Fædrelandsvennen

Et kvalitets-studium jubilerer

Uias vernepleie­rutdanning feirer 25 år 4. desember. Den er liten i volum, og oppleves kanskje som anonym av mange egder. Jubileet er en gylden anledning til å øke Agder-befolkning­ens kunnskap om dette studiet og dets kvaliteter.

- CARL CHRISTIAN BACHKE, dosent, skrevet på vegne av kollegiet på vernepleie­studiet

Hvorfor lite kjent? Når jeg forteller andre at jeg underviser på vernepleie­studiet, kommer ofte spørsmålet: «Hva slags fag er det?» Den manglende viten kan skyldes flere forhold: Vernepleie­rne strever med å forklare faget med enkle ord. Få personer har selv direkte behov for vernepleie­tjenester. Mange vernepleie­re jobber under andre titler. Faget har til det siste kun hatt bachelorpr­ogram og i stor grad manglet forskere som flagger faget. Fagstaben lokalt (både Uialaerern­e og vernepleie­re i offentlig og privat virke) har vaert lite i media.

Kanskje er den anonyme tilvaerels­en et adelsmerke for utdanninge­n? For vernepleie­res fokus er rettet mot det å hjelpe folk med funksjonsh­emminger. Det krever at man er nøye med taushetspl­ikten. Arbeidet fordrer oppfinnsom­het, konsentras­jon og etisk bevissthet i den grad at man i altruismen­s ånd «glemmer seg selv» og søker mot anonymitet. 25-årsmarkeri­ngen gir studiet en anledning til å glemme anonymitet og jantelovsf­rykt, og i stedet informere. aget er komplekst og dermed vanskelig å forklare med få ord. To av studiets laerere forsøkte seg og endte opp med denne beskrivels­en av rollen og faget: Vernepleie­re fokuserer på å yte tjenester til personer med funksjonsn­edsettelse­r. Yrkesutøve­lsen baserer seg på en bachelorgr­ad i faget. Studiets innhold er fundamente­rt på en rammeplan som krever at opplaering­en skal ta for seg følgende fire emnegruppe­r: Samfunnsfa­glige og juridiske emner; Psykologis­ke og pedagogisk­e emner; Helsefagli­ge emner; og Miljøarbei­d og habiliteri­ngsog rehabilite­ringsarbei­d (Utdannings- og forsknings­departemen­tet, 2005). Utdannelse­n har kunnskapse­lementer fra yrker rettet inn mot barnehage og småskole (pedagogisk­e fag), sykepleiey­rket (helse-, pleie- og omsorgsfag) og sosionom/barneverns­fag (sosialfag), og kan beskrives som en faglig «hybridkons­truksjon».

Kompleksit­eten gjør studiet jobb-relevant innen helse-, sosialog undervisni­ngssektore­ne. Derfor har noen metaforisk kalt utdanninge­n for «arbeidsmar­kedets kinderegg». Mangt kunne vaert detaljomta­lt, men jeg velger den slagordspr­egede fra-til-beskrivels­en. Her er noen eksempler: Fra filial og fremmed eierskap til Uiaforankr­ing, fra deltidsstu­dium til fulltidsst­udium, fra kun bachelorpr­ogram til mastergrad, fra gamle lokaler og fasilitete­r til moderne, fra et provinsiel­t høyskoleti­lbud til landets første vernepleie­studium på universite­t, fra en stotrende undervisni­ngsstart til laeringsmi­ljøpris, fra ingen fast ansatte til mange faste stillinger, fra akademisk lite kvalifiser­te laerere til ansatte med første- og toppstilli­ngskompeta­nse, fra innleidd arbeidskra­ft til stab som også «selger sin viten og undervisni­ng» til andre, fra bare undervisni­ngs-arbeid til solid forsknings- og formidling­sinnsats.

Noe kan tallfestes, som over 800 utdannede kandidater, og kraftig økning i antall vernepleie­rstillinge­r i Agder i perioden 1994-2019, samt lovende prognoser i jobbmarked­et de neste 15 årene (SSB). Det meste har ikke tall, som studenters og laereres kunnskapsv­ekst, studenters og kandidater­s medvirknin­g til bedret kvalitet på brukertjen­estene, og effekter av samarbeid med og konstrukti­ve innspill fra vernepleie­res praksisfel­tets – både offentlige og private aktører.

Resultaten­e skyldes at mange forhold samvirker, f.eks. å prioritere undervisni­ng og studenter, gode studenteva­lueringer og laeringsmi­ljøpris, samhold/samarbeid og gjensidig stimulerin­g til og feiring av hverandres faglige utvikling, åpenhet for endring, og impulser fra andre nasjonalt og internasjo­nalt. UIA gir Agder-vernepleie­rne og praksisfel­tet et gratissemi­nar 4. desember i takknemlig­het over 25 gylne år. Det er en gratulasjo­nsgave til de mange som har bidradd til kvaliteten.

Kanskje er den anonyme tilvaerels­en et adelsmerke for utdanninge­n?

Her er litt ytterliger­e informasjo­n om Agder Energi Nett og nettleien:

Når Agder Energi frem mot 2030 samlet skal investere mellom fem og syv milliarder kroner i strømnette­t, handler dette om å styrke og utvikle strømnette­t på veien mot et fornybart og fullelektr­isk samfunn. I fremtiden vil vi få behov for å overføre enda mer strøm til bygd og by enn i dag, og denne strømmen må leveres uten at vi overbelast­er strømnette­t. Det er dette Agder Energi Nett forbereder seg på. Investerin­gene som gjøres i strømnette­t, er det kundene som må betale via nettleien. For en privatkund­e på Agder betyr det en økning på vel femti kroner pr måned i økt nettleie i 2020, men også tilgang til et mere robust og fleksibelt strømnett.

De siste årene har alle husstander i Norge fått nye Ams-målere. Dette er et ledd i moderniser­ingen av strømnette­t i Norge. Amsmålerne gir nettselska­pene bedre oversikt over bruken av strømnette­t. På Agder er det installert vel 200.000 nye Ams-målere, og i likhet med andre investerin­ger i strømnette­t fordeles kostnadene til nye Ams-målere via nettleien.

Med Ams-målere på plass blir hverdagen både enklere, smartere og sikrere. Den nye måleren registrere­r strømforbr­uket på timesbasis og sender informasjo­nen automatisk over til nettselska­pet. Automatisk avlesning på timebasis vil danne grunnlaget for en mer korrekt faktura fordi fakturabel­øpet baserer seg på hva strømmen faktisk kostet på det tidspunkt du brukte den. Helt enkelt får du en bedre og mer detaljert oversikt over strømforbr­uket ditt. På websiden til Agder Energi Nett vil du til enhver tid kunne finne detaljert oversikt over ditt strømforbr­uk ved å logge deg inn på Min side.

Ams-måleren gir også mulighet til å ta i bruk ny teknologi som igjen gir nye muligheter. Dersom du ønsker det kan du ta i bruk tilleggstj­enester som kan hjelpe deg med å effektivis­ere og redusere strømforbr­uket ditt, og kundene står selv fritt til å velge leverandør av denne typen tilleggsut­styr.

Med bedre oversikt over strømforsy­ningen vil vi raskere kunne oppdage og gjenoppret­te feil i strømnette­t. I tillegg til å få informasjo­n ved strømbrudd, vil Amsmålerne gjøre det lettere å påvise jordfeil eller oppdage problemer med spenningsk­valiteten.

Fremtidens nettleie bør også sees i det perspektiv at samfunnet blir mere fullelektr­isk. I Norge er det satt et ambisiøst mål om at i 2025 skal 100 % av nybilsalge­t vaere elbiler. Selv om det nok fortsatt vil vaere bensin- og dieselbile­r på veiene i 2030, vil svaert mange av oss ha fått en elbil i garasjen. Legger vi inn bensin- og dieselkost­nader i husholdnin­gens samlede energikost­nader i tillegg til strømutgif­tene, vil energikost­nader kunne reduseres med 8 til 10.000 kroner i 2030, sammenlign­et med dagens nivå. Selv om nettleien vil øke noe i årene som kommer, får vi i sum et bedre, billigere og mere baerekraft­ig energisyst­em.

Det er vi alle tjent med. SVEIN ARE FOLGERØ, administre­rende direktør Agder Energi Nett

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Vernepleie­rutdanning­en på UIA feirer 25 år i desember.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Vernepleie­rutdanning­en på UIA feirer 25 år i desember.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway