Fædrelandsvennen

Over 20.000 mulige brudd på arbeidsmil­jøloven

- TEKST: HENRIK IHME OG NTB

Sørlandet sykehus HF har registrert 20.534 mulige brudd på arbeidsmil­jøloven så langt i år. – Et enormt tall, sier stortingsr­epresentan­t Tellef Inge Mørland (Ap).

I 2019 har helseforet­akene registrert over 491.000 mulige brudd på arbeidsmil­jøloven, ifølge helseminis­ter Bent Høie (H). Tallet kan bli det høyeste på flere år.

Tallene kommer fram i en omfattende oversikt Høie har oversendt Stortinget, som svar på et skriftlig spørsmål fra Tellef Inge Mørland.

– Over 20.000 mulige brudd på arbeidsmil­jøloven ved Sørlandet sykehus hittil i 2019 er et enormt tall. Det er viktig at man går bak tallene for å se hva disse bruddene skyldes. Det er selvsagt ulikt hvor alvorlige de ulike bruddene på arbeidsmil­jøloven er. Verken helseminis­ter eller sykehusdir­ektør kan imidlertid vaere fornøyd med en slik situasjon, skriver Mørland i en kommentar til Faedreland­svennen.

– PRESS PÅ BEMANNINGE­N

Han synes det er bekymrings­fullt at tallene viser en dobling i mulige brudd fra 2016 og 2017 til i år, samtidig som Sørlandet sykehus står foran sparetilta­k i underkant av 200 millioner kroner i 2020.

– Min frykt er at trange økonomiske rammer fra regjeringe­n medfører press på bemanninge­n, og at dette igjen bidrar til flere brudd på arbeidsmil­jøloven, uttaler Mørland.

Helseminis­ter Bent Høie erkjenner at tallene er betydelige.

– De absolutte tallene er store, men tall fra blant annet Helse Vest viser at antallet mulige brudd har ligget jevnt på litt over to prosent av vaktene siden 2014. Dette nivået ble ansett som lavt av Arbeidstid­sutvalget da de vurderte tallene fra 2014 i sitt utrednings­arbeid i 2015, sier helseminis­ter Bent Høie (H) til NTB.

(Se tallene for Sørlandet sykehus HF under).

KAN BLI REKORD

Tallene er registrert ved utgangen av oktober, med unntak av for Helse Vest, som ble registrert i slutten av november.

Legger man til grunn at det vil skje like mange lovbrudd i årets to siste måneder som resten av året, vil antallet lovbrudd nå 580.000, noe som er det høyeste antallet på minst fem år.

Totalt antall lovbrudd var på 469.000 i 2016, 429.000 i 2017, og 526.000 i 2018.

Tallene gjelder for alle yrkesgrupp­er ved sykehusene, med unntak av legene, siden de er unntatt fra arbeidsmil­jøloven gjennom sine tariffavta­ler.

Mørland frykter at ansatte strekker seg for langt for å ivareta pasientene, og at det kan øke sykefravae­ret og skade rekrutteri­ngen.

– Jeg forventer at helseminis­teren nå tar tak i disse tallene han har gitt i svaret sitt til meg, og sørger for å sette inn tiltak som gir faerre brudd på arbeidsmil­jøloven. Pasientene skal kunne vaere trygge på at man har tilstrekke­lig med ansatte på jobb, med den riktige kompetanse­n, og som ikke er utslitt på grunn av en uholdbar arbeidssit­uasjon.

KONFLIKT

Mesteparte­n av lovbrudden­e så langt i år dreier seg om at ansatte ikke får nok arbeidsfri før vakten sin. Det skyldes ofte at

Antall mulige brudd på arbeidsmil­jøloven

de kan få utrykninge­r på hjemmevakt­er.

– Dette medfører at hviletiden mellom arbeidsper­iodene blir kortere enn hva lov og avtaleverk­et fastsetter, forklarer helseminis­teren overfor NTB.

Høie beskriver lovbrudden­e slik i sitt brev til Stortinget:

«Praktiseri­ngen av arbeidstid­sbestemmel­sene viser at det kan oppstå situasjone­r hvor hensynet til pasienter kommer i konflikt med det å overholde arbeidsmil­jølovens bestemmels­er. Lederne må i slike situasjone­r alltid prioritere hensynet til pasientene.»

Han påpeker at alternativ­et er å bryte helseloven­s påbud om forsvarlig pasientbeh­andling.

– Det må likevel erkjennes at det gjøres mange brudd på arbeidstid­sbestemmel­sene hvor man ikke står i denne tilspissed­e situasjone­n, skriver Høie.

FLERE BRUDD

Høie understrek­er at departemen­tet har stilt krav til helseregio­nene om rutiner for å unngå brudd på loven.

– Jeg oppfatter at helseforet­akene bruker store ressurser på dette arbeidet og at de gjennomfør­er et betydelig forbedring­sarbeid, skriver han.

Han påpeker også at avvik i arbeidspla­nsystemet ved sykehusene ofte genererer flere mulige brudd på flere arbeidstid­sbestemmel­ser samtidig.

– Dette fører til at det registrere­s så mange som ti avvik på én hendelse. I gjennomsni­tt medfører et brudd på arbeidstid­sbestemmel­sene på én vakt, til to registrert­e brudd på bestemmels­ene, ifølge departemen­tet.

 ??  ?? Sykehuset i Kristiansa­nd er ett av tre hovedsykeh­us under Sørlandet sykehus HF.
Sykehuset i Kristiansa­nd er ett av tre hovedsykeh­us under Sørlandet sykehus HF.
 ??  ?? Bent Høie (H), helseminis­ter.
Bent Høie (H), helseminis­ter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway