Fædrelandsvennen

Nytt fiskefartø­y er klart til innsats

Fredag ankom splitter nye Tenor Høllen. Når søsterskip­et Tempo er på plass lørdag, skal det feires.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Det er en kjempeflek­sibel kombitråle­r som vi kan fiske reker, kreps og hvitfisk med. Vi kommer til å operere i Nordsjøen og Skagerrak, sier Frode Jensen (40) og prøver ikke engang å skjule gliset.

Tenor heter den spell nye 35 meter lange skuta som nettopp har ankommet Søgne for første gang, rett fra verftet i Hvide Sande nord for Esbjerg. Denne fredagen er det finpuss, lasting av utstyr og forbruksar­tikler samt litt testing.

Lørdag kommer søsterskip­et Tempo og legger seg på samme kai i Høllen. Deretter blir det fest for over 100 mennesker. Med fiskesuppe, selvsagt.

Så baerer det løs med fiske, produksjon i Tenors egen fabrikk og deretter innfrysing. To lag á fire mann skal sørge for tilnaermet helkontinu­erlig drift.

FEM EIERE

– Skroget ble bygd i Polen, resten ble gjort i Hvide Sande. Der kom det også folk fra Global Ocean Technology på Gismerøya og installert­e alt navigasjon­sutstyret, forteller en tydelig stolt reder.

Han fikk for øvrig overrakt prisen som «Årets Unge Fisker» av davaerende fiskerimin­ister Per

Sandberg i 2018.

Og apropos reder:

– Tenor eies av Tempofisk AS, som også eier Tempo, bygd i 2014. Bak Tempofisk står Alf Jan Nilsen fra Lista, Svein K. Kristianse­n fra Søgne, Rune Pettersen fra Søgne, Fiskerlage­t Mandal og jeg selv. Vi har litt forskjelli­ge eierandele­r, opplyser Frode Jensen, som ifølge Brønnøysun­d er klart størst. – Og hva koster så herlighete­n? – Det holder vi hemmelig. Men ja, det er en stor investerin­g, svarer den samme Jensen.

34 LITERS V8

Han viser rundt. På broa er stoler, skjermer og utsyn til det svaere dekksmaski­neriet tipp topp.

I maskinromm­et står en Caterpilla­r V8 på 34 liter som yter 1000 hestekreft­er.

– For å optimalise­re drivstoffo­rbruket er det en fireblads propell med diameter på hele 3,4 meter. Det gir stor trekkraft også, forklarer Frode Jensen.

På rundturen treffer vi på to blide damer som holder på å fylle opp medisinska­pet. Hele seks svaere plastkasse­r har de med seg.

– Vi er fra Vitus-apoteket i Søgne. Her skal de vaere forberedt på det meste! opplyser Laila RollLund og Anette Hoem.

Nede i fabrikken driver Johan Leidland og tester utstyr langs transportb­åndet.

– Med det fisket vi skal drive, blir det mange arter fisk som må sorteres. Er det ikke flott at det satses på fiske? Og så er det jo elegant som et hotell her, mener Leidland.

SØGNE VS MANDAL

– Tenors registreri­ngsnummer er VA-19 S, hvor S står for Søgne. Men akter står navnet Tenor med Mandal under, Frode Jensen?

– Ja, hun er registrert i Søgne. Men Mandal blir hjemmehavn. De legger skikkelig godt til rette for fiskerivir­ksomhet i Mandal, lyder svaret.

 ??  ??
 ??  ?? Frode Jensen har satt seg i stolen på broa, der alt av dekksutsty­r på Tenor kontroller­es fra.
Frode Jensen har satt seg i stolen på broa, der alt av dekksutsty­r på Tenor kontroller­es fra.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway