Fædrelandsvennen

Brente bøker – for evolusjone­ns utvikling

- JASMIN KOCAN

Vi som mennesker har kommet til slutten av 2019 å vise at å brenne en bok er tegn for samfunnets ytringsfri­het.

Det er ikke straffbart å tenne en bok, sier de fra politiet. Ok, men hva synes brannvesen­et? Brann er ikke farlig, spesielt hvis det skjer i sentrum av byen. Enda mer hvis det er en bevisst provokasjo­n som sårer mange mennesker. Hvorfor la det skje? Politiet slukket en brann, men hvor er det preventive arbeidet? Hvor mange ressurser bruker de i denne saken istedenfor rett og slett ikke å tillate slike provokasjo­ner? Det blir mye røyker her og det verste er at det lukter enda mer.

Neonaziste­ne marsjerte gjennom Kristiansa­nd i 2017, i Norge som var okkupert av tyskere. Opplevelse­ne fra 22. juli 2011 er også ferske. I moskeen i Baerum var det angrep for en stund siden. Muslimer er utrygge, mennesker er utrygge! I hvilken retning går dette samfunnet? Det er mye her. Mange traumatisk­e opplevelse­r. Alle mennesker trenger trygghet, fred og ro. Trygghet i samfunnet, fred med andre og ro med seg selv. Det har de ikke. Myndighete­ne og de ansvarlige må se på alt dette.

Finnes det en grense for hvor langt det kan gå? Hvor mye man strekker og bøyer ytringsfri­heter og lover i forskjelli­ge retninger. Noen må slå i bordet og si at nå er

det nok! På den måten myndighete­ne reagerer, ser alle disse tilfellene nå ut som bare midlertidi­ge brannslukk­inger – til neste brann!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway