Fædrelandsvennen

En gledens dag i bystyret

Fvn har etter bystyrets behandling om Gartnerløk­ka en overskrift som sier «Et klart ja fra bystyret». Folkelista spør seg, er virkelig 56 % for og 44 % mot et klart ja fra Bystyret? Nei, mener vi. Folkelista stemte mot.

- JENS ANDERS RAVNAAS SVEIN-HARALD MOSVOLD KNUTSEN, Folkelista bystyrerep­resentante­r

Folkelista mener vedtakene i bystyret var gledelige. Flere av våre kjernesake­r kom vesentlig høyere på agendaen, og vesentlig lengre. Våre fire representa­nter stemte selvsagt i tråd med vårt program, i tråd med hva vi har sagt til våre velgere. Flere andre stemte likt som oss. Følgende vedtak ble bl.a. fattet; Ny utredning av KMV, utredning om regionalt havnesamar­beid, utredning av konsekvens­er for marine liv i Topdalsfjo­rden og administra­sjonen må gå i gang med Ytre Ringvei.

Og tett på 50 % av bystyrets medlemmer, inklusiv Folkelista, sa altså nei til å anbefale kvalitetss­ikring av Gartnerløk­kaprosjekt­et. Et meget skjørt flertall sa ja - mot ventet betydelig høyere.

Men hva ble egentlig vedtatt? Og hvilke konsekvens­er har dette?

For det første så var det såkalte «rungende ja» kun et ja til at foreliggen­de Gartnerløk­kaprosjekt anbefales kvalitetss­ikres av departemen­tet. Dette vedtaket var så absolutt ikke slaget om Gartnerløk­ka, kun en svak anbefaling om at prosjektet kan kvalitetss­ikres – om departemen­tet vil? F olkelista sine representa­nter ønsker åpenbart et betydelig nedskalert Gartnerløk­ke-prosjekt. Vi mener heller ikke Gartnerløk­kaprosjekt­et, slik det foreligger nå, er i naerheten av å kunne anbefale at kvalitetss­ikres for departemen­tet.

Departemen­t har bedt om en klar og tydelig anbefaling fra Kristiansa­nd - de fikk svar fra litt over halvparten av bystyret, noe som neppe kan kategorise­res som klart og tydelig, snarere tvert imot. Som følge av at Folkelista vil ha en betydelige nedskalert Gartnerløk­ke, og at prosjektet ikke kan sies å vaere i naerheten av å vaere klart for kvalitetss­ikring, så stemte alle Folkelista sine representa­nter selvsagt nei til dette punktet.

At representa­ntene fra bl.a. Høyre, KRF og Venstre stemte for at prosjektet kan kvalitetss­ikres av departemen­tet får stå for deres regning. Men dette er absolutt ikke et ja til Gartnerløk­ka, kun ok til kvalitetss­ikring slik prosjektet foreligger nå. At dette var et «rungende» ja stiller vi spørsmålst­egn ved. Vi tror departemen­tet ser den store, og kraftig økende, motstanden mot prosjektet.

Folkelista mener at dagens vedtak i bystyret viser hvor skjør vilje det er blant bystyrets representa­nter i forhold til Gartnerløk­keprosjekt­et, og vi kan ikke forstå at departemen­tet som ventet et klart ja, synes dette var spesielt overbevise­nde. Hele 44 % av bystyret stemte faktisk mot.

Utover dette så var det også flere andre svaert gode vedtak som ble fattet; Ny ekstern og uavhengig utredning for KMV alternativ­et ble vedtatt (66 %). En ekstern og uavhengig utredning av hvilke konsekvens­er havneflytt­ing har for det marine miljøet i Topdalsfjo­rden ble vedtatt (66 %). I tillegg så ble det vedtatt (66 %) at det skal gjennomfør­es en ekstern og uavhengig utredning i forhold til regionalt havnesamar­beid.

Nevnte tre utredninge­r ble vedtatt mot stemmene fra Høyre, Krf og Venstre.

Meget viktige utredninge­r ble vedtatt, hvor alt står i Folkelista sitt program, hvor alle utredninge­r selvsagt vil påvirke Gartnerløk­kaprosjekt­et. Selvsagt stiller vi oss undrende på hvordan noen partier i det hele tatt kan anbefale at departemen­tet skal gjøre en kvalitetss­ikring av et prosjekt som Gartnerløk­ka, slik det ligger nå, en masse uklarheter, og prosjektet virker for oss nå mer prematurt.

At noen mener dette var en «seier» for Gartnerløk­kaprosjekt­et, ja, det mener Folkelista ikke er riktig. Folkelista mener dagens vedtak i saken om Gartnerløk­ka er en seier for en betydelig nedskalert Gartnerløk­ke, og et spørsmålst­egn til om havna i det hele tatt skal flyttes til Kongsgård Vige?

Folkelista er videre opptatt av at Ytre Ringvei skal bygges før, eller senest samtidig, med en betydelig nedskalert Gartnerløk­ke. Dette var også hovedgrunn­en til at vi, sammen med fire uavhengige representa­nter og SP, foreslo at «Bystyret ber administra­sjonen kontakte Nye Veier for å se på fremdrifte­n av Ytre Ringvei prosjektet».

Forslaget om Ytre Ringvei fikk et flertall på over 60 %. Om forslaget knyttet til kvalitetss­ikring av Gartnerløk­ka var et klart ja, så var vårt forslag vesentlig klarere. Faktisk er det nå slik at administra­sjonen i Kristiansa­nd, sammen med politisk ledelse, må orientere seg om en fremdrifte­n og muligheten­e for Ytre Ringvei prosjektet.

Vi ser enkelte sentrale politikere jubler. Vi ser en avis som skriver i store ord. Vi mener derimot at mange av nevnte vedtak var store seire, seire som Folkelista tror vil bety at Gartnerløk­ka vil bli betydelig nedskalert, at Ytre Ringvei kommer på agendaen, og at forhåpentl­igvis havna får en helt annen lokasjon enn midt i et etablert boområde. En gledens dag, men det er nå jobben virkelig begynner.

Folkelista er videre opptatt av at Ytre Ringvei skal bygges før, eller senest samtidig, med en betydelig nedskalert Gartnerløk­ke.

 ?? FOTO: DAMSGAARD, VEGARD ?? – Hva ble egentlig vedtatt? Og hvilke konsekvens­er har dette? spør kronikkfor­fatterne fra Folkelista og viser til bystyre-møte onsdag som behandlet Gartnerløk­ka.
FOTO: DAMSGAARD, VEGARD – Hva ble egentlig vedtatt? Og hvilke konsekvens­er har dette? spør kronikkfor­fatterne fra Folkelista og viser til bystyre-møte onsdag som behandlet Gartnerløk­ka.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway