Fædrelandsvennen

Kjaere sliten mor

Vedr. kronikk Fvn torsdag 10.01.19 med overskrift Ublidt møte med Søgne og Songdalen barnevern.

- HEIDI SALVESEN fungerende nestleder i barnevernt­jenesten for Kristiansa­ndsregione­n

●●Barnevernt­jenesten kan ikke saksbehand­le saken som omtales i kronikken i media. Jeg ønsker likevel å informere deg og andre lesere om saksgangen knyttet til en søknad om tiltak i barnevernt­jenesten.

Barnevernt­jenesten sitt formål er å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp, omsorg og beskyttels­e til rett tid. Barnevernt­jenesten arbeider med omsorgssvi­kt, mens andre instanser i kommunen arbeider med barn som har diagnoser eller som av ulike grunner har behov for avlastning.

For at barnevernt­jenesten skal gjøre en vurdering av hva som er til det beste for barnet så gjennomfør­er vi en undersøkel­se. I en undersøkel­se innhenter vi informasjo­n, fra aktuelle instanser som har grunnlag for å uttale seg om saken, inkludert foreldre og barn i tillegg til flere andre ting.

Besøkshjem er ofte et kompensere­nde tiltak. Et slikt tiltak defineres som et tiltak som ikke endrer situasjone­r, men avhjelper den. Denne type tiltak bør settes inn for en kortere periode. Barneverne­t ønsker heller å sette inn et endrende tiltak, et tiltak som endrer situasjone­n. I noen tilfeller er familier i behov av både endrende og kompensere­nde tiltak i en periode.

Det er ofte en komplisert og vanskelig avgjørelse å avgjøre hva som er til barnets beste. Det hender også at barnevernt­jenesten, barnet, familien og andre instanser ikke er enige. Det er barnevernt­jenestene sitt formål å bidra til at barn kan vokse opp hos sine foreldre og at de får en trygg og god omsorg. De tiltak som barneverne­t setter inn skal vaere til barnets beste og gjøre foreldre i stand til å klare seg uten vår bistand på sikt.

Når saken er ferdig undersøkt konkludere­s den ved at det skrives et vedtak. Dersom partene er uenig i barnevernt­jenestenes vurdering og beslutning så har man mulighet til å klage på saken. Saken vil da behandles av Fylkes-

mannen. Fylkesmann­en vil da innhente opplysning­er om saken og saksbehand­lingen og gjøre en vurdering av barnevernt­jenestens arbeid og evt. be om at barnevernt­jenesten gjør om sin beslutning dersom denne ikke er i tråd med Lov om barnevernt­jenester.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway