Fædrelandsvennen

Bekjennels­eslitterat­ur fra Birkenes

- EMIL OTTO SYVERTSEN

SELVBIOGRA­FI «En naturens Aaskeladd» Sigmund Unander Kolofon Et stort arbeid og mye interessan­t levd liv ligger bak Sigmund Unanders selvbiogra­fi, men målt med profesjone­ll bok-målestokk er det ikke en god bok.

●●Sigmund Unanders selvbiogra­fi er utgitt på Kolofon forlag, forlaget der forfattere­n selv betaler det hele og er ansvarlig for utgivelsen. Når en så kjent person som Sigmund Unander kommer med selvbiogra­fi, er det på sin plass med en omtale, selv om det er på dette forlaget. Unander er en erfaren naturforsk­er. Født i 1942 vokste han opp på Holte gård i Birkenes og utdannet seg innen skog- og jordbruk. En mangslunge­n karrière ledet ham fra sanking av grankongle­r til bjørnetell­ing i Vassfaret, fra rypetellin­g i Alta til studier av svalbardry­per i Ny-ålesundtra­ktene. I 1980 ble han cand. real. i terrestris­k økologi. Han er en kjent person på Agder, ikke minst etter at han med sin Kari flyttet tilbake til Holte gård i Birkenes (1986) og arbeidet for Fylkesmann­ens miljøverna­vdeling i Vest-agder, ble miljøvernr­ådgiver i Lillesand (1988-92) og senere i Vennesla (1993-2009).

Det er mye naturfag i boka.og så er det mye personlig og litt for mye privat. Litt kleint er det å lese om når han fikk bruk for og når han ikke fikk bruk for kondomene i ungdomstid­a. Han er også svaert åpenhjerti­g om en innleggels­e på psykiatris­k sykehus etter at noen fantasier om naturens tilstand tok overhånd i det unge sinnet, «…. jeg trodde jeg naermest var Jesus som var kommet tilbake for å redde verden». Han har stått i noen harde konflikter gjennom årene, og han bruker boka til å ta et oppgjør.

Mange vil huske at familien på Holte mistet en datter på 21 år i Paris. Dette vies også stor plass, sammen med mye annet nokså personlig og dels privat fra familieliv­et. Boka er løst redigert. Det private ødelegger for det naturfagli­ge, og omvendt. Her er også en god del språklig usikkerhet.

Den naturfilos­ofiske biten som gjennomsyr­er det hele er vanskelig å få tak i: «Min visjon, min verden, formet i meg av alt i naturen, mennesker og dyr, min sykdom, mine trengsler etter å finne harmoni, og jeg har lykkes», sier han, uten at jeg helt får tak i hva dette betyr.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway