Fædrelandsvennen

DA JUSTISMINI­STEREN BEORDRET LOFTSRYDDI­NG

«… det er hensiktsme­ssig å begynne på denne tid – idet selve loftsryddi­ngen da faller i tråd med julerengjø­ringen i de respektive hjem.»

- ROGER TRONSTAD Fagfolk fra Arkivsente­r sør skriver artikler for Faedreland­svennen satt i et historisk lys.

Dette skrev det sivile luftvern i Kristiansa­nd 8. november 1939. Luftvernet tok sikte på å organisere den store loftsryddi­ngen på dager da det ikke ble varslet stort snøfall. Julerengjø­ringen i Kristiansa­nd i 1939 ble derfor litt spesiell etter at justismini­steren hadde beordret loftsryddi­ng. Bakgrunnen var Tysklands aggressive opptreden på kontinente­t, og at det gjaldt å treffe forholdsre­gler.

DET SIVILE LUFTVERN

I Europa var den politiske situasjone­n svaert spent gjennom mellomkrig­stida, saerlig etter at Hitler kom til makta i 1933. I 1936 fikk Norge en lov om sivilt luftvern, og det ble etablert 27 luftvernkr­etser i byer og tettsteder. Luftvernko­ntorene var underlagt politiet. Etter krigen ble luftvernet omorganise­rt ved nye lover og skiftet navn til Sivilforsv­aret.

I brev 10. januar 1939 bestemte Justisdepa­rtementet at det skulle foretas

loftsryddi­ng i Kristiansa­nd luftvernkr­ets. Brevet er signert Trygve Lie, som da var justismini­ster, og som senere ble generalsek­retaer i FN. Mottaker var politimest­eren i Kristiansa­nd, som var formelt ansvarlig for det sivile luftvernet.

Lie skrev at loftene var «… samlingsst­edet for alt mulig unyttig og brannfarli­g skrap som blir liggende i årevis». Saerlig alvorlig ville det bli «… ved nedslag av brannbombe­r i tilfelle av luftoverfa­ll». Man regnet med at de små brannbombe­ne eventuelt ville slå gjennom yttertaken­e og bli liggende på loftene, hvor de kunne forårsake brann.

ØVELSER

Gjennom hele året ble spørsmålet om loftsryddi­ng behandlet av den lokale luftvernne­mnda. Parallelt med planen om loftsryddi­ng var det sivile luftvernet opptatt med å planlegge og gjennomfør­e flere andre tiltak og øvelser i tilfelle krig. Dette ble det jobbet med gjennom 1938 og helt fram til okkupasjon­en.

Ett tema var tilfluktsr­om. Et annet tema var bruk av gassmaske. I juni 1939 hadde luftvernpo­litiet gassøvelse­r på Gimlemoen. Luftvernpo­litiet besto av både sivilt mannskap og politiansa­tte. Politifull­mektig Christian W. Rynning-tønnesen ledet luftvernpo­litiets øvelser.

1. september 1939 gikk Tyskland til angrep på Polen. Frankrike og Storbritan­nia erklaerte Tyskland krig få dager etter. I oktober gjennomfør­te luftvernet i Kristiansa­nd en personellø­velse der både disponible kvinner og menn deltok.

BLENDING

Et tredje tema gjaldt anskaffels­e av svart blendingsp­apir som befolkning­en skulle laeres opp til å bruke i vinduene. Luftvernet i Kristiansa­nd organisert­e blendingsø­velse for eksempel i Grimstad 30. oktober 1939. Luftvernet ga denne formaninge­n til innbyggern­e der: «Det dreier seg ikke om forlystels­er, men å forberede seg på forhold som kan bli bittert alvor. Husk på Finland! Vi må vaere glade kan vi slippe med dette!»

Et annet tema var evakuering. Vinteren 1939/40 samarbeide­t luftvernet med Rutebileie­rforeninge­n, som var villig til å stille alle busser til rådighet på Sørlandet «… om vårt land skulle komme i den situasjon at evakuering blir påkrevet».

LOFTSRYDDI­NG FØR JUL

28. november 1939 gikk det ut ordre fra luftvernet til innbyggern­e i Kristiansa­nd om at alle i byen skulle utføre loftsryddi­ng i dagene 4.–7. desember. Skrotet skulle settes ut på gata hver dag mellom kl. 9 og 11. Lastebiler som luftvernet leide, skulle kjøre det bort på det offentlige­s bekostning. Det var straffbart å ikke følge påbudet om rydding. Planen bygget på erfaringer som ble høstet under loftsryddi­ngen i Oslo. Politimest­er Ludvig Filip August Hermansen var formelt ansvarlig for det lokale luftvernet.

Politifull­mektig Anders Eckhoff var luftvernet­s sekretaer. Ingeniør Haslerud ved Stadsingen­iørkontore­t, som var brannsjef, var medlem av luftvernne­mnda. Politikons­tablene Lund og Fronth deltok som kontrollør­er på vegne av luftvernko­ntoret. I løpet av de fire dagene med loftsryddi­ng kontroller­te de to konstablen­e 800 loft, som utgjorde ca. en tredel av byens hus.

MYE SKRAMMEL

Ubrukelig jernskramm­el kunne man enten selge til skraphandl­ere eller kaste på dynga. Noen benyttet ryddeaksjo­nen til å kvitte seg med skrammel som ikke nødvendigv­is hadde vaert oppbevart på loftet.

Blant det som ble samlet inn, var ødelagte sykler, barnevogne­r, jernsenger og diverse maskiner og apparater. Også en god del gammeldags­e gasslykter som hadde hengt i bestestuen­e, ble satt ut for bortkjørin­g.

Oppfliset tauverk ble båret ut, for det var den rene lunta og kunne lett antennes. Hvis

det ble satt ut ski, staver og annet som barn kunne bruke, skulle slikt overlates til folkeskole­ne til utdeling blant fattige skolebarn.

STRADIVARI­US?

Sjøfartsmu­seet, Norsk Teknisk Museum og Norsk Folkemuseu­m annonserte i forveien at huseierne måtte vaere oppmerksom­me på det som var av interesse for disse institusjo­nene. Kulturinst­itusjoner skulle få kjøpe verdigjens­tander som eieren ville avhende.

Det var mye som dukket opp, blant annet en fiolin som angivelig var fra 1773, og som noen hevdet var en ekte Stradivari­us. Gamle kister kom stadig for dagen. De ble trolig plassert i kjelleren eller inne i leilighete­n hvis de ikke ble gitt eller solgt til et museum eller overlatt til en slektning som bodde utenfor byen.

I avisannons­er i forveien varslet Statsarkiv­et i Kristiansa­nd om at gamle protokolle­r, regnskapsb­øker, dokumenter, almanakker og annet som kunne ha historisk verdi, ikke måtte kastes før det var gitt melding. Likevel oppdaget man på dynga blant annet en forhandlin­gsprotokol­l for en av fagforenin­gene i byen. Den ble berget fra bålet.

SLAGSMÅL OM DEN UNGE HUSTRU

Det ble kastet mengder av bøker, aviser og andre trykksaker som biblioteke­ne formodentl­ig ikke var interesser­t i. Avisene meldte eksempelvi­s om salmebøker fra 1800-tallet. Ifølge avisene var «papir» blant det som dominerte på lassene til avfallspla­ssen.

Ei bok som det ble slagsmål om, var Den Unge Hustru, eller Hemmelighe­den ved et lykkeligt Aegteskab. Det er uvisst hvem som ble den lykkelige bokeieren.

Tar vi en titt i et eksemplar av boka i dag, ser vi at den var oversatt fra svensk, med ukjent forfatter. Boka ble utgitt i Horten i 1886 og 1887, med forord av residerend­e kapellan Thorv. Bugge.

Poenget med tittelen er ikke å få fram at det er best for et ekteskap at kona er mye yngre enn mannen. Boka var myntet på kona i unge, nygiftede ektepar. Ifølge kapellanen var det den unge hustrus ønske at hun måtte leve «… som en kristen hustru, der er hjemmets skjønneste pryd, mandens stolthed og glaede og børnenes ømme moder».

Boka ville vise hvordan hun kunne oppnå dette gjennom Herrens veier. For den unge hustru gjaldt det for eksempel å holde ut selv om hun oppdaget dårlige egenskaper hos mannen, «… intet kan gjøre dig berettiget til at unddrage din Mand den Kjaerlighe­d, du er ham skyldig». Rådet var klinkende klart: «Hustruens Kjaerlighe­d til Manden bør vaere forenet med Agtelse og Underkaste­lse.»

TØMMING PÅ HESTHEIA

Alt som skulle kastes under loftsryddi­ngen, ble kjørt til en opplagspla­ss på Hestheia ved Kongsgård rett utenfor byen. Jernskramm­el

som havnet der, fikk skraphandl­erfirmaet Carl Hansens Eft. v/nils A. Rønning kjøpe for 700 kr. Rønning hadde ansvar for å plukke ut metallet på dynga.

Tremøbler, tekstiler, papir og annet ble brent på et stort bål som flammet alle de fire dagene. Det ble kjørt til sammen 252 lastebilla­ss.

Hvem vet – kanskje loftsryddi­ngen reduserte antall branner da det smalt i byen fire måneder senere. Hvis man utnytter det rike kildemater­ialet som finnes etter det sivile luftvern, sitter man igjen med et inntrykk av at 9. april ikke kan ha kommet som lyn fra klar himmel på en totalt uforberedt sivilbefol­kning.

● Kilder for tekst og bilder:

Arkivet for Kristiansa­nd sivilforsv­arskrets i Statsarkiv­et i Kristiansa­nd.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mye gammelt tauverk havnet på dynga. Det ble ansett som svaert brannfarli­g.
Mye gammelt tauverk havnet på dynga. Det ble ansett som svaert brannfarli­g.
 ??  ?? Det sivile luftverns øvelse for kvinnelig personell i Kristiansa­nd 14. oktober 1939.
Det sivile luftverns øvelse for kvinnelig personell i Kristiansa­nd 14. oktober 1939.
 ??  ??
 ??  ?? Det sivile luftverns øvelse for mannlig personell i Kristiansa­nd 14. oktober 1939.
Det sivile luftverns øvelse for mannlig personell i Kristiansa­nd 14. oktober 1939.
 ??  ?? Her er mennene som organisert­e og kontroller­te loftsryddi­ngen. Vi er usikre på hvem som er hvem.
Her er mennene som organisert­e og kontroller­te loftsryddi­ngen. Vi er usikre på hvem som er hvem.
 ??  ?? Lastebilen kommer til Hestheia med et lass skrot under loftsryddi­ngen.
Lastebilen kommer til Hestheia med et lass skrot under loftsryddi­ngen.
 ??  ?? Det sivile luftverns gassøvelse på Gimlemoen 15. juni 1939.
Det sivile luftverns gassøvelse på Gimlemoen 15. juni 1939.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway