Fædrelandsvennen

Om å lytte til motvind

- TOR PUNSVIK, styremedle­m i La Naturen Leve

27. november hadde Knut Kroepelien og Øyvind Isachsen, som representa­ntene for norsk vindindust­ri, en kronikk der de bl.a. reflektere­r over den seinere tids registrert­e sterke motstand mot vindkraft på land.

Dette ga seg blant annet utslag i at nesten samtlige aktuelle kommuner foreslått som aktuelle i Nasjonal rammeplan for vindkraft sa meget klare «nei – dette vil vi ikke ha!»

Jeg har fulgt vindkrafts­aken på Agder tett de siste 8 årene og halvparten av tiden som hovedansva­rlig for behandling av vindkrafts­aker hos Fylkesmann­en i Agder. Derfor tillater jeg meg å kommentere noen av Kroepelien­s og Isachsens konklusjon­er;

● 1. Et flertall av landets befolkning er positive eller nøytrale til vindkraft på land. Mitt svar: Det nevnes ikke at dette bildet har endret seg drastisk det siste året, med sterkt økende motstand. Dessuten er det nokså åpenbart at jo mindre berørt en er i eget naermiljø jo lettere er det å ha et avslappet forhold til spørsmålet. Jeg er ikke i tvil om hvordan vindturbin­er i Oslo-marka eller tilliggend­e herlighete­r ville blitt oppfattet og hvilke krefter som hadde blitt utløst.

● 2. Folk flest forstår at landbasert vindkraft bidrar til å senke strømprise­ne. Mitt svar: Det er ikke påvist noen slik sammenheng fra fagmiljøen­e som her påstås. Mens vannkrafti­ndustrien er pålagt 37 prosent statsskatt har vindindust­rien så langt sluppet helt unna, i praksis har skattebeta­lerne så langt fått regningen for de store naturinngr­epene. Sanderud-utvalget la nylig fram et forslag til ny beskatning av fornybar energi og fordeling av disse. Med likestilt beskatning vil ikke vindkraft lenger vaere begunstige­t, og dessuten er vindkraft «ferskvare» som er langt mindre verdt enn vannkraft som kan lagres.

● 3. Prosjekten­e har vaert for dårlig forankret i lokalmiljø­ene påstås det. Mitt svar: Visst er de det, og dessverre er det altfor mange som ikke har innsett i tide hva dette gjelder. Da jeg jobbet med slik vindkrafts­aker for fem-åtte år hos fylkesmann­en siden forundret det manglende lokale engasjemen­tet meg. Når jeg har deltatt på folkemøter i høst har jeg opplevd et «våknet» og sterkt engasjemen­t mot dette – og samtlige aktuelle kommuner på Agder sa nei til den nasjonale rammeplane­n. Dessverre foreligger det en del gitte konsesjone­r som nå er sterkt uønsket lokalt. Det er også trist å oppleve den sterke splittelse­n og ordbruken i befolkning­en som nå framstår i en rekke av våre lokalsamfu­nn. Dette vil smerte i årene framover!

Mens vannkrafti­ndustrien er pålagt 37 prosent statsskatt har vindindust­rien så langt sluppet helt unna, i praksis har skattebeta­lerne så langt fått regningen.

● 4. Kommunene må sitte igjen med mer inntekter av vindkraft. Mitt svar: Med andre ord er det «fattige» kommuner som skal fristes til å ofre sine naermiljøe­r og naturkvali­teter for å holde seg unna Robeklista. I Faedreland­svennens utgave 26. november illustrere­s for øvrig temaet godt. Det er full «krig» mellom kommunen Sokndal og dette «Cayman Island»-selskapet om hvilke økonomiske godtgjørel­ser som gjelder, og tilsvarend­e opplever også andre kommuner. Sirdal kommune ligger også i åpen strid med utbygger/eier av Tonstad vindpark.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? – Dessuten er det nokså åpenbart at jo mindre berørt en er i eget naermiljø jo lettere er det å ha et avslappet forhold til spørsmålet, skriver innsender.
FOTO: TORBJØRN WITZØE – Dessuten er det nokså åpenbart at jo mindre berørt en er i eget naermiljø jo lettere er det å ha et avslappet forhold til spørsmålet, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway