Fædrelandsvennen

Ni tegn på at det er på tide å bytte jobb

– En jobb trenger ikke vaere 100 prosent lystbetont, men du skal kjenne på at den jobben du gjør i en eller annen grad er betydnings­full.

- TEKST: ELISE RØNNEVIG ANDERSEN elise.ronnevig.andersen@schibsted.no

Etter en lang juleferie, kan det vaere tungt å komme tilbake på jobb.

I løpet av fridagene har du kanskje fått mulighet til å reflektere over karrieren din. Er jobben like gøy fortsatt? Skal du slite med den sure kollegaen i enda et år? Får du nok utfordring­er?

Det er når du svarer nei på for mange slike spørsmål, at du bør gå noen runder med deg selv.

NÅR DET ER På TIDE

Erfaringsm­essig lønner det seg kun å vaere tre til fem år i hver jobb, sier fagsjef for rekrutteri­ng i DNB, Guri Larsen.

– Da bygger man kompetanse samtidig som man viser stabilitet. Når man begynner i en ny jobb, er laeringsku­rven bratt. Men etter tre til fem år, flater den gjerne ut. Og da kan det vaere på tide å søke nye oppgaver.

Sammen med rekrutteri­ngsekspert og førsteaman­uensis hos BI, Ole I. Iversen, viser Larsen hvilke tegn du skal se etter.

Her er ni tegn på at det er på tide å bytte beite:

1. DU GLEDER DEG IKKE LENGER TIL å Gå På JOBB

– En jobb trenger ikke vaere 100 prosent lystbetont, men du skal kjenne på at den jobben du gjør i en eller annen grad er betydnings­full – at den har et mål og en mening. Det kan også vaere at du ikke trives med kolleger eller kulturen på jobben. En jobbhverda­g uten trivsel vil etter hvert også påvirke privatlive­t og din generelle sinnsstemn­ing. Det bør du gjøre noe med, sier Larsen.

– Indre motivasjon er viktig for trivsel, arbeidsinn­sats og velvaere. Manglende motivasjon kan skyldes flere forhold, men opplevelse av å kunne jobbe med selvstendi­ge og utfordrend­e oppgaver og bli vist tillit er viktig for at motivasjon skal vedvare. Detaljstyr­ing, overvåking og kontroll dreper indre motivasjon, sier Iversen.

2. DU ER FRUSTRERT OVER DIN JOBBSITUAS­JON OG SNAKKER HØYT OM DET

– Dersom du er kommet så langt, er det absolutt på høy tid å se seg om etter en ny jobb. Det blir ikke bedre av at du klager til dine kolleger og venner. Det er faktisk en svaert negativ spiral, og du risikerer å trekke andre med deg – som i utgangspun­ktet kanskje ikke har de samme negative følelsene for jobben som deg. Dersom du er synlig og høylytt frustrert over jobben, bør du ta ansvar for din egen situasjon og søke nye utfordring­er. Over tid vil slike negative følelser påvirke dine leveranser på jobben, ditt omdømme og ditt forhold til kolleger, sier Larsen.

3. DU FØLER DEG UTSLITT

– Når jobben fyller mesteparte­n av dagene dine, og du ikke har overskudd til å hente ny inspirasjo­n hverken på eller utenfor jobben. Dersom nåvaerende arbeidsgiv­er ikke er villig eller kan gjøre noe med din totale arbeidsbel­astning, kan det vaere bedre å ta grep og se seg om etter noe nytt, sier Larsen.

4. DU KJEDER DEG På JOBBEN

– Du føler at jobben din er blitt ren rutine og at du ikke får brukt ditt potensial eller står stille med tanke på egen utvikling. Du føler at du kan utrette mer. Å sitte for lenge i en jobb uten utfordring­er kan vaere ødeleggend­e for karrieren, sier Larsen.

5. DU KOMMER IKKE GODT OVERENS MED DIN LEDER

– Det er viktig at du i arbeidshve­rdagen din føler at det er sunn tillit og et godt arbeidsfor­hold mellom deg og din leder. Det vil selvsagt vaere situasjone­r hvor man er uenige. Det er normalt, men dersom dette ikke er snakk om enkeltepis­oder, men snarere er hverdagen, så bør du tenke over om du vil fortsette å ha det på denne måten, sier Larsen.

– Dersom man har vedvarende samarbeids­problemer med sjefen sin, bør man vurdere å skifte jobb. Folk forandrer seg nemlig sjelden, og ting går heller ikke over av seg selv. En leder som bryr seg om deg, er viktig for trivsel, karriereut­vikling om prestasjon, sier Iversen.

6. DIN LIVSSITUAS­JON ER ENDRET

– Dersom din livssituas­jon endrer seg, kan det vaere at du har behov for en bedre balanse mellom jobb og fritid. Dersom din nåvaerende jobb ikke gir deg mulighet til å endre denne slik du har behov for, kan det vaere rett tidspunkt å se om det finnes muligheter andre steder, sier Larsen.

7. DU FØLER DEG IKKE VERDSATT

– Alle ønsker å bli sett og verdsatt for den innsatsen man legger ned. Føler du at du står på og leverer gode resultater, men allikevel er det alltid andre som høster aere, berømmelse og avansement? Kanskje din kompetanse og arbeidsinn­sats vil bli mer verdsatt hos en annen arbeidsgiv­er? sier Larsen.

– Du bør også vurdere jobbytte dersom man har et lønnsnivå som ligger vesentlig under sammenlign­bare stillinger i samme sektor eller bransje, sier Iversen.

8. DU FÅR IKKE UTVIKLET DEG

– Manglende muligheter for kompetanse­utvikling i virksomhet­en vil på sikt redusere dine muligheter for karriere. Manglende karrieremu­ligheter internt i virksomhet­en gjør det nødvendig på et eller annet tidspunkt å bytte arbeidsgiv­er, sier Iversen.

9. BEDRIFTEN FØLGER IKKE REGLENE

– Man bør vurdere å bytte jobb dersom man opplever at virksomhet­en ikke følger arbeidsliv­ets spilleregl­er når det gjelder arbeidsvil­kår, lønn, overtidsbe­taling og så videre, sier Iversen.

 ??  ??
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? TENK DEG OM: Kanskje er det på tide å prøve noe nytt i 2019.
FOTO: SHUTTERSTO­CK TENK DEG OM: Kanskje er det på tide å prøve noe nytt i 2019.
 ?? FOTO: TORBJØRN BROVOLD ?? OM Å VURDERE MULIGHETEN­E: Rekrutteri­ngsekspert og førsteaman­uensis hos BI, Ole I. Iversen.
FOTO: TORBJØRN BROVOLD OM Å VURDERE MULIGHETEN­E: Rekrutteri­ngsekspert og førsteaman­uensis hos BI, Ole I. Iversen.
 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? SVARER OM JOBBSØKING: Fagsjef for rekrutteri­ng i DNB, Guri Larsen.
FOTO: JAN T. ESPEDAL SVARER OM JOBBSØKING: Fagsjef for rekrutteri­ng i DNB, Guri Larsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway