Fædrelandsvennen

Fravaeret har økt i seks år

Fra å ha landets laveste sykefravae­r i 2012, har fravaeret steget jevnt i Mandal kommune de siste seks årene. – Vi er jo ikke på noen måte fornøyd med å ha et fravaer som er så høyt, sier prosjektle­der for heltidspro­sjektet i Mandal, Cecilie B. Ro.

-

– Det finnes ingen entydig forklaring på hvordan sykefravae­ret har gått så mye opp. Mange kjenner nok på at det stilles større krav både i jobben og privat. Kanskje summen av dette blir for mye for mange?

Det sier prosjektle­der for heltidspro­sjektet i Mandal Cecilie B. Ro. Prosjektet handler om å få flest mulig ansatte over på heltid, men hun har også ansvaret for å håndtere sykefravae­ret.

I ti år – fra 2008 og til og med 2017 – hadde Mandal kommune gående det de kalte tillitspro­sjektet. De ansatte kunne egenmelde seg selv et helt år. Det var i tillegg fullt fokus på oppfølging for å få fravaeret ned både med tiltak overfor enkeltansa­tte og hele grupper med ansatte.

FRA TOPP TIL BUNN

Fra å ha et av landets høyeste fravaer med 9,5 prosent i 2003 sank tallet til 5,6 i 2012 som var lavest av alle kommuner det året.

Etter at Kommunalde­partemente­t avslo kommunens søknad om å fortsette tillitspro­sjektet, har fravaeret økt markert. I februar i fjor var fravaeret på 9,9 prosent. – Det gjorde oss bekymret, sier Ro.

Ut over året gikk imidlertid fravaeret nedover og endte på gjennomsni­ttlig 7,8 prosent fra januar til november som er de siste tilgjengel­ige tall. Gjennomsni­ttet for landet er på 6,2 prosent.

– Vi er jo ikke på noen måte fornøyd med å ha et fravaer som er så høyt, sier Ro.

FLERE TILTAK

Flere tiltak er satt i verk for å få ned fravaeret. Med en kvinneande­l på 85 prosent i kommunen ønsker man å prøve å få gravide til å jobbe så lenge som mulig før de går ut i svangerska­pspermisjo­n.

– Den gravide har en samtale med en jordmor og sin leder. Sammen legger de en plan hva hun trenger for å jobbe så lenge hun kan, for eksempel med bruk av hjelpemidl­er, forteller Ro. 13 kvinner har siden dette startet opp i mai vaert gjennom et slikt opplegg.

KARTLEGGER

Samme opplegg har de innført spesielt for dem som ofte har korttidsfr­avaer for å se om det er noe som kan tilrettele­gges for å få ned fravaeret.

– Vi har laget ni skjema for ulike stillinger som for eksempel sykepleier­e og renholdere. Her er det listet opp hva stillingen­e inneholder og om vedkommend­e kan ha andre oppgaver eller få hjelpemidl­er framfor å vaere sykemeldt, sier Ro.

Vi er med henne på Mandal sykehjem. På avdeling 3 møter vi sykepleier­ne Nora Olsen, Qudsia Sharifi og Franciane De Sooga. De forteller om en tøff arbeidsdag både psykisk og fysisk. Her er det ofte mange sykemeldte med utstrakt vikarbruk.

– Pasientene er dårligere enn før, og har gjort arbeidshve­rdagen mer krevende, sier de tre.

En annen utfordring som kommunen jobber med er å få ned antall deltidssti­llinger.

– Å jobbe deltid betyr mindre kontakt med arbeidspla­ssen og følelsen av mindre ansvar. Det kan også bidra til økt fravaer, sier Olsen. Hun jobber 84 prosent, men ønsker full stilling.

HELTIDSPRO­SJEKT

Ro forteller at kommunen har et eget heltidspro­sjekt gående.

– Målet er at 50 prosent skal jobbe heltid og at gjennomsni­ttlig stillingss­tørrelse skal vaere 80 prosent, sier hun.

 ?? Foto: jarle r. martinsen ?? Sykepleier­ne Qudsia Sharifi, Franciane De Sooga og Nora Olsen på Mandal sykehjem forteller om en krevende arbeidsdag med dårligere pasienter enn før.
Foto: jarle r. martinsen Sykepleier­ne Qudsia Sharifi, Franciane De Sooga og Nora Olsen på Mandal sykehjem forteller om en krevende arbeidsdag med dårligere pasienter enn før.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway