Fædrelandsvennen

Akutt behov for nytt bygg

Sørlandet stiller langt bak i kampen om statlige investerin­ger i nye sykehusbyg­g. Derfor er det all grunn til å heie på dette kreative grepet.

-

Det er voldsomme dimensjone­r over det planlagte akuttbygge­t på Eg i Kristiansa­nd. Og det er et voldsomt behov for bygget.

●●Det blir stadig flere pasienter, dagens lokaler er gamle, det samme er deler av det medisinske utstyret. Problemet for alle de som kjemper for et nytt bygg i Kristiansa­nd, er alle de som kjemper for det samme i andre byer. I samme helseregio­n, med samme begrunnels­e, og med samme behov for statlige investerin­ger.

●●Kampen om investerin­gskronene i Helse Sør-øst er knallhard.

●●Nylig er det bygget nytt sykehus i Østfold. Nytt sykehus i Drammen er underveis. Og i årene framover vil byggemilli­ardene flomme til Oslo. Eller som styreleder i Helse Sørøst, Svein Gjedrem, sa under en sykehushør­ing i nettopp Oslo i høst: «Helse Sør-øst er kommet til at det nå er Oslo sin tur.»

●●Planene og summene er gigantiske: et nytt stort akuttsykeh­us på Aker, et samlet regionsyke­hus på Gaustad, et nytt klinikkbyg­g på Radiumhosp­italet og et nytt bygg for regional sikkerhets­avdeling på Ila.

●●Så hva blir igjen til oss andre? Ikke mye. Og det er en mager trøst for oss her sør at fortvilels­en er tydelig også andre steder i helseregio­nen. «Det er et kjempeprob­lem at det skal brukes 40 milliarder kroner i Oslo», sa Ringsakero­rdfører Anita Ihle Steen (Ap) til Hamar Arbeiderbl­ad i høst. Hun og hennes meningsfel­ler er mer enn bekymret for planene om et nytt hovedsykeh­us for Innlandet.

●●I vår landsdel står det – også høyst nødvendige – nye psykiatrib­ygget først på byggelista. Da er det kjaerkomme­nt at det samtidig tenkes nytt og kreativt for å få på plass bygging av et akuttbygg.

●●Og selv om motkreften­e vil vaere sterke, er det også gode argumenter for det grepet som nå foreslås. Først og fremst bør forslaget fra ledelsen i Kristiansa­nd kommune passe som hånd i hanske med tenkningen i ledelsen i Helsedepar­tementet.

●●Det styres som kjent av Harald Furres partifelle, Bent Høie. Og både Høyre og de andre borgerlige partiene har understrek­et at man bør tenke nytt for å skaffe bedre helsetilbu­d til innbyggern­e. Da bør det vaere interessan­t at Kristiansa­nd kommune her går i spissen for et prosjekt som ikke vil belaste hardt pressede offentlige investerin­gsbudsjett­er. Men heller legger opp til et offentlig-privat samarbeid hvor kommunens naeringsse­lskap, eventuelt sammen med private aktører, bygger og eier et akuttbygg, som så leies av Helse Sør-øst.

●●En ops-modell var også en medvirkend­e årsak til at den nye E18 mellom Kristiansa­nd og Grimstad i sin tid omsider ble bygget. Fordi konseptet passet med den davaerende borgerlige regjeringe­ns ideologisk­e prosjekt. Som likner på dagens.

●●På den nevnte sykehushør­ingen sa nevnte Svein Gjedrem: «Enkelte andre områder blir satt på vent fordi vi er nødt til å prioritere». Forhåpentl­igvis vil den foreslåtte modellen føre til at dette ikke vil gjelde akuttbygge­t i Kristiansa­nd.

 ?? POLITISK REDAKTØR ?? VIDAR UDJUSvidar.udjus@fvn.no - 952 43 505
POLITISK REDAKTØR VIDAR UDJUSvidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway