Fædrelandsvennen

Årets nye veteranbil­er

I 2019 blir Lexus veteranbil. Det gjelder også firehjulsd­revne Porsche 911 – og verdens mest populaere roadster.

- PAAL KVAMME

Berlinmure­n faller. Oljetanker­en «Exxon Valdez» skaper oljekatast­rofe i Alaska. Romanias diktator Nicolae Ceausescu blir henrettet av sine egne. Hjemme i Norge går det knapt an å skru på en Fm-radio uten å høre Tanita Tikaram.

Men for bilfolket er det andre nyheter som setter sitt preg på 1989: En ny versjon av Porsche

911 blir introduser­t. Internt kalles bilen 964, og første gang kan man få den ikoniske sportsbile­n med firehjulst­rekk, ABS, servostyri­ng og Porsches automatisk­e Tiptronic-girkasse.

Det er ikke ofte konseptbil­er blir satt i produksjon, uten saerlige forandring­er. Men det skjer faktisk med Alfa Romeo SZ, en futuristis­k sportsbil som raskt får tilnavnet «Il mostro» – monsteret. Den eksentrisk­e SZ er tegnet av franskmann­en Robert Opron, som også tegnet romskip som Citroën CX og SM.

Men verden er tydeligvis ikke klar for den freidige toseteren med plastkaros­seri og seks frontlykte­r. Knappe 1000 SZ blir bygget, pluss noen hundre uten tak.

En av de siste eksentrisk­e franskmenn! Citroën XM er en stor, komfortabe­l direktørbi­l med hydropneum­atisk fjaering og alt man forbinder med saere/klassiske Citroëner.

Bilen blir kåret til Årets bil i Europa, uten at det gir saerlig mange kjøpere. Suspekte elektriske løsninger er standard, og XM er på ingen måte problemfri.

Vittige tunger mener at det fantes en egen matematisk formel for Xm-eiere: Ta det høyeste tallet du kan forestille deg, og multiplise­r det med personnumm­eret ditt, så har du et omtrentlig verditap.

Da Lexus LS400 dukker opp i 1989, er det ikke bare snakk om en helt ny bil – men et helt nytt bilmerke. Toyotas ambisjon med prestisjem­erket Lexus er å overgå amerikansk­e og europeiske luksusbile­r.

Ingen skal påstå at de ikke har tatt oppgaven seriøst – bare for å finne riktig treverk til interiøret brukte ingeniøren­e to år og 24 ulike typer tre.

Oppskrifte­n er like genial som den er freidig. Med Mazda MX-5 rappet produsente­n ideen om 1960-tallets kjøreglade, åpne britiske tosetere, og blander inn det britene manglet: høy kvalitet. Resultatet skal bli den mest solgte toseters sportsbile­ne noensinne, med godt over en million solgte eksemplare­r.

Den lille roadsteren med vippelykte­ne har liten motor, lett vekt, lav pris – og masse, masse kjøreglede. For å få riktig godlyd har ingeniøren­e testet flere dusin ulike eksosanleg­g for å få riktig snerr i lydpotten. En billigere, gøyere måte å få vind i håret og fluer i kjeften på finnes ikke!

Ferrari 348 var en av de siste Ferrarier som ble utviklet menz Enzo Ferrari fremdeles var i live.

Som navnet tilsier, er det snakk om en 3,4-liters motor med 8 sylindre. Testarossa-aktige ribber langs karosseris­idene røper at den er et barn av 1980-tallet, og 348 blir ikke blant de mest bejublede Ferrariene. Selv Ferraris styreforma­nn, Luca Cordero di Montezemol­o, er kritisk til 348-modellen.

Aston Martin Virage er den første helt nye sportsbile­n fra den kanten på flere tiår. Dette er bilen som skulle ta Aston Martin inn i fremtiden, en eksklusiv, håndbygget toppmodell for dem av oss som ikke trenger sjekke saldoen.

Bilen er stor og tung, men går som et skåldet troll takket vaere en 5,3-liters V8-motor på 325 hk. Ikke den mest populaere Aston Martin, må det sies, men trøsten får vaere at enkelte deler ikke er så dyre: baklysene kommer nemlig fra VW Scirocco, og frontlykte­ne fra Audi 200!

Japanske 4x4-biler har lenge oversvømt markedet, og nå vil Land Rover ha sin del av kaka. Den nye Land Rover Discovery er et lappeteppe av deler fra Rover-konsernet. Noe kommer fra den kostbare Range Rover, mens andre deler er fra billighyll­en: dørhåndtak­ene er fra Morris Marina, og baklysene fra en Austin varebil.

Dessverre får Discovery raskt ord på seg for å vaere upålitelig følgesvenn (som ifølge Jeremy Clarkson stort sett kjøpes av drapsmenn). I Japan blir bilen solgt som Honda Crossroad, og er noe så sjeldent som en Honda med V8-motor.

18 år har gått siden Mercedes

Benz hadde lansert forrige SL – den såkalte Dallas-mopeden. I 1989 er det på høy tide at rike kjendiser får en ny toseter å dra på shopping med.

R129, som fabrikken kaller sin nye SL, er så stappfull i moderne sikkerhets­utstyr at Mercedes mener det er verdens sikreste cabriolet. Blant nyhetene er en veltebøyle som spretter opp i lynets hastighet hvis cabriolete­n holder på å gå rundt.

SL står for «Sport leicht», men bilen er hverken sportslig eller lett. Toseteren er tung og solid, og noe av det heiteste du kan parkere utenfor Theatercaf­een.

Blant kjøperne er Morten Harket, som får kjeft for å ikke kjøre mer miljøvennl­ig, og Lady Diana, som får kjeft fordi hun ikke hadde valgt en britisk bil.

 ?? FOTO: PAAL KVAMME ?? Alfa Romeo SZ kunne like godt ha kommet fra det ytre rom.
FOTO: PAAL KVAMME Alfa Romeo SZ kunne like godt ha kommet fra det ytre rom.
 ?? FOTO: LEXUS ?? Ambisjonen­e var det ingenting å si på – Lexus LS400 skulle banke tyske og amerikansk­e luksusbile­r.
FOTO: LEXUS Ambisjonen­e var det ingenting å si på – Lexus LS400 skulle banke tyske og amerikansk­e luksusbile­r.
 ?? FOTO: WIKI COMMONS ?? Lav, lekker – og ikke altfor populaer. Men nå er Ferrari 348 blitt veteranbil.
FOTO: WIKI COMMONS Lav, lekker – og ikke altfor populaer. Men nå er Ferrari 348 blitt veteranbil.
 ?? FOTO: WIKI COMMONS ?? Aston Martin Virage er blant årets nye veteranbil­er.
FOTO: WIKI COMMONS Aston Martin Virage er blant årets nye veteranbil­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway