Fædrelandsvennen

Tyver har stjålet for millionver­dier

Siden august har det vaert tjue tyverier av Gps-utstyr på Sørlandet. Politiet tror mobile vinningskr­iminelle er på ferde.

- TEKST: JON BERNTSEN KÅSA jon.berntsen.kasa@fvn.no

– Gps-utstyret kan ikke stå over natta, konstatere­r driftssjef Endre Myran i Repstad Anlegg.

Repstad Anlegg jobber på Krøgenes i Arendal på oppdrag fra Statens vegvesen i forbindels­e med byggingen av ny fylkesvei 409.

Natt til torsdag forrige uke tok tyver seg inn på anleggsomr­ådet og stjal fire Gps-skjermer og et par Gps-antenner som var koblet fast i en gravemaski­n.

Endre Myran forteller at tyvene ødelegger låsen, og deretter kobler ut dyrebart utstyr fra anleggsmas­kinene med små verktøy man får plass til i lomma.

– Utstyret som ble tatt den natta har totalt en verdi på cirka 750.000 kroner, sier Myran.

MINST TRE MILLIONER

Det er ikke bare på Krøgenes i Arendal hvor denne type tyverier har blitt begått i høst.

Leif Vagle, leder av seksjon for etterforsk­ning i Felles enhet for etterretni­ng i Agder politidist­rikt, forteller at det har skjedd tjue ulike tyverier av Gps-utstyr helt fra Lindesnes i vest, til Arendal i øst.

Totalt er verdien av tyveriene godt oppe i millionkla­ssen, ifølge Vagle.

– Noe eksakt verdi har vi ikke kontroll på. Men man må belage seg på et millionbel­øp. Det er ikke usannsynli­g at utstyret fra alle tyveriene har en verdi på minst tre millioner, sier Vagle.

FRA LINDESNES TIL ARENDAL

Flest tyverier har skjedd i Lindesnes hvor det har vaert seks tilfeller.

Fire ganger på hvert sted har tyver vaert hos anleggsomr­åder i Søgne, Arendal og Grimstad. I Lillesand og i Kristiansa­nd har tyver stjålet Gps-utstyr én gang hvert sted.

– I de fleste tyveriene ligger verdiene på det stjålne utstyret på et sted mellom 100.000 og 250.000, sier Vagle.

Tyveriene begynte i august, og det seneste tilfellet var i Grimstad mandag denne uka.

– Tyvene vet hva de er ute etter. Dette utstyret er lett omsettelig. Jeg leser i avisene og hører på radio at politiet tar disse tyveriene alvorlig. Det er nok bare et tidsspørsm­ål før de blir tatt, sier Myran.

MOBILE VINNINGSKR­IMINELLE

Vagle sier at tyveriene begynte i Vest-agder på anleggsomr­ådene på E 39. Utøver høsten har tyveriene flyttet seg østover mot Grimstad og Arendal.

– En del av tyveriene må sees i sammenheng. Vår hovedhypot­ese er at dette er mobile vinningskr­iminelle som vet hva de vil ha. Tyvgodset er lett omsettelig, sier Vagle.

Han forteller at det foreløpig ikke er noen konkrete navngitte personer som er mistenkt for å ha begått noen av de tjue ulike tyveriene fra anleggsmas­kiner på Sørlandet.

– Vi har heller ikke funnet noe tyvgods som kan stamme fra anleggsomr­ådene, sier Vagle.

Vagle forteller at tyveriene skjer fra anleggsmas­kiner som gravemaski­ner, bulldosere og valsemaski­ner.

JOBBER FOREBYGGEN­DE

Vagle sier at det er like viktig å jobbe forebyggen­de som å jobbe med etterforsk­ningen.

– Vi jobber i det forebyggen­de spor. Vi har hatt dialog med Nye Veier og de andre aktørene om at det er viktig å gjøre sikringsti­ltak av utstyret, sier Vagle.

Jon Ivar Fagermo, teknisk sjef hos AF Gruppen i E 39-prosjektet ved Mjaavann forteller at de har rutiner på å sikre dyrebart Gpsutstyr som denne høsten har virket som en magnet for innbruddst­yver.

– På natta skal det ikke vaere utstyr tilgjengel­ig for tyvene. Tyveriprob­lemet er utfordrend­e, det ser om som profesjone­lle aktører. Det er ikke bare verdiene som er problemet. Dette utstyret har også lang leveringst­id, og maskinene kan ikke kjøre uten dette utstyret. Det gir tap i produksjon­stida, sier Fagermo.

driftssjef i Repstad Anlegg

 ??  ?? Her mangler en Gps-skjerm etter et tyveri på et anleggsomr­åde i Grimstad den 19. september.
Her mangler en Gps-skjerm etter et tyveri på et anleggsomr­åde i Grimstad den 19. september.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway