Fædrelandsvennen

Fluorskade på mennesker, dyr og planter

- EINAR RUUD, Søgne

Aluminiumf­abrikken i Årdal i Sogn spydde ut fluorgass og kyrne ble syke. Det samme var tilfelle med hjorten.

I 2013 hadde 18 prosent av hjorten fluorskade (dental fluorose) I 2015 sa veterinaer­institutte­t at 41 prosent av hjorten hadde skade på tennene. Det er urovekkend­e at ungdyr på 1,5 år hadde fluorskade. En kolle på 8,5 år veide bare 45 kg. mindre enn en kalv veier, så det ser ut at de ikke er i stand til å spise. En annen kolle hadde rekordhøye fluorverdi­er. Siden kalven hadde høye fluorverdi­er kan man anta at kalven har fått i seg fluor gjennom blodet, før fødsel, og i melka fra moren.

Når en leser disse meldingene fra Årdal i Sogn, er det trist å konstatere at dyrene lider, får skade i ben vevet, muskel vevet og tennene.

Det kan oppleves som at helsevesen­et vet, men er for stolte til å gå tilbake på det de til nå har hevdet så høyt og tydelig. Jeg mener dette er en økonomisk og helsemessi­g tragedie.

Det har vaert mye snakk om fluorsmøri­ng siste tiden. Det er ikke det minste rart hvis mennesker føler seg lurt. Hvem har ansvaret? Er det slik at mennesker i dag har sykdommer som legene ikke vet hva kommer av? Kan det vaere fluorskade­r?

Hvis en mor i dag stiller seg skeptisk til fluor, og stiller spørsmål ved om barnet hennes bør få det, får hun da bare høre at «Fluor er godt for tennene» Bør det ikke vaere rom for å tro at fluor kan skade mer enn det gagner?

Jeg har også vaert på Sunndalsør­a. Der sa bøndene at de måtte ha dyrlege hver høst. Veterinaer­en sjekket tennene på sauene som kom fra fjellet. De hadde ofte mistet tenner, og måtte da vurderes for slakt. Selv 20 år etter at fabrikken skulle vaert renset for fluor!

Det er også siste årene registrert fluorskade på hare og rådyr på lista i Vest-agder. Også barnåler har skade, men ellers er det lite skade registrert.

Jeg har nylig hatt skriftlig og muntlig kontakt med Folkehelse­institutte­t og Helse og Omsorgsdep­artementet. Flinke mennesker, men de gjør ikke det de bør gjøre, nemlig å forby fluor til folk og dyr!

Jeg kan fortelle at da Gro H. Brundtland var sjef for Verdens Helseorgan­isasjon, skrev hun til meg at det foregikk mye lobbyvirks­omhet på høyeste hold fra diverse fabrikker, da de skulle innføre fluor. Det er et stekt ønske at helse Norge gjør som de har gjort i Belgia, nemlig å forby fluor til mennesker og dyr!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway