Fædrelandsvennen

Venstre på vei mot ... fremtiden?

Når man tilhører et sperregren­separti, som Venstre, KRF og Rødt og andre raringer, så virker det som man ikke ser klart lenger.

- RUNAR LØVLIE

●●Man vil sprenge grenser for å bli sett. Så også med innlegget fra Kristiansa­nd Venstre nylig. De ønsker seg et samfunn bestående av selvgående kjøretøy. Altså ingen sjåfører i busser og personbile­r, bare datamaskin­er. I mars 2017 kjørte en selvgående Tesla Model X Suv rett i en betongbarr­iere og drepte passasjere­n. Har Venstre sett for seg en million slike biler og busser som ferdes hvileløst omkring på veiene, med kanskje også førerløse fly i luften, og med hackere og datafeil på sidelinjen?

Slike tanker kan gjøre oss vanlige mennesker søvnløse, hvor mange skal omkomme nå? Men en annen og like viktig ting, nemlig hvor mange arbeidere skal miste jobbene sine?

Ingen sjåfører i bussene, ingen sjåfører i togene, ingen sjåfører i taxi ... dette virker jo uhyre menneskefi­endtlig. Det vil bety at minst 100.000 mister jobben, og ringvirkni­ngene vil bli enorme. Vi er nå engang her på jorden for å jobbe, det har menneskene alltid gjort, vi er ikke bygget for lediggang og kan ikke drive gatelangs hele livet.

Så hvorfor ikke gå andre veien, og ha både sjåfør og konduktør på bussen, slik det var i gamle dager og som det er i dag på toget? Det ville vaere både hyggeliger­e og tryggere, og folk ville ha jobber å gå til. Så kommer selvsagt det økonomiske aspektet inn, men vi har penger nok til å holde folk i arbeid.

Husker at jeg leste en bok om Mao Tse Tung på sekstitall­et. Den het «Kamerat med 700 millioner», hvilket antagelig var folketalle­t der den gangen. Og bilkongen Henry Ford II kom på besøk, han ville gjerne bygge traktorfab­rikker i Kina. Henry Ford sa: –Tusen traktorer kan gjøre arbeidet til hundretuse­n mann – Og Mao svarte: – Men jeg har jo hundretuse­n mann ... ?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway