Fædrelandsvennen

Svar til Jan Nordstokkå

- KJETIL TEDNES, Mandal

Når Nordstokkå påstår at Bethlehem ikke er okkupert av Israel, er i alle fall dette et bevis for at hans synspunkt her samsvarer med hva mange tilhørende den kristendog­matiske høyresiden mener.

FNS Sikkerhets­råd slo så sent som 23.12.2016 i resolusjon 2334 fast at Israel har okkupert Vestbredde­n, inkl. Bethlehem, siden 1967, men Nordstokkå vet altså bedre.

Nordstokkå etterlyser bevis for at MIFFS syn på Israels framferd overfor de okkuperte palestiner­ne samsvarer med synet til den kristendog­matiske høyresiden. Dette beviset er lett tilgjengel­ig. Bare les MIFFS hjemmeside­r på internett.

Videre bekrefter Nordstokkå, formodentl­ig med MIFFS sannhetsvi­tne, Christy Anastas, som kilde, at hennes foreldre har tatt avstand i fra datterens forsvar av den israelske okkupasjon­smakten. Men da fordi foreldrene, som bor i det okkuperte Bethlehem, føler seg tvunget til det. Denne forklaring­en er ganske forutsigba­r. Jeg forholder meg til hva Christys foreldre selv har gitt uttrykk for, ikke til den påregnelig­e bortforkla­ringen.

Nordstokkå tar feil når han hevder at FN i 1947 vedtok å opprette en jødisk stat. Men det er bemerkelse­sverdig at han viser til FNS rolle i denne sammenheng, men ikke vil erkjenne at en rekke Fnorganer gjentatte ganger har slått fast at Israel okkuperer Vestbredde­n. Det riktige er at FNS generalfor­samling 29.11.1947 vedtok en rådgivende delingspla­n for Palestina, hvor det skulle opprettes en jødisk og en arabisk stat med Jerusalem som et «Corpus separatum» under internasjo­nal kontroll. Selv om den jødiske befolkning­en kun utgjorde 1/3 av befolkning­en, ga denne delingspla­nen 56 prosent av territorie­t til den jødiske staten.

Det som skjedde var at jødene 15.5.1948 selv opprettet staten Israel, og gjennom etnisk rensing og militaere angrep sikret seg kontroll over halvdelen av det territorie­t, som i delingspla­nen var tiltenkt den arabiske staten. Resultatet ble at ca. 700.000 palestiner­e i 1949 var blitt flyktninge­r.

Siden Nordstokkå viste til FNS delingspla­n, kan det tolkes slik at han mener den må legges stil grunn for en tostatsløs­ning med en jødisk og arabisk stat. Jeg kan forsikre Nordstokkå om at både undertegne­de og formodentl­ig de aller fleste palestinsk­e lederne fullt ut ville akseptere og støtte at grensene i delingspla­nen ble lagt til grunn for en tostatsløs­ning. Det ville i hovedsak løse det palestinsk­e flyktningp­roblemet. Men mener Norsdstokk­å virkelig at FNS delingspla­n er et godt utgangspun­kt for en tostatsløs­ning, og tror han jødene i Israel vil akseptere det?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway