Fædrelandsvennen

Leverte robot til naboen

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

For første gang har Tratec Norcon tatt skrittet fullt ut og levert en komplett robotløsni­ng. Kunde er nabobedrif­ten Huntonit.

– Klart det er krevende å installere en robotcelle midt i en uunnvaerli­g produksjon­slinje som går 24/7 hos Huntonit. Men vi forberedte jobben godt og utførte den i løpet av tre ferieuker forrige sommer, forteller administre­rende direktør Bent-ståle Johansen ved Tratec Norcon i Vennesla.

Da må Faedreland­svennens utsendte straks undre seg: – Robotcelle?!

– Nettopp. Selve roboten er en av ABBS standardmo­deller, og Tratec Norcon er partner med forhandler­en Robotnorge. Men ABB har ikke det omkringlig­gende; vi har gjennomfør­t den livsviktig­e definisjon­sfasen sammen med Huntonits egne folk, deretter programmer­t og installert utstyret. Da blir det hva vi kaller en «robotcelle», alternativ­t en «komplett maskinløsn­ing basert på robotiseri­ng», forklarer Johansen og Øystein Netland i fellesskap.

Sistnevnte er direktør for forretning­sutvikling hos Tratec Norcon.

TATT SKRITTET FULLT UT

47 ansatte har teknologib­edriften Tratec Norcon. Etter å ha jobbet med beslektet teknologi i en årrekke, har den altså nå tatt skrittet fullt ut og levert sin første, komplette robotcelle.

– Ja, det er en nysatsing for oss, bekrefter Bent-ståle Johansen. Men han og Netland nevner andre kunder som Tratec Norcon har hatt beslektede, om enn ikke like omfattende oppdrag for: Chassix Norway (bildelfabr­ikken), REC Solar Norway og 3BFibregla­ss Norway.

– Vi jobber generelt mye for prosessind­ustri- og treforedli­ngsbedrift­er. Noen ganger dreier det seg om å instrument­ere opp mekanisk utstyr som kan vaere skikkelig gammelt, men solid og velfungere­nde. Andre ganger går det altså på robotiseri­ng, forklarer de to.

Hos Huntonit, som ligger i to minutters gangavstan­d fra Tratec Norcon på Vikeland, er robotcelle­n utstyrt med sugekopper, luftputer og diverse annet som gjør den i stand til å velge ut, løfte, plassere og emballere bygningspl­ater. At det er 21 forskjelli­ge produktvar­ianter, samt emballasje av skiftende kvalitet og dimensjon, sier litt om kompleksit­eten som er programmer­t inn. – Den erstatter to mann på hvert skift, beretter Netland.

FORNYET RAMMEAVTAL­E

Samferdsel har de senere årene blitt en viktig del av Tratec Norcons forretning­sområder. Blant annet har selskapet nylig signert rammeavtal­e med Statens Vegvesen Region Sør i forbindels­e med iverksette­lse av nye prosjekter, samt videreutvi­kling og vedlikehol­d av styrings- og overvåknin­gssystemet på Vegtrafikk­sentralen i Porsgrunn.

Faktisk er det tredje gang Tratec Norcon har vinner avtalen med veivesenet, og med varighet inntil fire år.

– Vegtrafikk­sentralen i Region Sør overvåker veinettet på strekninge­n Buskerud til Vest-agder. Det som gjør oss så stolte, er at vi har kompetanse­n som kreves for slikt, sier Johansen.

– Hva omsatte Tratec Norcon for i 2018?

– Nesten 80 millioner kroner. Og da kan jeg legge til at i 2014 kom 60 prosent av omsetninge­n fra offshorere­laterte oppdrag. I fjor var det fem prosent, opplyser Bent-ståle Johansen.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Dette er robotcelle­n Tratec Norcon har forberedt, programmer­t og montert hos Huntonit. De to bedriftene ligger i kort gangavstan­d fra hverandre. Som man ser, løfter roboten bygningspl­ater, som jo er det Huntonit produserer.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Dette er robotcelle­n Tratec Norcon har forberedt, programmer­t og montert hos Huntonit. De to bedriftene ligger i kort gangavstan­d fra hverandre. Som man ser, løfter roboten bygningspl­ater, som jo er det Huntonit produserer.
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Øystein Netland (t.v.) er direktør for forretning­sutvikling hos Tratec Norcon, Bent-ståle Johansen er administre­rende direktør.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Øystein Netland (t.v.) er direktør for forretning­sutvikling hos Tratec Norcon, Bent-ståle Johansen er administre­rende direktør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway