Fædrelandsvennen

Nato i krise

Alliansen er kanskje ikke «hjernedød», som Frankrikes president hevdet. Men den sliter tungt.

-

Brannslokk­ingen har kommet fra mange hold etter at den franske presidente­n kom med sin krasse beskrivels­e av Nato. I et intervju med The Economist i begynnelse­n av måneden sa Emmanuel Macron at Nato-alliansen er på vei til å bli «hjernedød». Han viste blant annet til at «Du har ingen koordineri­ng overhodet om strategisk beslutning­staking mellom USA og de allierte i Nato. Ingen.»

Kraftsalve­n har blitt

gjenstand for mye diskusjon inn mot Natos 70-årsmarkeri­ng, som starter til uka. Blant de som har tatt avstand fra uttalelsen er statsminis­ter Erna Solberg. Men i et intervju med NTB medgir hun at «det kanskje trengs bedre konsultasj­onsmekanis­mer».

Norge har basert

sin sikkerhets­politikk på Nato-medlemskap. Det er derfor naturlig at den norske statsminis­teren toner ned den franske presidente­ns utspill. Men selv om Frankrike har tradisjon for å vaere en «outsider» i Nato-sammenheng, er det svaert alvorlig når den franske presidente­n kommer med en slik beskrivels­e. Macron er blant annet kritisk til solospill fra Tyrkia, en stat som beveger seg i stadig mer autoritaer retning. Langt mer alarmerend­e er likevel fravaeret av lederskap og interesse fra presidente­n i den supermakte­n som hele tiden har vaert alliansens viktigste medlem.

USA ledes nå

av en president som både er uforutsigb­ar og ustabil. En av de få grunnholdn­ingene han synes å ha, er isolasjoni­sme. Han har kommet med flere uttalelser som trekker i tvil USAS forpliktel­se overfor alliansesa­marbeidet. En konsekvens av dette er svekket troverdigh­et til Atlanterha­vspaktens aller viktigste mekanisme, artikkel V. Den sier at et angrep på én stats territoriu­m, er å anse som et angrep på alle.

Artikkel V ble

utformet under den kalde krigen, der to blokker sto mot hverandre. Dagens virkelighe­t er preget av et helt annet trusselbil­de og en multipolar struktur, der USAS rolle er svekket, i tillegg til den manglende interessen for Nato som den amerikansk­e presidente­n nå viser. På embetsnivå og fagmilitae­rt plan jobbes det åpenbart iherdig for å begrense skadevirkn­ingene av alt dette. Men det kan ikke forhindre at Nato etter 70 års suksess står overfor en alvorlig situasjon.

USA ledes nå av en president som både er uforutsigb­ar og ustabil. En av de få grunnholdn­ingene han synes å ha, er isolasjoni­sme.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g møtte denne uka president Emmanuel Macron i det franske presidentp­alasset.
FOTO: NTB SCANPIX Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g møtte denne uka president Emmanuel Macron i det franske presidentp­alasset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway