Fædrelandsvennen

Godstransp­ort på Sørlandet

- LENNART HILANDER, samfunnsde­battant

Forutsetni­ngene for å flytte gods fra land til sjø har aldri vaert bedre. Det grønne skiftet gir mange muligheter og den sjansen må vi benytte.

Man bør absolutt vurdere muligheten­e for større godsvolum på innenriks kjøl. For å øke sjøfartens andel av godsmengde­n kommer det til å kreve ulike innsatser. Man bør vurdere avgiftsniv­å til sjøfartsna­eringen i forhold til øvrige aktører i transports­ektoren. Sjøfarten er det mest miljøeffek­tive av alle transportm­etoder; samtidig som den betaler store andeler av sine egne kostnader.

Sjøfartsna­eringen må bli mer eksakte i dens beskrivels­e av hvordan ulike tiltak bør utformes. I dag er bransjen aldeles for anonym og dårlig på egen markedsfør­ing. Muligens velger speditøren­e vei og jernbane, men dessverre ikke sjøtranspo­rt fordi det er en vanlig misforståe­lse at man tror hastighet er det avgjørende moment, men godset skal komme til avtalt tid og det har sjøfartsna­eringen ingen problemer med. Her kreves det betydelig grad av nytenkning.

Der er egentlig uhørt at man frakter varer med trailer store avstander fra lengst i nord til sør uten tanke på omlastning til sjøtranspo­rt. Men det kreves også oppgraderi­ng av kaiplasser for laste- og losseopera­sjoner langs kysten vår og en kystflåte som er tilpasset innenriks sjøfart. Teknologiu­tviklingen er kapabel til utvikling av ny tonnasje som er baerekraft­ig rent miljømessi­g. Større samarbeid mellom ulike aktører i logistikkj­eden øker effektivit­eten og sikkerhete­n, samt mindre miljøpåvir­kning. Men Riksrevisj­onens undersøkel­se av overføring av godstransp­ort fra vei til sjø og bane viser at målet ikke er nådd. Den viser også at sjø- og jernbanetr­ansport er klart mer miljøvennl­ig enn veitranspo­rt, men dessverre at dette moment er et mindre kriterium ved valg av transportf­orm for vareeiere og speditører. Derfor er det svaert viktig at man gjennomfør­er flytting av havna til Kongsgård/vige. Politikere i Agder regionen bør kjenne sitt ansvar for en positiv utvikling av forutsetni­ngene for miljøbaser­t sjøtranspo­rt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway