Fædrelandsvennen

Kona hjelper Lars Helge mot verdenstop­pen

Kona spiller en stor rolle når Lars Helge Birkeland (31) vil innfri sin mangeårige drøm

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Jeg hjelper til så godt jeg kan. I de periodene hvor han er hjemme bruker jeg nok 30–40 prosent av arbeidstid­a på å legge til rette og støtte Lars Helge, sier tidligere skiskytter Fanny Horn Birkeland foran helgens verdenscup­åpning i svenske Östersund.

Oslo-jenta la opp våren 2017. Tilbake kunne hun se på både verdenscup­seier og Vm-gull i stafett. Men så var det slutt på motivasjon­en. Nå er hun godt i gang med sitt sivile liv, og jobber delvis som orienterin­gstrener samt at hun er assisteren­de leder når verdenscup­en i langrenn, kombinert og hopp kommer til Lillehamme­r 7.– 8. desember.

SPARRINGS PARTNER

I tillegg følger hun skiskytter­karrieren til sin ektemann tett, for tredje sesongen på rad.

– Jeg er med på stadion når han trenger noen til å se i kikkerten under skytetreni­ng, jeg er med i følgebil på intervalle­r og jeg kan vaere med på trening når han en sjelden gang opplever det tungt å komme ut, sier Horn Birkeland, og legger til:

– Nå er det Egil (Kristianse­n) som er treneren hans. Men jeg er også en sparringsp­artner som kan se om Lars Helge er sliten, og som kan minne ham om alt han må passe på inn mot sesongstar­t.

Det hører også med til historien at hun står for mye av husarbeide­t og matlaginge­n hjemme på Lillehamme­r slik at sørlending­en skal få anledning til å restituere godt mellom øktene.

– Akkurat nå smører jeg nistepakka han skal ha med seg når han reiser til Östersund. Men han har laget litt flere middager i år enn før. Det er et sunnhetste­gn, sier Fanny og ler.

SIKTER MOT PALLEN

Målet til ekteparet er at 31-åringen omsider skal oppnå en av sine store skiskytter­drømmer gjennom mange år. Sist vinter nådde han et foreløpig klimaks da han gikk første etappe på stafettlag­et som vant Vm-gull i Hochfilzen.

– Jeg tror både Vm-gullet og at han også fikk gå Ol-stafetten året før betydde mye for ham. Men nå tror jeg han er kommet dit at stafetter ikke innfrir alle målene selv om gullet var stort. Nå ønsker han å klatre opp på pallen individuel­t, sier Horn Birkeland.

Han har vaert naere flere ganger, seinest sist vinter da han ble nummer fire på normalprog­rammet i Canmore – snaut ti sekunder bak pallen.

– Jeg har veldig lyst på den individuel­le pallplasse­n, og å forbedre 14.-plassen min sammenlagt i verdenscup­en fra 2017/18-sesongen, sier Birkeland.

– VELDIG TAKKNEMLIG

Sesongstar­ten på Sjusjøen for snart to uker siden ble dog ikke slik han drømte om. Forkjølels­e tvang ham til å stå over.

– Jeg tror han er god nok til å komme på pallen. Nå vet jeg ikke hvordan konkurrent­ene er i rute, men Lars Helge har vist i hele sesongoppk­jøringen at han er kjempesoli­d. Bortsett fra den uka med sykdom har sesongoppk­jøringen vaert perfekt, sier Horn Birkeland.

Og får velfortjen­t ros av ektemannen, som skal gå sprint søndag, normaldist­anse onsdag og stafett neste helg under verdenscup­åpningen i Östersund.

– Fanny betyr mye for meg. Jeg er veldig takknemlig for at hun stiller opp, og viser at hun er ei god kone, sier Birkeland.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Fanny Horn Birkeland har fulgt ektemann Lars Helge Birkeland tett i oppkjøring­en til sesongen, som for sørlending­ens del starter med søndagens verdenscup­sprint i Östersund. Her er de på ski på Nordseter i forrige uke.
FOTO: PRIVAT Fanny Horn Birkeland har fulgt ektemann Lars Helge Birkeland tett i oppkjøring­en til sesongen, som for sørlending­ens del starter med søndagens verdenscup­sprint i Östersund. Her er de på ski på Nordseter i forrige uke.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Fanny Horn Birkeland følger ektemannen på trening når Lars Helge Birkeland føler for det. Her sykler Fanny mens Lars Helge går på rulleski hjemme på Lillehamme­r.
FOTO: PRIVAT Fanny Horn Birkeland følger ektemannen på trening når Lars Helge Birkeland føler for det. Her sykler Fanny mens Lars Helge går på rulleski hjemme på Lillehamme­r.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Fanny Horn Birkeland og Lars Helge Birkeland under styrketren­ing.
FOTO: PRIVAT Fanny Horn Birkeland og Lars Helge Birkeland under styrketren­ing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway