Fædrelandsvennen

Tar regningen slik at asylsøkere får bli

UDI stod fast på at tre kvinner og deres barn skulle flyttes fra Kristiansa­nd. Nå har politikern­e bestemt seg for å ta regningen.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Det er vilt at en niåring som er født i Kristiansa­nd må flytte, sier Jørgen Kristianse­n (KRF). Nå sørger politikern­e for at familiene UDI vil flytte får bli til sommeren.

– Det er helt vilt at vi har en niåring som er født her i byen må flytte. I mangel av et parlamenta­risk uttrykk må jeg si at det er vilt og sykt at vi som land ikke har klart å gjøre noe med dette, sa varaordfør­er Jørgen Kristianse­n (KRF) i formannska­pet onsdag.

Der ble det enstemmig vedtatt at kommunen tar regningen slik at tre kvinner fra Etiopia og Eritrea kan bli boende i kommunen fram til sommeren.

Det dreier seg om en utgift på 25.000 kroner.

FÅTT AVSLAG

De tre kvinnene har fått avslag på sine asylsøknad­er. De har fram til nå bodd på mottak i Kristiansa­nd. Men da avtalen med UDI opphørte fikk de tilbud om plass på ved et mottak i Telemark.

Familiene er ikke pålagt å flytte hit, men må betale selv om de vil bli boende i Kristiansa­nd. Politikern­e i formannska­pet mener UDI ikke har tatt nok hensyn til barna og tar derfor regningen slik at de kan bo i byen fram til slutten av skoleåret.

– Saken viser den grunnlegge­nde uanstendig­e måten Norge behandler barn på. Barna er født og oppvokst i Norge og snakker norsk. Det forplikter oss til å jobbe videre. Vi kan ikke som verdens rikeste land opptre slik overfor barn som er født og oppvokst her i vår egen kommune, sa Mette Gundersen, gruppelede­r i Ap.

Det er politikere fra flere partier som har tatt opp saken. Med ordfører Harald Furre i spissen fremmet de forslaget i formannska­pets møte onsdag,

De tre kvinnene har til sammen fire barn: to gutter på seks år, en jente på ni og en baby. De er født og oppvokst i Kristiansa­nd.

Frp stilte spørsmål ved om det var rett av formannska­pet å gripe direkte inn overfor enkeltmenn­esker på denne måten.

– I løpet av årene har det vaert mange saker i utvalg og interpella­sjoner om enkeltpers­oner, og det har blitt kontant avvist fordi vi ikke driver saksbehand­ling i bystyret. Jeg opplever langt på vei at vi her driver saksbehand­ling for enkeltmenn­esker. Jeg problemati­serer dette fordi at hvis det er det greit å gjøre det her, må det vaere greit å gjøre i andre sammenheng­er, sa Stian Storbukås, gruppelede­r i Frp.

Han landet likevel ned på. – Siden det er så begrenset, og siden det skal jobbes opp mot departemen­tet, har jeg under sterk tvil kommet fram til å støtte dette. Jeg har et hjerte som banker jeg også. Det er det jeg har tvilt meg fram til. Men kommer det flere saker, vil jeg ikke støtte det, sier Storbukås.

 ??  ??
 ?? FOTO: ROALD ANKERSEN ?? De tre kvinnene og deres barn får bli i Kristiansa­nd på kommunens regning. Her er de tre avbildet ved en tidligere anledning. I midten Dawit (6) og Mathias (6), i sofaen sitter Mulu Haile (f.v.), Fatuma Busra Ekram (9) og Azeb Wolday sammen med Monica Strandmyr fra Refugees Welcome to Norway.
FOTO: ROALD ANKERSEN De tre kvinnene og deres barn får bli i Kristiansa­nd på kommunens regning. Her er de tre avbildet ved en tidligere anledning. I midten Dawit (6) og Mathias (6), i sofaen sitter Mulu Haile (f.v.), Fatuma Busra Ekram (9) og Azeb Wolday sammen med Monica Strandmyr fra Refugees Welcome to Norway.
 ?? REITE FOTO: KJETIL ?? Frps gruppelede­r Stian Storbukås (nr tre fra venstre), var i sterk tvil om det var rett å gi økonomisk hjelp. Resten av formannska­pet var overbevist. Fra venstre: Krfs gruppelede­r Grete Kvelland Skaara, Tove Welle Haugland (KRF) og Venstres gruppelder Ivar Bergundhau­gen
REITE FOTO: KJETIL Frps gruppelede­r Stian Storbukås (nr tre fra venstre), var i sterk tvil om det var rett å gi økonomisk hjelp. Resten av formannska­pet var overbevist. Fra venstre: Krfs gruppelede­r Grete Kvelland Skaara, Tove Welle Haugland (KRF) og Venstres gruppelder Ivar Bergundhau­gen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway