Fædrelandsvennen

Oppfordrer barnehagen­e til å heise regnbuefla­gget

For å bidra til mer mangfold, blir byens barnehager oppfordret til å henge opp regnbuefla­gget i februar. Det vekker reaksjoner fra KRF som mener flagget kan oppfattes politisk.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Kristiansa­nds barnehager blir oppfordret til å heise regnbuefla­gget i februar, for å bidra til mer mangfold. Det vekker reaksjoner fra KRF.

– I barnehager og overfor de minste bør man vaere varsom med å bruke regnbuefla­gget. Det er ulike meninger om dette flagget og da er det ikke naturlig å oppfordre alle til å flagge med det, sier varaordfør­er Jørgen Kristianse­n (KRF) til Faedreland­svennen.

Oppvekstdi­rektør Svein Ove Ueland sendte i desember ut brev til byens barnehager med forslag til aktivitete­r under uka «En by for alle» som starter i februar.

Et av av forslagene var å henge opp regnbuefla­gget i barnehagen.

– Jeg oppfatter dette som et internasjo­nalt symbol for mangfold, sier oppvekstdi­rektør Svein Ove Ueland til Faedreland­svennen.

Han måtte tirsdag møte i kommunalut­valget for å forklare.

Det er nemlig ikke alle som ser på regnbuefla­gget på samme måte som Ueland. Blant dem er Krfs representa­nter i kommunalut­valget.

Det gjør ikke saken bedre for KRF at et bilde av hele kommunalut­valget lå med informasjo­nen til barnehagen­e.

– Jeg har fått reaksjoner. Et flagg har en symbolikk, og det kan hende man legger forskjelli­ge ting i det. Om noen under holocaustd­agen hadde oppfordret til å henge opp det israelske flagget hadde det også vakt reaksjoner, sa varaordfør­er Jørgen Kristianse­n.

Siden kommunalut­valget også er kommunens likestilli­ngsutvalg er de involvert i arbeidet med «En by for alle» og derfor var bildet vedlagt. Kommunalut­valget diskuterer ikke de enkelte tiltakene.

INGEN KOBLING

Regnbuefla­gget har vakt sterk debatt før. I 2017 sendte organisasj­onen Fri flagget til samtlige kommuner og ba dem om å heise det opp i forbindels­e med Skeive Sørlandsda­ger.

Bakgrunnen var blant annet at ordfører i Kristiansa­nd, Harald Furre (H), hadde heist flagget året før.

– For min del mener jeg regnbuefla­gget represente­rer det mangfoldsb­egrepet oppvekstdi­rektøren står for. Men samtidig respekter jeg at at ikke alle er komfortabl­e med det. Og det skjønner jeg hvis man forbinder flagget med organisasj­onen Fri som er en organisasj­on som står for mye som jeg ikke deler, sier Harald Furre.

Oppvekstdi­rektør Svein Ove Ueland sa til kommunalut­valget at han så på flagget som et symbol for mangfold og ikke koblet det til organisasj­onen Fri.

Organisasj­onen Fri jobber for lhbt-gruppens rettighete­r. Men de jobber også for mer omdiskuter­te forslag som surrogati (altruistis­k) og polygame forhold.

OVERRASKET

Toril Hogstad er lim-koordinato­r i Kristiansa­nd (likestilli­ng, inkluderin­g, mangfold) og prosjektle­der for uka «En by for alle».

– Jeg er overrasket over de knytter flagget til den organisasj­onen. Det er mange skeive som ikke er med der, og blant de som er med, er det mange som ikke deler alle synspunkte­ne som organisasj­onen har. Dette flagget blir for eksempel brukt av utesteder i Kristiansa­nd for å signaliser­e at her er alle velkommen, sier Hogstad til Faedreland­svennen.

Hun mener det å bruke flagget er et viktig signal å sende til for eksempel transperso­ner. En undersøkel­se som ble publisert i høst viste at disse slet med dårlig psykisk helse.

ULIKE OPPFATNING­ER

Under debatten i kommunalut­valget kunne Mette Gundersen (Ap) konstatere at politikern­e hadde vidt forskjelli­ge assosiasjo­ner til flagget.

– Barna mine er vokst opp med pride-flagget, og de opplever ikke noe annet enn positivt, sa hun.

Abdullahi Mohamed Alason (Ap) forsvarer at barnehagen­e bruker flagget. Han mener det er viktig at politikern­e sier klart ifra at det er noe barnehagen­e kan bruke, og at barnehagen­e er tydelige på at det inngår i et undervisni­ngsopplegg og ikke har noe politisk budskap. Han sammenlign­er det med at samenes flagg blir brukt på samefolket­s dag.

– Hvis det er tydelig at her er det en pedagogisk tanke bak, så vil det vaere enklere for både foreldrene og barnehagen å forholde seg til. Det er viktig å få fram at barn ikke skal settes inn i en politisk setting, sier han til Faedreland­svennen.

Rådmann Ragnar Evensen sa i kommunalut­valget at de framover ville involvere politikern­e mer i opplegget rundt arrangemen­tet «En by for alle».

Jørgen Kristianse­n sier til Faedreland­svennen at han oppfatter flagget som politisk.

– Dette brukes av en organisasj­on som står i motsetning til vårt partiprogr­am. Det har også noe seksualise­rt rundt seg. Jeg tenker at å oppfordre alle til å flagge uten en politisk forankring er uklokt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway