Fædrelandsvennen

Faber snekret nytt hus til Frelsesarm­een

- VEGARD DAMSGAARD

Natt til 22. desember i fjor ble skilderhus­et til Frelsesarm­een funnet veltet og ramponert. Nå har popsanger og møbelsnekk­er Erik Faber levert et nytt.

– Jeg har gjort porten litt høyere og litt videre så alle kan komme inn. Og så er huset blitt litt dypere, så de med store sko får plass til taerne, forteller Erik Faber til Faedreland­svennen like før julegrana skal tennes på Torvet.

42-åringen er mest kjent som popsanger, men livnaerer seg først og fremst som møbelsnekk­er med eget verksted.

Det betyr at husbygging normalt ikke er hans geskjeft. Men for Frelsesarm­een kunne han gjøre et unntak.

Fortvilels­en var stor da skilderhus­et ved Julegryta i fjor ble utsatt for haerverk på grensen til det utilgiveli­ge. Brannvesen­et hjalp til å stable det på beina, men skadene var for store.

– Jeg fikk sjokk da jeg hørte om det. Så jeg ringte Frelsesarm­een rett over nyttår for å hjelpe, forteller Liv Iren Sveinar fra Østre Strandgate.

Sammen med mannen Knut liker hun å støtte gode formål. Det var faktisk ekteparet som spanderte skilderhus på Frelsesarm­een i 2007, der soldatene kunne trekke inn og varme seg på kalde dager.

Og når huset nå gikk dukken, gjentok de like godt bedriften. Prislapp: 50.000 kroner. Det gjenstår kun å montere ei varmelampe.

– Det er blitt veldig solid og fint, med en diskret farge, mener Liv Iren Sveinar.

Men arbeidskre­vende har det vaert, ifølge snekkeren.

– Jeg visste nok ikke helt hvor mye jobb det var å lage de buene i eik, så det har gått flere timer enn det skulle. Men det har vaert en gøy jobb, sier Erik Faber.

Han er stadig rundt med gitaren, og skal også denne julen synge for de som setter seg til bords hos Frelsesarm­een.

– Vi fant tonen under en konsert i fjor. Jeg hørte han var møbelsnekk­er, akkurat som Jesus, og lurte på om han kunne bygge nytt skilderhus, forteller Kari Klingsheim, leder for sosialt arbeid hos Frelsesarm­een i Kristiansa­nd.

Sørlandets hovedstad har angivelig landets mest lukrative Julegryte, og innkassere­r rundt 1,8 millioner kroner i året.

– Det er bedre innenfor enn utenfor, sier soldat Halvor Heggtveit, som liker sitt nye krypinn meget godt.

– Jeg ble helt forbløffet. Det er nydelig gjort, et møbel! utbryter han.

Akkurat nå står skilderhus­et litt alene og utsatt til på Nedre Torv. Frelsesarm­een har dialog med parkvesene­t om å få et par juletraer plassert tett inntil.

– Nå håper vi det får stå i fred, sier Liv Iren Sveinar.

– Kari har lovet å passe på det, tilføyer Knut.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Søndag kunne de glede seg over at nytt skilderhus til Frelsesarm­een er innviet der Markens møter Nedre Torv. Fra venstre Erik Faber, Liv Iren og Knut Sveinar – som har betalt gildet, og Kari Klingsheim fra Frelsesarm­een.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Søndag kunne de glede seg over at nytt skilderhus til Frelsesarm­een er innviet der Markens møter Nedre Torv. Fra venstre Erik Faber, Liv Iren og Knut Sveinar – som har betalt gildet, og Kari Klingsheim fra Frelsesarm­een.
 ?? ARKIVFOTO ?? Slik så det ut da Frelsesarm­eens grytevakt fant skilderhus­et veltet og ramponert et par dager før jul i fjor.
ARKIVFOTO Slik så det ut da Frelsesarm­eens grytevakt fant skilderhus­et veltet og ramponert et par dager før jul i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway