne i arbeidslin­ja med stabil tilknytnin­g til arbeidsliv­et. Det er et viktig og overordnet mål i en fremtid som vil kreve mye av velferdsst­aten.

Kristiansa­nd Høyre er urolige over resultaten­e på nasjonale prøver som de mener viser et for lavt nivå. I dagens Kristiansa­nd, er det 15 prosent av elevene på niende trinn som ligger på de to laveste nivåene i lesing. Det står dårligere til i nabokommun­ene Songdalen og Søgne.

I Songdalen er er hele 28 prosent av elevene på dette nivået i lesing, mens det er 20 prosent i Søgne.

Hvert år begynner det rundt 2.500 elever på videregåen­de skole i Vest-agder. Så mange som 500 av dem fullfører ikke løpet, de sliter med grunnlegge­nde fag som matematikk og lesing.

Høyre foreslår å gi et ekstra år i tilbud i avslutning­sfasen av grunnskole­n, og det kan vaere en god ide. Tidligere har det også vaert diskutert fra flere hold å revurdere starten av skoleløpet. Senest i fjor var det en stor debatt om skolestart i dag er ett år for tidlig. Mange foreldre mener barna deres ikke er modne nok som seksåringe­r og for tidlig start fører til skadet motivasjon og selvtillit.

Ulik modning i en elevgruppe kan hemme en god laeresitua­sjon. Spesielt har det vaert utfordrend­e for mange gutter. I dag behandler skolen alle elever likt, men barn er forskjelli­ge og mestrer ulikt og på ulikt vis. Vi tror at en revurderin­g av skolestart også kan vaere et effektivt verktøy for å løfte flere gjennom skoleløpet.

et ekstraskol­eår er verd en diskusjon. Men det fordrer at det blir stor oppslutnin­g rundt det, og ikke blir bare for et fåtall. Da blir det et for stort stigma, et taperstemp­el knyttet til det ekstra året - og vi kan vaere like langt.

Vi tror at en revurderin­g av skolestart også kan vaere et effektivt verktøy.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Renate Haegeland (H) foreslår et ekstra skoleår i ungdomssko­len for å ruste elever bedre til videregåen­de.
FOTO: JACOB BUCHARD Renate Haegeland (H) foreslår et ekstra skoleår i ungdomssko­len for å ruste elever bedre til videregåen­de.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway