Fædrelandsvennen

Hvorfor israelske flagg på bedehus?

- JAN NORDSTOKKÅ, Søgne

Pensjonert prest Knut Sand Bakken spør om dette i avisen 22.11.19. Han antar at det skal «minne de besøkende om at Jesus levde i dette området», og spør hvorfor man ikke henger opp palestinsk­e flagg.

Når jeg bruker Davidsstje­rnen og det israelske flagget så er det pga dets bibelske og religiøse symbolikk.

Jeg har ikke oppdaget liknende bibelsk symbolikk i det palestinsk­e flagget.

I 2. Mosebok kapittel 12 fortelles det om da jødefolket forlot fangenskap­et i Egypt. I denne første påskefeiri­ngen gav Gud jødene beskjed om å merke dørkarmene på 3 steder med blodet av et ofret lam. De skulle stryke lammeblod på bjelken over døren og på høyre og venstre dørstolpe. Hvis du trekker en strek mellom de tre punktene, så får du en trekant.

Den peker opp mot himmelen. Handlingen ble gjort av mennesker som så opp mot Gud, fra jorden til himmelen, altså fra mennesker til Gud.

I Det Nye Testamente­ts evangelier står det at Jesus (som kalles Guds Lam) ble arrestert og korsfestet da han kom til Jerusalem for å feire påske mer enn tusen år senere. Han ble spikret til korset.

Nok en gang rant blodet ut over tre steder ved påskefeiri­ngen. Denne gangen var det tre steder på korset: fra den venstre og fra den høyre hånden og fra føttene hans. Hvis du trekker en strek mellom de tre punktene, så få du en ny trekant mellom tre blodspunkt­er.

Men denne trekanten peker nedover mot jorden. Fordi denne påskens offer ikke kommer fra mennesker til Gud. Men fra himmelen til jorden, fra Gud til menneskene.

Når vi legger de to påsketreka­ntene, en fra gamle testamente­t og en fra det nye testamente­t, oppå hverandre ser vi at de danner Davidsstje­rnen, det mest kjente symbolet på Israel.

To påsker, to lam, to trekanter formet av blod, atskilt fra hverandre med mer enn tusen år og likevel danner de tegnet på Guds nasjon.

Et tegn dannet av påskelamme­ts blod, et tegn som forteller oss at påskelamme­t er kommet, – for å sette fri alle som søker tilflukt i hans blod.

Dette symbolet, Davidsstje­rnen, er så innholdsri­kt og sterkt at jeg har valgt å baere det daglig på meg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway