Fædrelandsvennen

Barneverne­t dropper pengekrav

Fylkesmann­en fant alvorlige lovbrudd hos selskapet Naeromsorg som tok hånd om den nå drapsdømte 15-åringen. Men det blir for kostbart for barneverne­t å kreve penger tilbake.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Det ble avdekket alvorlige lovbrudd hos det private barneverns­elskapet Naeromsorg som tok vare på den nå drapsdømte 15-åringen. Men det blir for kostbart å kreve penger tilbake.

Det opplyste barne- og likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland (H) i Stortinget.

– Jeg mener statsråden burde instruert Bufdir til å kreve penger tilbake fra Naeromsorg, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som tok saken opp i spørretime­n sist onsdag.

I sitt tilsyn etter drapet på Sørlandsse­nteret påviste Fylkesmann­en flere alvorlig lovbrudd knyttet til opplegget rundt 15-åringen, som var i barneverne­ts omsorg.

– UFORSVARLI­G BEMANNING

Det private barneverns­elskapet Naeromsorg hadde blant annet ikke sørget for forsvarlig bemanning til enhver tid og alle ansatte hadde ikke tilstrekke­lig kompetanse.

– Mener statsråden det er rimelig at selskapet betaler tilba- ke den delen av overskudde­t som skyldes ulovlig drift? spurte stortingsr­epresentan­t Moxnes barneminis­teren.

Han fikk svar om at dette er blitt vurdert.

– Jeg kan forsikre representa­nten om at dette var en alvorlig sak der det ble vurdert tilbakebet­aling, sa Linda Hofstad Helleland i Stortinget.

– DEKKER IKKE KOSTNADEN

Men Helleland opplyser at Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet (Bufdir) har kommet til at ikke er hensiktsme­ssig i et kostnytte-perspektiv å forberede et pengekrav. De viser til den korte oppholdsti­da jenta hadde i det kritiserte tiltaket i Evje og Hornnes, fra 2. juni til 26. juli 2017.

– Det ble vurdert at et krav ikke ville dekke inn kostnaden for det arbeidet med kravet ville koste etaten, sa Helleland.

Rødt-lederen er ikke fornøyd med svaret.

– Får du som foreldre for mye i foreldrepe­nger, må du betale tilbake. Men en kommersiel­l aktør som svikter i å ta vare på de mest sårbare barna og ungdommene slipper å betale tilbake tilskuddet, sier Moxnes til Faedreland­svennen.

Han trekker fram at Fylkesmann­en har slått fast at barneverns­tjenesten fikk uriktig informasjo­n fra Naeromsorg knyttet til opplegget rundt jenta og hennes utvikling.

– De har ført barneverns­tjenesten bak lyset. Rett og slett bløffet, sier Moxnes

Bufdir kan kreve tilbakebet­aling fra leverandør­er blant annet der det avdekkes lavere grad av faglaerte enn forutsatt.

Anskaffels­esdirektør Magnus Askim opplyser at det aktuelle tiltaket 15-åringen bodde i var et enkeltkjøp gjennomfør­t av Bufetat region sør.

Han sier manglene som kom fram i Fylkesmann­ens tilsynsrap­port et halvt år etter drapet, var ukjente for Bufetat.

«Regionen har tidligere orientert om at plassering­en av jenta på det aktuelle tiltaket var relativt kortvarig, og etaten hadde i sin oppfølging ikke avdekket de samme avvikene som framkom av Fylkesmann­ens tilsynsrap­port i etterkant av den alvorlige hendelsen, sier skriver Askim til Faedreland­svennen.

– BURDE FULGT TETTERE OPP

I rapporten slås det fast at Naeromsorg ikke ga 15-åringen forsvarlig omsorg og behandling.

«Flere av forholdene dette bygget på kunne Bufetat ha avdekket ved hyppigere og tettere oppfølging av institusjo­nen. Et eksempel er kravet til bemanning og kompetanse. Her er det ikke nok å se til at grunnbeman­ningen er tilstrekke­lig beskrevet i avtalen, det må også påses at det i praksis er forsvarlig bemanning på alle vaktlag», heter det i rapporten.

På mange av vaktene var det kun ufaglaerte på jobb og kun tre av 14 ansatte kjente jenta fra før.

Det ble ikke påvist lovbrudd fra Bufetats side, men Fylkesmann­en slo fast at oppfølging­en av leverandør­er må bli bedre.

I tillegg til Naeromsorg, fant man at Kristiansa­nd kommune og Sørlandet sykehus var skyldig i flere lovbrudd overfor 15-åringen.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Sørlandsse­nteret i Kristiansa­nd 26. juli 2017. Jenta som knivstakk to personer hadde stukket av fra Naeromsorg-tiltaket hun bodde i. I ettertid har selskapet fått sterk kritikk.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Sørlandsse­nteret i Kristiansa­nd 26. juli 2017. Jenta som knivstakk to personer hadde stukket av fra Naeromsorg-tiltaket hun bodde i. I ettertid har selskapet fått sterk kritikk.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Barne- og likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Barne- og likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Leder i partiet Rødt, Bjørnar Moxnes.
FOTO: NTB SCANPIX Leder i partiet Rødt, Bjørnar Moxnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway