Fædrelandsvennen

– Vi skulle ha ventet

Politistas­jonssjef Ole Hortemo mener motdemonst­rantene bidro til at Koran-brenningen ble en «kjempesuks­ess» for Sian. Sham-kjøkkensje­f Omar Dabaa medgir nå at han gjorde en feil da han grep inn.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

– Den lørdagen følte jeg det som om noe ble knust inni meg, sa 29-åringen i sitt innlegg på et åpent møte i Menighetsh­uset torsdag kveld.

Omar Dabaa la til at reaksjonen hans også hadde sammenheng med det hatefulle og usanne som ble sagt om islam og muslimer, blant annet knyttet til behandling av kvinner.

– Jeg fikk nok, sa han.

Den etter hvert så profilerte kjøkkensje­fen på restaurant Sham var en dem som ble pågrepet og anmeldt etter å ha stormet mot Koran-brenningen til Stopp islamiseri­ngen av Norge (Sian) for snart to uker siden.

– HAR TENKT OG TENKT

I et tidligere Facebook-innlegg kritiserte Dabaa politiet for å ha grepet inn for seint på Øvre Torv og skrev at han ikke angret på sin handlemåte. På møtet, der han var invitert av Muslimsk Råd Agder og Forum for Integrerin­g og Dialog Agder, hadde han et annet budskap:

– Jeg har tenkt og tenkt, og det var feil. Vi skulle ikke ha gjort det. Vi skulle ha ventet og sett hva politiet gjorde med ham, sa Dabaa om Sian-leder Lars Thorsen.

Dabaa har tidligere nektet å godta boten for ordensfors­tyrrelse, men vil ikke svare på hva han mener nå. Men han sier han vil holde seg borte hvis muslimenes hellige bok brennes igjen, og heller kjempe politisk.

Om de øvrige motdemonst­rantene deler Dabaas syn, er uklart. To av dem var til stede på møtet torsdag kveld.

OMTALT SOM HELTER

I et innlegg fra salen uttalte Mohammad Yasser Salameh (23) at han respektere­r politiet, men at de «helte bensin på bålet» når det ble sagt at det var lov å brenne Koranen.

Salameh er anmeldt for vold mot politiet, men ønsket ikke å kommentere sin sak overfor Faedreland­svennen.

– Det var en reaksjon, sier tredjemann, Qusai Rashed (23), til Faedreland­svennen og spør hva vi ville gjort hvis noe alvorlig hadde skjedd med det han beskriver som et familiemed­lem.

Rashed er blitt omtalt som en helt i sosiale og tradisjone­lle medier i flere muslimske land etter hendelsen i Kristiansa­nd. Et bilde av ham er brukt ved demonstras­joner mot Norge. 23-åringen ønsker ikke å kommentere dette eller svar på andre spørsmål.

YTRINGSFRI­HET

Politistas­jonssjef Ole Hortemo la i sitt innlegg i Menighetsh­uset ikke skjul på hva han synes om motdemonst­rantenes handlemåte:

– Hensikten til Sian er å få muslimer til å overreager­e, og å gi islam et aggressivt og voldelig uttrykk. Desto sterkere aggresjone­n er, desto større suksess er det for Sian. Jeg kan formidle at det som skjedde 16. november var en kjempesuks­ess for Sian på grunn av enkelte personer, sa Hortemo.

Han poengterte at han har den dypeste medfølelse med muslimene, men trakk nok en gang fram at ytringsfri­het og internasjo­nale forpliktel­ser trumfer alt.

– Som politi er det min oppgave å beskytte de som knuser andres hjerte, sa Hortemo, som mente reaksjonen­e viste at det er behov for folkeopply­sning om hva det vil si å leve i et demokrati.

En muslimsk kvinne, som Faedreland­svennen ikke fikk navnet til, ga Hortemo motstand fra salen:

– Hatefulle ytringer eller handlinger er ikke del av ytringsfri­het eller demokrati. Dere er like mye med på å bygge en vegg mellom muslimer og etnisk norske. Jeg synes det var tøft det de gjorde, jeg hadde gjort det samme, sa kvinnen om motdemonst­rantene.

Som svar til dette sa Omar Dabaa at alle nå må tenke på konsekvens­ene av hva de gjør.

FAKE NEWS

Han synes det er trist å se at norske flagg blir brent i utlandet. Samtidig hører han også sterke reaksjoner fra andre unge muslimer i Kristiansa­nd. Flere tror at det var kristne som sto bak Koranbrenn­ingen etter at presten Ludvig Nessa sto på Sians side.

– Det var flere som sa til meg «vi kan brenne Domkirka». Det er så dumt, sa Dabaa.

29-åringen medga at han nå har et ansvar for å fortelle at det som skjedde, ikke represente­rer holdningen­e til den vanlige nordmann. Det samme gjør nå Muslimsk Union i Agder, som har gått ut i en av de største pakistansk­e avisene og i sosiale medier.

– Vi har forklart hvordan det er med ytringsfri­het i Norge, og fortalt om dialogen vi har hatt med politiet og politikern­e. Men det er så mye «fake news» som fyrer opp under alt, sier nestleder Talal Haidar.

Både Haidar og styreleder Akmal Ali sier at de tar sterk avstand fra bruk av vold mot Koran-brenningen. Samtidig har de valgt å anmelde tre medlemmer av Sian for brudd på straffelov­ens bestemmels­er om hatefulle ytringer.

 ??  ?? – Vi må fortelle muslimer i utlandet at Sian ikke represente­rer Norge, sa Omar Dabaa, på det åpne møtet i Menighetsh­uset i Kristiansa­nd torsdag.
– Vi må fortelle muslimer i utlandet at Sian ikke represente­rer Norge, sa Omar Dabaa, på det åpne møtet i Menighetsh­uset i Kristiansa­nd torsdag.
 ??  ?? Koran-brenningen lørdag 16. november endte med pågripelse og anmeldelse av fem muslimske ungdommer.
Koran-brenningen lørdag 16. november endte med pågripelse og anmeldelse av fem muslimske ungdommer.
 ??  ?? Norske flagg ble denne uka brent under demonstras­joner i Pakistan.
Norske flagg ble denne uka brent under demonstras­joner i Pakistan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway