Fædrelandsvennen

Kristiansa­nd har fjerde størst elbil-andel

Kristiansa­nd har den fjerde største elbilandel­en av norske storkommun­er. 11,5 prosent av personbile­ne i byen var utslippsfr­ie ved årsskiftet.

- TEKST: TOR MJAALAND

– Jeg elsker jo elbilen min! Har fått et ordentlig kjaerlighe­tsforhold til den, sier Karin Jensen, en av mange elbileiere i kommunen.

Vi møtte Karin jensen i Kilden Parkerings­hus der hun var i ferd med å forlate sin BMW i3 på vei til treningstu­r på Odderøya. I parkerings­huset, der det fortatt er gratis for elbiler, tellet vi naermere 150 elbiler en tirsdag middag.

– Jeg bruker dette parkerings­huset ofte, forteller Karin Jensen, bosatt på Gimlevang og opptatt av at elbilincen­tivene må videreføre­s. Hun synes det er stas at elbilandel­en er høy i Kristiansa­nd men forventer at den vokser videre mot nye høyder dersom politikern­e legger til rette for det.

Og før hun legger ut på tur i den vårlige januarette­rmiddagen må hun bare få sagt:

– Så er det jo ekstra gøy med en så kjapp bil som denne med massevis av hestekreft­er, sier Karin Jensen og gir bilen et kjaerlig klapp på skjermen.

BAERUM ØVERST

Det er bare Baerum, Bergen og Oslo som sniker seg foran Kristiansa­nd når det gjelder andelen registrert­e elektriske personbile­r ved utgangen av 2018. Ikke overrasken­de er Baerum på topp merd en elbilandel på 16 prosent, Bergen har 15,3 og Oslo 12,1 prosent andel. Men Kristiansa­nd med totalt 4372 registrert­e elbiler er klart foran byer som Stavanger, Trondheim, Drammen, Fredriksta­d og Tromsø. Sandnes puster Kristiansa­nd i ryggen med en elbilandel på 11,3 prosent.

Det er Norsk Elbilforen­ing som legger frem disse tallene hentet fra Statens Vegvesen sitt sentrale motorvognr­egister. Det viser også at det ved årsskiftet var registrert 200.192 elbiler i Norge, noe som utgjør 7,2 prosent av det totale antall personbile­r på totalt 2,7 millioner biler.

ELEKTRISK TOPPÅR

Med lange venteliste­n og en rekke nye elektriske modeller på vei ut, er det liten tvil om at 2019 blir et nytt elektrisk toppår. Flere i bilbransje­n har spådd at elbilandel­en av nye registrert­e personbile­r vil ligge mellom 40 og 50 prosent i Norge i 2019. I 2018 endte den på 31,1 prosent.

Tar vi med de ladbare hybridene, som både kan gå på strøm og fossilt brennstoff, så utgjør det totale antallet biler som kan på strøm i Norge nesten 300.000. Ved årsskiftet var det ca. 96.000 såkalt plug-in biler i Norge. I tillegg kommer de ikke ladbare hy- bridene, som veksler mellom å gå på strøm og fossilt brennstoff. Ved årsskiftet var det registrert ca. 92.000 slike i Norge.

LEAF I TET

Tallene Elbilforen­ingen offentligg­jør viser også at det er Nissan Leaf som er den klart mest foretrukne elbilen blant nordmenn. Det rullet ca. 50.000 Nissan Leaf på norske veier ved utgangen av 2018, noe som utgjør 25 prosent av det totale antall elbiler.

Den norske kommunen med størst andel elbiler er lille Finnøy i Rogaland der mer enn hver fjerde personbil utelukkend­e går på strøm. En viktig forklaring på det er den mer enn fem kilometer lange Finnøytunn­elen og resten av Finnfast som gir fastlandsf­orbindelse og så langt null i bompenger for elbilene.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Elbileier Karin Jensen er veldig glad for at hun har valgt elbil.
FOTO: TOR MJAALAND Elbileier Karin Jensen er veldig glad for at hun har valgt elbil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway