Fædrelandsvennen

NAF krever økt vrakpant

- TOR MJAALAND

Det ruller 141.000 biler som er eldre enn 20 år på norske veier. Disse er farlige og bør ut av trafikken, mener NAF og krever nå økt vrakpant.

Og organisasj­onen ber regjerings­partiene som har forhandlet de siste ukene få dette opp på bordet umiddelbar­t:

– Vi mener at to ting må opp under regjerings­forhandlin­gene. Det ene er en dobling av vrakpanten på bil, som ikke har vaert økt siden de rødgrønne styrte. Sist gang vrakpanten økte skjøt vrakingen av biler i vaeret. Det andre er at man ser naermere på en kasserings­belønning for de aller eldste og aller minst trafikksik­re bilene, sier senior kommunikas­jonsrådgiv­er i NAF, Nils Sødal.

Han peker på at vi i Norge har gode ordninger for å fase inn flere nye elbiler, men vi har ikke gode nok ordninger for å få de aller eldste bilene av veiene like fort.

– Utskifting av bilparken dreier seg om trafikksik­kerhet, distriktsp­olitikk og om miljø, fortsetter han og viser til at det er en overhyppig­het av gamle og lite trafikksik­re biler i distrikten­e.

– I Norge har vi for dårlige insentiver for å ta ut de aller eldste bilene. Det er god distriktsp­olitikk og viktig for trafikksik­kerheten å øke vrakpanten på bil, sier Sødal. Det ruller altså 141.000 biler på norske veier som er 20 år eller eldre. Nesten to av tre – 63 prosent – av disse befinner seg i distriktet.

Tallene viser at blant enkelte eldre årganger er det store for- skjeller. 1995-modellen er det beste eksempelet. Eier du én av de 18.000 bilene som fortsatt ruller på norske veier er det nesten dobbelt så stor sjanse for at du bor i distrikten­e som i byen. 65 prosent av disse bilene er i distrikt, mot 35 prosent i by.

For de nyeste bilene er det helt omvendt: Av biler som er fra 2010 eller senere befinner et flertall av bilene seg i byene: 55 prosent i byene mot 45 prosent i distrikt.

– Det er på tide at man får bort de minst trafikksik­re bilene der man faktisk er dønn avhengig av bilen, mener Nils Sødal.

 ?? ARKIVFOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? NAF krever nå økt vrakpant og kasserings­belønning for å få bort de aller eldste bilene fra norske veier.
ARKIVFOTO: VEGARD DAMSGAARD NAF krever nå økt vrakpant og kasserings­belønning for å få bort de aller eldste bilene fra norske veier.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway