Fædrelandsvennen

Når hverdagen kraesjer i klimakrise­n

Det er utrolig mange mennesker som kan mye om trafikk og veiutbyggi­ng. Kanskje med unntak av de som har det som jobb da.

-

videre verken veimyndigh­eter, nasjonale eller lokale planlegger­e og eksperter eller samferdsel­forskninge­n.

Nå vil politiske partier i Kristiansa­nd, med Miljøparti­et De Grønne i spissen, stenge en sentral ut- og innfartsve­i av sentrum for privatbili­sme. Køen fra Lundsbroa skal dyttes over til Oddernesbr­oa og gjøre E18 gjennom Kristiansa­nd til en enda større propp. I verste fall. I beste fall – eventuelt – så vil stengingen medføre mindre privattraf­ikk, slik miljøpolit­ikerne håper på, og samtidig gjøre Lundsbroa mer gyldig som et alternativ for syklende og spaserende.

Korker det seg bare ørlite til, vil bilister koke over av hersingen av besserwiss­erne i bystyret og dette moralsk betonte overformyn­deriet grunnet en sak noen av dem kanskje ikke tror på i det hele tatt. Klimakrise liksom? Har vaert flom før også, så ikke kom å lag vanskeligh­eter i mitt liv.

Dette er en liten sak, strengt tatt, men et symptom på en større. For hvis du anerkjenne­r at klimaendri­nger finnes og at de er menneskesk­apte, så er det midt i kjørefelte­t i en veibane naer deg det politiske slaget står. Der hvor hensynet til klima kan forringe enkeltmenn­eskers liv. Der hvor hensynet til klima kan gjøre livet vanskelige­re, mer tungvint og kanskje også – mer kostbart. Når klimakrise­n treffer hverdagen til folk flest blir det komplisert å bli populaer politiker. Og enda større kollisjone­r når klimakrise­n treffer fordelings­politikken. Når fattige må betale like mye av prisen for det dårlige klima, som de rike. Eller Tesla-eierne, som de også kalles.

2019 kan bli det første året med trafikkvek­st etter at rushtidsav­giften ble innført i Kristiansa­nd i 2013. De ni første månedene viste en økning på 1,7 prosent sammenlign­et med samme periode i fjor. Vi er en sinke på klimakutt i forhold til mange andre byer. Vi har ingen stolt tradisjon som miljøby, men likevel aner vi raseriet som kan komme hvis trafikken skal strupes ytterliger­e. Men noe må gjøres. For til slutt blir det kanskje et spørsmål om hva som er verst for folk flest: ugjendrive­lige klimaendri­nger med alt det fører med seg. Ekstremvae­r, flom, tørke, naturendri­nger, tapt artsmangfo­ld og folkevandr­inger vi kanskje ikke har sett maken til i moderne tid. Eller – å ta bussen til jobb.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway