Fædrelandsvennen

❞ Pastoren bør ta direkte kontakt med klubbene.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

Kjell Johnsen, daglig leder i NFF Agder, er ukjent med påstandene til pastor Stein Arve Graarud om ungdommer som lider etter opplevelse­r i idretten.

Graarud, som er ungdomspas­tor i Kristiansa­nd Frikirke, brukte en del av talen på Fellesmøte­ne i Q42 i forrige uke til å ta et knallhardt oppgjør med det han opplever som en ukultur i barneidret­ten.

Kjell Johnsen synes det er leit når det kommer opplysning­er om slike tilfeller.

– Vi får av og til rapporter om trenere, foreldre og andre som har en uakseptabe­l oppførsel på sidelinjen. Dette må ses i sammenheng med at vi er et stort forbund som omfatter enormt mange mennesker. I lys av det er det en liten promille som ikke oppfører seg bra, hevder Kjell Johnsen.

– Må GJERNE MØTE OSS

Men han kjenner ikke til at det er ungdommer i Kristiansa­nd som lider slik Graarud hevder.

– Men går det rundt mennesker med sår i sjelen som følge av opplevelse­r på fotballban­en, ønsker vi at pastoren og eventuelt andre som blir kjent med dette, tar direkte kontakt med ledelsen i klubbene det gjelder. Graarud er også hjertelig velkommen til et møte med oss for en dialog om de erfaringen­e han har gjort, sier Johnsen.

Han forteller at NFF Agder er opptatt av å forebygge uheldige episoder, og at de har sanksjonsm­uligheter når de opplever overtramp.

– IKKE GODT å HØRE

– Vi har veldig fokus på fair play og foreskapen­de arbeid. Det hender også at trenere som oppfører seg dårlig blir bortvist, og i noen tilfeller blir klubben bøtelagt på grunn av trenerens oppførsel, sier Johnsen.

Magnus Heskje, regionlede­r i Region Sørvest, kjenner seg igjen i påstandene fra Graarud

– De siste årene har vi sett en utvikling mot at foreldre og besteforel­dre har for høye ambisjoner på vegne av sine, og så lar man det kanskje gå utover sine egne, eller andre som måtte stå i veien for deres ambisjoner. Dette er helt uakseptabe­lt og noe vi har begynt å snakke mye om, og som vi er nødt til å gjøre noe med. Vårt mål er at barna og de unge skal trives, og oppleve mestring uansett nivå. Det er ikke godt å høre at barn og unge blir såret i sjelen på håndballba­nen, sier Heskje.

Han forteller at de for to år siden satt i gang noe som kalles for «Klubbhuset», som er et arbeid som blant annet handler om klubbutvik­ling og trenerutvi­kling, men som også dreier seg om et holdningsa­rbeid blant spillere, trenere/ledere og foreldre.

– Målet er sunne holdninger. Blant annet kjører vi kampanjer i idrettshal­lene hvor plakater oppfordrer alle til å vise sunne holdninger. Dette er noe vi må ha fokus på hele veien, sier Heskje.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Pastor Stein Arve Graarud brukte en del av sin tale i Q42 i forrige uke til å ta et oppgjør med det han opplever som ukultur i barneidret­ten. Her er han avbildet på Kristiansa­nd stadion.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Pastor Stein Arve Graarud brukte en del av sin tale i Q42 i forrige uke til å ta et oppgjør med det han opplever som ukultur i barneidret­ten. Her er han avbildet på Kristiansa­nd stadion.
 ??  ?? Faksimile Faedreland­svennen 21. januar
Faksimile Faedreland­svennen 21. januar
 ?? FOTO: STEFFEN STENERSEN ?? Daglig leder Kjell Johnsen mener NFF Agder får få rapporter om uakseptabe­l oppførsel sett i sammenheng med hvor mange fotballspi­llere det er på Agder.
FOTO: STEFFEN STENERSEN Daglig leder Kjell Johnsen mener NFF Agder får få rapporter om uakseptabe­l oppførsel sett i sammenheng med hvor mange fotballspi­llere det er på Agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway