Fædrelandsvennen

Her er det du trenger å vite om håndball-vm

Norge innleder håndball-vm lørdag mot Cuba. Kampene i gruppespil­let fører til en Tv-utfordring.

- TEKST: METTE BUGGE mette.bugge@aftenposte­n.no

For mange hører kvinnenes mesterskap til selve julekosen. Siden Norge tok bronsemeda­lje under VM i 1986, har Tv-seere gledet seg til dette ritualet. Det har igjen ført til rekordtall for selskapene som har hatt rettighete­ne.

Dette mesterskap­et blir annerledes.

Kampene i Norges pulje starter klokken 20.30 på kvelden japansk tid. Det betyr 12.30 norsk tid. Da er mange på jobb. Utfordring­en kan bli å få fulgt med.

Mens Em-finalen på TV3 på det meste hadde opptil 1,7 millioner seere i 2016 og et snitt på 1,3 millioner, var oppgjøret mot Nederland i gruppespil­let i EM i fjor den mest sette kampen med et snitt på 740.000 seere. Det faktum at Norge ikke kom til semifinale eller finale bidro, til at tallene ikke ble så høye som vanlig.

På grunn av tidsforskj­ellen regner ikke Tv-selskapet med milliontal­l denne gang.

Mens Norge tidligere har gått inn i mesterskap som en av favoritten­e, gjelder ikke det denne gangen.

Frankrike innehar både VM- og Em-triumfene akkurat nå, russerne er regjerende olympiske mestre.

Landslagss­jef Thorir Hergeirsso­n ser det slik:

– Ikke noe er avgjort på forhånd. Vi er outsidere å. som har mye å by på.

I VM for to år siden endte Norge i finalen der det ble tap for Frankrike. Bronsen gikk til Nederland, med Sverige på fjerdeplas­s.

I EM i fjor hadde Norge en svak start med tap 32–33 for Tyskland i åpningskam­pen og senere nederlag for Romania 23–31. Da ble videre vei for vanskelig. 5.-plass ble resultatet.

Alle er nå opptatt av ikke å gå på slike blemmer igjen.

MOTSTANDER­E

Her er landslagst­rener Hergeirsso­ns vurderinge­r av motstander­ne i innledning­en:

Norge-cuba 30. november kl. 12.30: Det laget har Norge aldri møtt. De har noen steinkaste­re med ekstrem fysikk, spillere som er uortodokse, uforutsigb­are og med stor entusiasme. Laget er ikke kollektivt.

Norge- Slovenia 2. desember kl. 12.30: Er i ferd med å bygge opp et nytt lag. Er tekniske og taktiske. Har en av Europas beste skyttere i Ana Gros, en av de mestscoren­de i Champions League.

Norge-serbia 3. desember kl. 12.30: Få nasjoner har så mange gode enkeltspil­lere. Hvis de stiller med sine beste, har de et knallmanns­kap. Ofte i mesterskap har noen stått over.

Norge-angola 5. desember kl. 12.30: Har danske Morten Soubal som trener. Han førte Brasil til Vm-tittel i 2013. Angola har et fysisk bra mannskap. Treneren har begynt å få inn den europeiske strukturen.

Nederland-norge 6. desember kl. 12.30: De kjenner vi godt. Har noen friske, unge spillere i tillegg til mange erfarne. Ny trener. Er definitivt medaljekan­didat. På pallen i de tre siste mesterskap­ene.

TV 3 HAR TV-RETTIGHETE­NE

For dem som finner veien til kampene på TV på dagtid, er det Daniel Høglund som er kommentato­r når Norge er i aksjon, med Gunnar Pettersen som ekspert ved sin side.

Karoline Dyhre Breivang og Ole Erevik står i studio i hallen. Begge har lang erfaring. 39 år gamle Breivang er den spilleren som har flest landskampe­r på kvinneside­n: 305. Erevik har 184.

NRK radio stiller med Patrick Rowlands som kommentato­r og Kenneth Gabrielsen som ekspert.

VIL OPP ETTER NEDTUR

Norge har tatt tre Vm-titler. Det forrige verdensmes­terskapet i 2017 endte med sølv etter tap for Frankrike i finalen.

Før dette VM er åtte sentra

le spillere uaktuelle, de fleste på grunn av skader. Derfor består Vm-laget av flere nykommere, men også mange med bred erfaring.

Til kategorien ferskinger hører Moa Høgdahl, Ingvild Bakkerud, Helene Gigstad Fauske og Andrea Austmo Pedersen.

Blant de mest erfarne er Heidi Løke, Camilla Herrem, Stine Bredal Oftedal, Silje Solberg og Sanna Solberg-isaksen.

Siden siste VM har to giftet seg: Kari Brattset Dale og Solberg-isaksen, mens Stine Skogrand har fått barn.

Ni av 16 spillere holder til i utenlandsk­e klubber. Av tre reserver som også er med, spiller to av dem i utlandet.

DE UTENLANDSK­E STJERNENE

TV 3- kommentato­r Daniel Høglund har denne listen av utlendinge­r verdt å følge med på:

1. Anna Vyakireva – Russland – høyre bakspiller

Liten, ekstremt kvikk i bevegelsen­e, eksplosiv. Kan finte seg forbi hvem som helst. En av de morsomste spillerne å se på.

2. Ana Gros – Slovenia – høyre bakspiller

40 mål i Champions League denne sesongen. Soleklar toppscorer for Brest. 1.86 høy. Hun lar seg ikke be to ganger når gjelder skudd fra bak i banen. Har en lang arm. Knallgod skytter fra ni meter.

3. Grace Zaadi – Frankrike – bakspiller midt

Spiller til daglig i franske Metz. Fikk sitt virkelig store gjennombru­dd i VM i 2017. Ble kåret til beste midtback da. Har vaert god denne høsten i Champions League. Satte 12 skudd på 12 avslutning­er mot Vipers i Aquarama. Hun står godt i et solid, fransk forsvar, er god i ankomst, en super playmaker og en god avslutter. Rett og slett ganske komplett midtback.

NORGE HAR OGSÅ STJERNER

Ekspertene er enige om at Norge stiller med flere spillere i verdenskla­sse. Kaptein Stine Bredal Oftedal ble tatt ut på All star team i VM 2019 og EM 2018. Hun ble kåret til turneringe­ns mest verdifulle spiller under VM i 2017. Hittil i sesongen ligger hun på 4. plass som skytter i Champions League med 38 mål.

Strekspill­er Heidi Løke har også høy status. Sju ganger i karrieren er hun kommet inn på All Star Team i mesterskap. I 2011 ble hun kåret til Årets spiller av Det internasjo­nale håndballfo­rbundet.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? Jubelscene­r i siste turnering på hjemmebane før VM. Emilie Hegh Arntzen og Camilla Herrem etter kampen mellom Norge-japan i Stavanger i september.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX Jubelscene­r i siste turnering på hjemmebane før VM. Emilie Hegh Arntzen og Camilla Herrem etter kampen mellom Norge-japan i Stavanger i september.
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? I siste VM kom det tårer, til tross for sølvmedalj­e. Veronica Kristianse­n (f.v.), Helene Gigstad Fauske og Stine Bredal Oftedal var skuffet etter tapet i finalen mellom Frankrike og Norge (23-21).
FOTO: NTB SCANPIX I siste VM kom det tårer, til tross for sølvmedalj­e. Veronica Kristianse­n (f.v.), Helene Gigstad Fauske og Stine Bredal Oftedal var skuffet etter tapet i finalen mellom Frankrike og Norge (23-21).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway