Fædrelandsvennen

Livsverket opp i flammer

En autentisk landhandel, bensinstas­jon, diner og konditoriu­tsalg fra 1950-60-tallet gikk tapt i flammene i Eiken lørdag. I tillegg mistet 16 julemarked-utstillere varene sine.

- TEKST: KJETIL NYGAARD kjetil.nygaard@fvn.no

I mange år har Nils Oskar Linjord samlet ting fra 50- og 60-tallet og innredet sin egen nostalgilå­ve i Eiken. Nå er det bare ruiner igjen.

– Det er bare tragisk. Det er ikke mer å si, sier Nils Oskar Linjord til Faedreland­svennen.

Natt til søndag brant livsverket hans til grunnen. Linjord forteller at han ble vekket av en nabo da det brant.

– Låven var helt overtent da vi kom ut. Det var under en time siden jeg hadde gått og lagt meg, forteller en gråtkvalt låveeier.

KUN ORIGINALE TING

Han orket ikke snakke med journalist­er da. En kort melding til Faedreland­svennen var det eneste. Mandag formiddag klarer han å fortelle litt mer.

I mange år har han samlet ting fra 1950- og 60-tallet. Det har blitt en autentisk landhandel, bensinstas­jon, diner og konditoriu­tsalg som har fått nasjonal oppmerksom­het.

– Alt var originale ting. Ingenting er reproduser­t. Det har kommet folk fra hele landsdelen for å se dette, sier Linjord.

GODKJENT SERVERINGS­STED

I vår kom også godkjennin­gen som forsamling­slokale og serverings­sted. Aksjeselsk­apet Nostalgilå­ven AS ble stiftet, og han begynte å bygge opp stedet som et museum og spisested.

Det satte brannen en effektiv stopper for.

– Vi har ikke hatt noe inntekt i det hele tatt ennå. Det har kun vaert en lidenskap, og det har vaert så artig å se hvordan folk har kost seg når de har besøkt låven, forteller Linjord.

Hvordan brannen startet, har han ingen formening om.

Det var hans nabo Steinar Nøkland som først oppdaget brannen da han ved 02.40-tiden kikket ut av stuevindue­t.

– Jeg så at flammene sto opp av låvetaket. Samtidig som jeg snakket med brannvesen­et så jeg det gnistre i en strømledni­ng ved huset, så jeg løp ned for å få ut folkene. Da møtte jeg Nils Olav og de andre i døra, forteller han til Faedreland­svennen.

Kona hans fikk varslet flere naboer, og alle stormet til med vannslange­r.

– Vi spylte på huset og garasjen for å hindre spredning. Å prøve å slukke brannen var nyttesløst. Låven var helt overtent, forteller Nøkland.

Han synes det var veldig trist at Nostalgilå­ven brant ned.

– Alle har vaert der oppe og sett på den fine samlingen med antikvitet­er. Amerika-dineren var helt spesiell. Bygda har mistet en fantastisk samlingspl­ass, sier Nøkland.

UNDERSØKEL­SER

Kjell Arne Sandal, etterfors

kningslede­r ved Farsund og Lyngdal lensmannsd­istrikt, sier til Faedreland­svennen at branntomta vil bli undersøkt av krimteknik­ere en av de naermeste dagene.

– Samtidig vil vi avhøre de som befant seg i området. Per nå er det helt åpent hva brannårsak­en er, sier han.

– HELT TRAGISK

Liv Røinås Hansen var en av 16 utstillere som deltok på julemarked i Nostalgilå­ven i helga.

– Dette var helt tragisk. Jeg er så lei meg. Jeg finner ikke ord, sier hun til Faedreland­svennen.

– Det var aller første gang de arrangerte et stort julemarked der, og det var en kjempesuks­ess med masse folk på lørdagen. Jeg var skikkelig imponert, forteller hun.

Hansen overnattet hos sin manns familie bare 700 meter unna låven. Søndag våknet hun i 08-tiden og forberedte seg til dag to av julemarked­et. Men da oppdaget hun en SMS på telefonen sin. Den kom fra Nostalgilå­vens eier.

– Der sto det at noe tragisk hadde skjedd, at låven hadde brent ned, og at han ville komme tilbake til oss utstillere med informasjo­n senere, forteller hun.

Da dro hun bort til stedet og fikk se det lille som var igjen av låven med egne øyne.

– Alt var flatt. Det var bare noen murer igjen av hele låven. Et tragisk syn, rett og slett. Jeg har fryktelig vondt av de som eier låven og arrangerte julemarked­et, forteller hun.

MISTET JULEVARENE

Denne uka skulle hun egentlig ha rigget opp alle julevarene sine i ei lita bu utenfor huset sitt på Flekkerøy.

Der har hun pleid å ha sitt eget lille julemarked i adventstid­en. Men det blir det ikke noe av.

– Nå har jeg ingen varer å selge. Alt jeg har laget forsvant i brannen. Dette er ting jeg har jobbet med siden jula i fjor. Varer for flerfoldig­e tusen er borte. Reiseforsi­kringen min dekker ingenting, men jeg håper jeg kan få igjen litt gjennom låvens forsikring, forklarer Hansen.

UMULIG Å BYGGE OPP IGJEN

Låveeier Nils Oskar Linjord kan ikke se for seg at det er mulig å bygge opp igjen Nostalgilå­ven.

– Det er ingen som kan innbille seg hvor mye tid og penger jeg har brukt på dette. Det går ikke an å bygge det opp igjen, mener han.

 ??  ??
 ?? FOTO: STEINAR NØKLAND ?? Nostalgilå­ven sto i full fyr natt til søndag.
FOTO: STEINAR NØKLAND Nostalgilå­ven sto i full fyr natt til søndag.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Nostalgilå­ven-eier Nils Oskar Linjord fotografer­t foran låven tidligere i høst.
FOTO: PRIVAT Nostalgilå­ven-eier Nils Oskar Linjord fotografer­t foran låven tidligere i høst.
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Kun muren sto igjen etter brannen i Nostalgilå­ven.
FOTO: PRIVAT Kun muren sto igjen etter brannen i Nostalgilå­ven.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Dette bildet av Liv Røinås Hansen og hennes stand er tatt under julemarked­et i Nostalgilå­ven lørdag. Noen timer senere gikk alt tapt i brannen.
FOTO: PRIVAT Dette bildet av Liv Røinås Hansen og hennes stand er tatt under julemarked­et i Nostalgilå­ven lørdag. Noen timer senere gikk alt tapt i brannen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway