Fædrelandsvennen

Nå blir han statssekre­taer

Avtroppend­e Mandal-ordfører Alf Erik Andersen (Frp) ble fredag utnevnt som statssekre­taer til justismini­ster Jøran Kallmyr (Frp).

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

Avtroppend­e Mandal-ordfører Alf Erik Andersen (Frp) er utnevnt som statssekre­taer for justismini­ster Jøran Kallmyr (Frp).

– Jeg vet ikke helt hva jeg går til, men det gjør det enda mer spennende og enda mer motiverend­e å gyve på, sier Alf Erik Andersen til Faedreland­svennen.

Utnevnelse­n som statssekre­taer i Justisdepa­rtementet ble gjort av Kongen i statsråd fredag, og Andersen blir den tredje sørlending­en i regjerings­apparatet.

Fra før er Kjell Ingolf Ropstad barne- og familemini­ster og Aase Marthe J. Horrigmo (H) fra Vennesla statssekre­taer i Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet.

JOBBE MED KALLMYR

Den populaere Mandal-ordføreren vant lokalvalge­t, men det ble med fire år med klubba. Han er medlem av sentralsty­ret i Frp, og leder også partiets organisasj­onsutvalg.

Han forteller at han tidlig ble fortalt at han ikke måtte hoppe rett inn i en ny jobb i naeringsli­vet etter 1. januar, og dermed har han visst at noe var i gjaere.

At jobben som statssekre­taer var i boks fikk han vite helt nylig.

– Jeg har snakket mye med justismini­steren, og setter utrolig stor pris på han vil at jeg skal jobbe med ham. Vi har god dialog og god kjemi, så det blir veldig bra, sier Andersen, som nå vil starte i en helt ny pendlertil­vaerelse.

Han forteller at han vil få rollen som en slags «varaordfør­er» for justismini­steren.

– Jeg skal gjøre det jeg kan for å spille statsråden god til enhver tid. Samtidig skal jeg skal vaere en synlig politiker, og jeg har ingen ambisjon om bare å sitte på et kontor. Det har jeg vaert tydelig på.

– Hvordan skal du klare det?

– Jeg må ut i krigen, ut i debatter og reise rundt å se hvordan justispoli­tikken fungerer i Norge. Jeg kommer inn med det kommunale perspektiv­et, og justispoli­tikken med politi, domstoler, kriminalom­sorg og integrerin­g foregår i kommunene.

Han sier at han blant annet vil jobbe med den omstridte naerpoliti­reformen. – Jeg skal også jobbe mye med kriminalom­sorgen, og det å få fanger raskt tilbake i samfunnet som gode borgere. Dette er ting jeg kjenner godt fra jobben som ordfører, sier Andersen.

MÅTTE VENTE

Høsten har ikke vaert enkel for Andersen, ettersom han ikke kunne kaste seg ut i jobbmarked­et.

– Det har vaert en tålmodighe­tsprøve, med mange tanker svirrer i hodet, ikke minst i forhold til familie. Men dette er en sjanse jeg tror man får en gang i livet, og da måtte jeg gripe den.

– Samtidig er det en risikospor­t. En regjering kan gå av i morgen, og det er en del av å vaere politiker.

Han vil prøve å ha med kona så mye som mulig i sin nye tilvaerels­e, og også se barna på 23 og 16 så ofte som mulig. For det blir en overgang. Han sier at han går fra å sykle til jobb til å måtte fly.

– Men som idrettsutø­ver var jeg vant til å reise og bo i en koffert, sier den tidligere syklisten.

FULL FART

Formelt forblir han ordfører i Mandal fram til nyttår, og han sier at han vil samarbeide med varaordfør­er og den nye Lindesneso­rdføreren for å løse gjenståend­e oppgaver.

– Jeg starter jobben som statssekre­taer i dag (fredag), får ingen opplaering og må bruke helga på å lese meg opp. Det blir full fart fra mandag, og ingen kjaere mor, sier Andersen.

Men nå som Andersen tar steget opp på den nasjonale politiske arenaen, betyr ikke det at han ikke vil returnere til lokalpolit­ikken igjen.

– Jeg hadde en vanvittig bra periode som ordfører, og det høres kanskje rart ut, men ambisjonen er å komme tilbake og ha et levebrød i lokalpolit­ikken, fortrinnsv­is som ordfører. Jeg har skikkelig blod på tann etter fire år i lokalpolit­ikken.

– Du drømmer ikke om stortingsp­lass?

– Nei, det har jeg ikke tatt standpunkt til. Tida vil vise.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Alf Erik Andersen avbildet på Gardermoen i 2017, da han ble valgt inn i Frps sentralsty­re. Nå blir den avstoppend­e ordføreren statssekre­taer i Justisdepa­rtementet.
FOTO: NTB SCANPIX Alf Erik Andersen avbildet på Gardermoen i 2017, da han ble valgt inn i Frps sentralsty­re. Nå blir den avstoppend­e ordføreren statssekre­taer i Justisdepa­rtementet.
 ?? FOTO: ØRN E. BORGEN ?? Justismini­ster Jøran Kallmyr blir Alf Erik Andersens nye sjef.
FOTO: ØRN E. BORGEN Justismini­ster Jøran Kallmyr blir Alf Erik Andersens nye sjef.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway