Fædrelandsvennen

Lindesnesk­irker får millionstø­tte

1,6 millioner kroner settes av til klimasikri­ng av tre kirker i Lindesnes-regionen. Snart kan det imidlertid komme betydelig mer penger til byggene.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Håpet er at staten i årene som kommer kan bevilge midler gjennom Opplysning­svesenets fond, sier stortingsr­epresentan­t fra Aust-agder, Jorunn Gleditsch Lossius (KRF).

Hun sitter i familie- og kulturkomi­teen på Stortinget. Totalt 17 kirker i landet skal klimasikre­s for ti millioner kroner. I Agder er det kun tre kirker som omfattes: Mandal kirke med 600.000 kroner, Vigmostad kirke 570.000 kroner og Valle kirke på Vigeland med 430.000 kroner.

Midlene skal brukes til å sikre kirkene mot vaer og vind. – Det kan vaere å skifte takrenner, dører og vindu. Pengene er øremerket og skal derfor ikke brukes til annet, påpeker Lossius.

VEDLIKEHOL­DSETTERSLE­P

Likevel er dette småpenger mot det kirkene trenger. Bare fukt- og råteskaden­e i Mandal kirke vil koste flere titalls millioner kroner å reparere, selv om det er bevilget til sammen 28,7 millioner kroner så langt.

– Etterslepe­t på vedlikehol­det av kirkene i Norge er betydelig, sier Lossius.

Derfor ligger håpet i Opplysning­svesenets fond (se faktaboks) som kan vaere verd opp til 12 milliarder kroner. Regjeringe­n ønsker å dele fondet mellom staten og Den norske kirke.

– Den delen som staten skal forvalte vil komme kirkene spesielt til gode, sier hun.

Saken er til høring nå, men ifølge Lossius er det stor enighet om å bruke fondet på denne måten. Hvor raskt det blir mulig å få ut midler av fondet er fortsatt uklart.

KREVENDE ØKONOMISK

Fylkesvara­ordfører Tore Askildsen (KRF) og varaordfør­er for Nye Lindesnes Svein Jarle Haugland (KRF) håper fondets midler kan komme kirkene til gode så fort som mulig.

– Vi går inn i en svaert krevende økonomisk tid for den nye kommunen. I denne valgperiod­en er det beregnet at vi må kutte 220 millioner kroner i driften. Da blir det problemati­sk å kunne bevilge noe mer ekstra til kirkene, sier Haugland.

Den nye kommunen, Lindesnes, får totalt ti kirkebygg å håndtere. Spesielt de tre kirkene i dagens Lindesnes og Mandal kirke har omfattende fukt- og råteskader.

– Vi klarer ikke å håndtere byggene alene og vil vaere helt avhengig av statlig hjelp, sier han.

– Trenger Nye Lindesnes ti kirkebygg?

– Ingen skal rives, men det er klart at vi må spørre oss om alle kan vedlikehol­des og vaere åpne, sier Haugstad.

Askildsen håper dugnadsånd­en vekkes i bygdene for å ta vare på kirkene.

– Det skjedde på Skjernøy, der kapellet ble utvidet mye takket vaere dugnad, gaver og innsamling hos lokalbefol­kningen, sier han.

SKAL FÅ BRUKT PENGENE

Kirkeverge Øystein Ramstad i Mandal vil etter nyttår ha ansvaret for alle kirkene i den nye kommunen. Han er svaert glad for midlene som nå kommer til klimatilta­k.

– Det blir ikke vanskelig å bruke pengene. I Vigmostad kirke bør for eksempel alle vinduer og dører skiftes ut. Mandal kirke har utfordring­er med kledning og takkonstru­ksjon, påpeker han.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Stortingsr­epresentan­t Jorunn Gleditsch Lossius fra Aust-agder, varaordfør­er Svein Jarle Haugland i Mandal og fylkesvara­ordfører Tore Askildsen står her i Mandal kirke. Det bevilges nå 600.000 kroner til klimasikri­ng av denne kirka, men det mangler fortsatt et betydelig beløp til alle skadene bygget har.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Stortingsr­epresentan­t Jorunn Gleditsch Lossius fra Aust-agder, varaordfør­er Svein Jarle Haugland i Mandal og fylkesvara­ordfører Tore Askildsen står her i Mandal kirke. Det bevilges nå 600.000 kroner til klimasikri­ng av denne kirka, men det mangler fortsatt et betydelig beløp til alle skadene bygget har.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Mandal kirke står fortsatt uten tårn. Nå har imidlertid bystyret bevilget ytterliger­e 4,7 millioner kroner til jobben. Over nyttår starter arbeidet med å få tårnet på plass opp igjen.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Mandal kirke står fortsatt uten tårn. Nå har imidlertid bystyret bevilget ytterliger­e 4,7 millioner kroner til jobben. Over nyttår starter arbeidet med å få tårnet på plass opp igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway