Fædrelandsvennen

Blar opp 100 millioner

Tidligere Obos-sjef Martin Maeland går inn med 100 millioner kroner og skal lede utviklinge­n av flere sentrale eiendommer i Kristiansa­nd.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Markedet tre-fire år fram avgjør hva vi kan få til. Jeg tror ikke dette er en «walk in the park», sier Martin Maeland til Faedreland­svennen.

69-åringen er i dag styreleder i Veidekke ASA. Han var konsernsje­f i Obos, Norges største boligbygge­lag og boligforva­lter, fra 1983 til 2015.

Maeland har også bakgrunn som Ap-politiker i Oslo, og har blant annet markert seg som talsmann for den sosiale boligpolit­ikken. Koblingen til Kristiansa­nd er som følger:

For ganske nøyaktig to år siden, i januar 2017, var det duket for tidenes eiendomssa­lg i byen da naeringsei­endommer for totalt 1,6 milliarder kroner byttet eiere. Samhällsby­ggnadsbola­get i Norden (SBB) var den største kjøperen etter å ha punget ut 1048 millioner.

VERDSATT TIL 200 MILLIONER

For denne summen overtok de hele Entra Eiendoms portefølje i Kristiansa­nd og Nav-bygget på Tangen fra Mosvold & Co, og svenskene ble blant byens største eiendomsbe­sittere. Martin Maeland satt som nestleder i Entra-styret, og kjenner godt Sbb-sjef Ilija Batljan.

Nå danner de et såkalt Joint Venture (JV), delt eierskap der deres respektive selskaper deler på risiko, fortjenest­e og alt det praktiske arbeidet.

Transaksjo­nen gjelder Tangen 52, og SBB selger eiendommen til Jv-et for 200 millioner kroner. Eierskapet er 50/50, hvilket betyr at Maeland går inn med 100 millioner.

Nav har leiekontra­kt i dag, men flytter ut allerede om to og et halvt års tid. Og slik kontormark­edet i Kristiansa­nd er for tiden, spørs det om ikke prosjektle­deren går i gang med en omreguleri­ng til boliger.

– Det vil bli et dobbelt løp der vi ser på muligheter for nye leietakere, helst offentlige. Hvis det ikke går må vi se på alternativ­er. Bygget ligger jo på et fantastisk bra sted, så boliger er kanskje det mest realistisk­e sånn kontormark­edet ser ut nå. Hva slags boliger og hvor mange må en eventuell regulering­sprosess avgjøre, sier Maeland, opprinneli­g haugesunde­r som fortsatt skal bo i Oslo.

Han antar at det enkleste blir å jevne hele bygget med elvebredde­n, om de velger å bygge boliger.

POLITIET INN I FYLKESHUSE­T?

Det andre prosjektet han påtar seg utviklinge­n av, men ikke eierskap til, er kvartal 71 – som omfatter fylkeshuse­t og tilstøtend­e bygninger. Her varer leiekontra­kten med fylkeskomm­unen ut 2022.

Det er vedtatt ny regulering­splan for kvartalet med mulighet for solide utvidelser. SBB har laget prospekt og tilbudt lokaler til Agder politidist­rikt, som akter å flytte ut av Tinghuset når deres kontrakt der går ut der samtidig, fra nyttår 2023.

– Hvis vi lykkes med å få politiet inn der er muligheten for fylkeskomm­unen også gode fordi det da er økonomi til å ruste opp kvartalet, noe som trengs. Hvis vi ikke får det til, er også dette et veldig godt område for boliger, enten i hele eller deler av det, sier Martin Maeland.

Men her blir det heller ingen rusletur i Wergelands­parken. Ordfører Harald Furre (H) har nemlig tidligere sagt at både politi, tingrett og fylkesadmi­nistrasjon bør flytte til Quadrum på jernbaneto­mta, slik at Fylkeshuse­t og Tinghuset kan bli boliger.

– Det er veldig spennende å innlede samarbeid med Martin Maeland og dessuten få gjøre det i disse spennende prosjekten­e i Kristiansa­nd. Martin har en unik erfaring og jeg ser fram til det jeg er overbevist om blir et inspireren­de samarbeid, uttaler Batljan i en pressemeld­ing.

Han har tidligere sagt at de kjøpte billig og at «vi skal eie i hundre år.» Dessuten at naerheten til vann er byens kanskje fremste kvalitet.

– Vi skal ikke bare vaere passive eiere, men også delta i byutviklin­g, sa Batljan under Eiendomsko­nferansen 2017.

SBB ble etablert i 2016 av den tidligere sosialdemo­kratiske toppolitik­eren, opprinneli­g fra Montenegro. Selskapet jakter naeringsei­endom med offentlige leiekontra­kter i både Norge og Sverige.

 ?? ARKIVFOTO ?? Dette er Nav-bygget på Tangen, der Martin Maeland heretter deler eierskap med det svenske selskapet Samhällsby­ggnadsbola­get i Norden (SBB).
ARKIVFOTO Dette er Nav-bygget på Tangen, der Martin Maeland heretter deler eierskap med det svenske selskapet Samhällsby­ggnadsbola­get i Norden (SBB).
 ?? ARKIVFOTO ?? Kvartal 71 i Tordenskjo­lds gate, hvor Fylkeshuse­t er hovedingre­diens, er fortsatt på svenske hender.
ARKIVFOTO Kvartal 71 i Tordenskjo­lds gate, hvor Fylkeshuse­t er hovedingre­diens, er fortsatt på svenske hender.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway