Fædrelandsvennen

Så mange kriser, så liten tid

Det stormer rundt barneverne­t. Men det store problemet er ikke at barneverne­t innimellom gjør feil. Det er alt det de aldri rekker å gjøre.

- SIGRUN AASLAND

Nylig ble enda en norsk barneverns­sak kritisert av Den europeiske menneskere­ttsdomstol (EMD). Da stormer det rundt barneverne­t igjen. Men er det krise i norsk barnevern egentlig? Jeg vil si nei. Og likevel ja. Krisen er ikke at saker klages inn til Strasbourg. Det er ikke rart at det protestere­s og bestrides i så vanskelige og alltid umulige avgjørelse­r som barneverne­t må foreta. Det er bra at det norske systemet legger til rette for klager, og at foreldre har kunnskap og ressurser nok til å klage, påpekte professor Marit Skivenes i Aftenposte­n tidligere denne uken.

Norge er heller ikke det landet der myndighete­ne oftest overtar omsorgen for barn. Der er vi forbigått av Sverige og Finland, men ligger over for eksempel England, Nederland og USA. At vi ligger høyt på en slik rangering handler i stor grad om hvilken kultur vi har for at fellesskap­et tar ansvar for barna våre. Vi tåler mindre enn mange andre land på vegne av våre minste. Som hovedregel er jo det bra. Griper man inn i familier når man ikke burde gjort det, kan det få katastrofa­le konsekvens­er. Men unnlater man å gripe inn når man burde gjort det, er det enda mer katastrofa­lt. I motsetning til andre rettssaker kan vi ikke slå oss til ro med at den mistenkte er uskyldig til det motsatte er bevist. Norsk barnevern er i front når det gjelder å sette barnas behov først.

Vi har antakelig verdens beste barnevern, og det skulle bare mangle. Barneverne­t skal verne om de aller mest sårbare når de har det aller verst. Men norsk barnevern er likevel langt fra bra nok. Det er ikke sikkert vi skal vaere så veldig urolige over at en europeisk domstol kritiserer. Jeg har to andre bekymringe­r vi burde bruke mye mer tid på. or det første skjer det alt for ofte at vi går inn med individuel­l terapi og krav, når problemet for familien egentlig er økonomisk. Fattige foreldre er ikke dårlige foreldre, men de har dårligere forutsetni­nger for å gi god omsorg. Levekårsst­ress og stadig flytting står i veien for gode avgjørelse­r og nødvendig trygghet. Ukurante vakter i dårlige jobber gjør det vanskelig å følge opp ungdom på feil kurs. Litt oftere burde vi spørre om noe romsligere økonomi og fast bolig kunne gjort en forskjell, i tillegg til annen hjelp.

For det andre er forholdet mellom oppgavene barneverne­t skal løse og ressursene de har til rådighet, helt bakvendt. I en vanlig norsk kommune foregår det kanskje slik: Mor eller far sliter med rus, depresjone­r eller psykiske helseplage­r. Barna utsettes for omsorgssvi­kt i form av fravaer eller enda verre: psykisk eller fysisk vold. Kanskje melder barnehage og skole fra. Kanskje blir familien invitert til samtaler med barne- og ungdomspsy­kiatrisk team eller

Det er vanskelig å bygge tillit og erfaring med så høyt gjennomtre­kk av ansatte.

familietea­m i spesialist­helsetjene­sten. I spesialist­helsetjene­sten jobber leger, psykologer og pedagoger med lang erfaring og utdanning. Når ingenting løses her, familien ikke vil hjelpes og ingen vet sine arme råd, da sendes problemet til barneverne­t. Der møter barna og deres familier dedikerte og hardtarbei­dende hjelpere med høyere utskifting, lavere kompetanse og faerre ressurser enn alle de instansene som prøvde først.

Disse skal bygge tillit til familier som sliter og sette inn hjelpetilt­ak. Men så, hvis det likevel ikke går bedre, da har de samme menneskene etterpå ansvaret for å sette i gang omsorgsove­rtakelse. Tilliten som er bygget opp, skal rives ned. Da blir det barneverns­nemnd, sterke følelser, noen ganger trusler. Og alltid mye, mye mer jobb.

En Ssb-undersøkel­se fra 2014 viste at nesten én av tre sluttet i det kommunale barneverne­t hvert år. Det er vanskelig å bygge tillit og erfaring med så høyt gjennomtre­kk av ansatte. I en masteroppg­ave fra 2018 er det gjort intervjuer med noen av dem som slutter, og de forteller om stort arbeidspre­ss, aldri nok tid, lite veiledning og et stort og nesten uoverkomme­lig ansvar. I en spørreunde­rsøkelse blant medlemmer i FO, fagforenin­gen for blant annet barneverns­pedagoger og sosionomer, oppga nesten halvparten at de har vaert utsatt for vold eller trusler i løpet av de 12 siste månedene.

Midt oppi alt dette skal barneverne­t spare penger og jobbe stadig mer effektivt, har regjeringe­n bestemt. Siden 2015 har Finansdepa­rtementet praktisert Avbyråkrat­iserings- og effektivis­eringsrefo­rmen (ABE), som innebaerer at all statlig forvaltnin­g hvert år får redusert sine budsjetter med mellom 0,5 og 0,8 prosent. Tanken er å tvinge frem effektivis­ering. Alle ønsker en effektiv offentlig sektor, og mange steder er det mulig å gjøre saksbehand­ling mer effektiv med digitale hjelpemidl­er eller smartere organiseri­ng. Men hvor skal barneverne­t kutte? Økt oppmerksom­het og kunnskap om vold og omsorgssvi­kt gir flere, ikke faerre barneverns­saker. Det er heller neppe mye å hente på digitalise­ring av barnevern. Og hvor fort kan man egentlig springe når alt rakner?

Det er så mange kriser, så liten tid og alltid altfor lite penger. Men slikt blir man ikke dømt for.

 ??  ??
 ??  ?? er fra Grimstad. Hun har en mastergrad i økonomi og har blant annet vaert leder for Norsk studentuni­on og jobbet for Norfund og Verdensban­ken. Nå er hun fagsjef i Tankesmien Agenda.
er fra Grimstad. Hun har en mastergrad i økonomi og har blant annet vaert leder for Norsk studentuni­on og jobbet for Norfund og Verdensban­ken. Nå er hun fagsjef i Tankesmien Agenda.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? I motsetning til andre rettssaker kan vi ikke slå oss til ro med at den mistenkte er uskyldig til det motsatte er bevist, skriver Sirgun Aasland.
FOTO: NTB SCANPIX I motsetning til andre rettssaker kan vi ikke slå oss til ro med at den mistenkte er uskyldig til det motsatte er bevist, skriver Sirgun Aasland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway