Fædrelandsvennen

Magisk eventyrtea­ter med magisk fele

Kilden teaters forestilli­ng «Trolle og den magiske fela» fikk velfortjen­t en jublende mottakelse på premieren torsdag kveld.

- EMIL OTTO SYVERTSEN

Min medarbeide­r i anmelderfa­get er nå blitt sju år og har etter hvert en god del erfaring med barneog familietea­ter. Han var ikke i tvil. Denne forestilli­ngen skulle ha seks på terningen. Når bestefaren prøvde å antyde noe som kunne vaert svakheter, var han dypt uenig. Ikke var den for lang selv om den varte i to og en drøy halvtime. Ikke bannet de, men sa Fy Fela i stedet for noe annet. Hulderkong­en i Stig-werner Moes skikkelse var støgg og fael, og ikke så lite morsom. Sjuåringen var i det hele tatt strålende fornøyd etter premieren på årets familiefor­estilling i Kilden.

Det blir feil å kalle det en advents- eller juleforest­illing. Til det befinner den seg alt for langt inne i den norske eventyrsko­gen. Her er tusser og troll, huldrer og hulderkong­e, og så altså denne sjarmerend­e hovedfigur­en Trolle som er bedre enn Per Spellmann til å spille fele. Og når sant skal sies, så opplever jeg det som ganske befriende at en førjulsfor­estilling for en gangs skyld kan la jula vaere i fred og heller gi en annen vinkling på det som jo også er julens budskap: At vi alle er verdifulle. At vi ikke skal bygge murer. At vi ikke skal stenge oss inne, eller noen andre ute. At vennskap og kjaerlighe­t er det vakreste vi mennesker har og at vi bare må åpne øynene og se vår neste.

Forfatter, komponist, skuespille­r og sanger Alexander Rybak har sammen med regissør og manusmedfo­rfatter Jostein Kirkeby-garstad skapt en ytterst sympatisk forestilli­ng. Kildens verksteder har gjort sitt ytterste for å gi musikalen teatermagi så det holder. Kostymer, scenografi, lys og lyd – alt sammen er påkostet og imponerend­e, og hele forestilli­ngen glir lett og elegant fra scene til scene med frapperend­e virkninger, et par ganger nesten sjokkerend­e. Dermed sagt at det kanskje ikke er en forestilli­ng jeg ville ta treåringen med på? Kanskje en grense på fem-seks er passende.

Handlingen er ikke helt som i folkeevent­yrene. Heltinnen er datter til en ordfører. Helten, Trolle, er et ensomt lite troll i en skog hvor han alltid har vaert alene. De to møtes og blir venner. Men hele miljøet rundt ordføreren­s datter er livredde for dette fremmede som kan fortrolle menneskene. Derfor bygges gjerder og murer og stengsler. Hatet kulminerer i at man setter fyr på Trolles hus i skogen. Skogen er farlig. Bare innenfor gjerdene er menneskene trygge. Parallelle­ne er så åpenbare at en behøver ikke peke på dem.

Hulderkong­en skal ha sin n’te kone, og velger seg ordføreren­s datter. Men hun reddes selvsagt til slutt av vesle Trolle, og alt blir herlighet og glede. Det merkverdig­e er at denne gleden til slutt ikke er sukkersøt, sentimenta­l eller påklistra. Den er ektefølt. Det er en herlig og nødvendig slutt som åpner for aksept og vidsyn, for mangfold og toleranse, for vennskap og kjaerlighe­t over grenser.

Alexander Rybaks musikk er medrivende og lett å synge med på. Noen melodier sitter i øret allerede etter første gangs opplevelse. Selv spiller han fele så det holder. Og synger som en musikalsan­ger. Og i Ingerborg Walthers rollefigur Alva har han en verdig medspiller. Hele ensemblet, ikke minst en gruppe dansende huldrer og medvirkend­e barn, gjør fine innstaser og sørger for en forestilli­ng som vil gli inn i rekken av de beste vi har hatt i Kilden siden starten.

 ?? FOTO: DAG JENSSEN ?? Helt og heltinne, Alexander Rybak og Ingeborg Walther, begynner å kjenne på verdien av det gode vennskapet selv om han er troll og hun er menneeske.
FOTO: DAG JENSSEN Helt og heltinne, Alexander Rybak og Ingeborg Walther, begynner å kjenne på verdien av det gode vennskapet selv om han er troll og hun er menneeske.
 ?? FOTO: DAG JENSSEN ?? Hulderkong­en – i Stig-werner Moes skikkelse – kommer først i akten etter pause, men kommer til gjengjeld nokså ettertrykk­elig.
FOTO: DAG JENSSEN Hulderkong­en – i Stig-werner Moes skikkelse – kommer først i akten etter pause, men kommer til gjengjeld nokså ettertrykk­elig.
 ?? FOTO: DAG JENSSEN ?? Her er det «ordføreren» (Teodor Janson) som får satt fyr på Trolles hus i skogen.
FOTO: DAG JENSSEN Her er det «ordføreren» (Teodor Janson) som får satt fyr på Trolles hus i skogen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway