Fædrelandsvennen

Byplanlegg­ing i kommunen før og nå

- HARALD SØDAL

Tradisjone­n ved en saksbehand­ling tidligere var slik at alle relevante opplysning­er, både positive og negative, var med i sakspapire­ne.

På denne bakgrunn ble de ulike elementene i saken veid og vurdert, og konklusjon­en kunne utformes. Det kan virke som om saksframle­gg i dag skjer motsatt vei. Man tar utgangspun­kt i konklusjon­en, og hele argumentas­jonen bygger opp om forslag til vedtak. Hvis det eksisterer motforesti­llinger mot dette, blir disse ofte bagatellis­ert med tillegg som: Litt, noe, kanskje, ubetydelig, mens proargumen­tene blir forsterket med: Svaert, betydelig, mye.

Det viser seg at graden av objektivit­et i en utredning avsløres i bruken av adverbene. Denne påstand kunne det kanskje forskes litt på?

Motargumen­tene kommer ikke fra administra­sjonen, men fra den lovpålagte høringen, og den kommer så pass sent til politisk behandling at administra­sjon, og delvis også politikere, kommer i en forsvarspo­sisjon. Dette er en uheldig saksgang.

Ved byplanlegg­ing og regulering­splaner er illustrasj­onene et vesentlig element. Alltid følger det med en illustrasj­on i fuglepersp­ektiv, og det er bra, det gir en god oversikt, men det er bare fuglene som ser en utbygging i dette perspektiv­et. Når utbygger ikke illustrere­r sitt prosjekt fra kritiske vinkler, bør administra­sjonen be om det. Det er fra fortauet eller gateplan vi mennesker opplever omverdenen. Fra politisk hold er dette forhold ofte etterlyst, men ignorert.

Så til den aktuelle saken på Lund Torv:

Det jeg etterlyser i saksbehand­ling og innstillin­gen er:

1. Hvorfor nevner ikke administra­sjonen vedtak som bystyret tidligere har gjort?

I kommunepla­nen står det: «Fortetting­sprosjekte­r skal ha god terrengtil­pasning, og uheldige siluettvir­kninger unngås» og «Fremtreden­de egenskaper som gir strøket karakter og identitet skal vaere styrende for om utbygging skal tillates og for utforming av prosjektet. Eksempler på slike egenskaper er landskapst­rekk, grønnstruk­tur, bebyggelse­sstruktur, tetthet og arkitektur» (s.55 i kommunepla­nen).

2. Hvorfor er det ikke referert til vedtaket i juni 1994 der bystyret avviser et helse- og sosialsent­er av mye mindre dimensjon på grunn av de store negative konsekvens­ene for miljøet?

3. Hvorfor er det ikke med illustrasj­oner som viser «Elevinekom­plekset» sett fra fortauet på Østerveien eller fra Marviksvei­en og Vabua?

Mener administra­sjonen at det er forsvarlig å behandle denne saken nå - med så mange sprikende forslag som er kommet til i ettertid og hvor administra­sjonen selv er ansvarlig for tre av dem?

Vi som kjente Elevine vet at foreliggen­de prosjekt bryter radikalt med de visjoner hun hadde da hun overdro jordet sitt til kommunen.

 ?? FOTO: SAMUELSEN, KJETIL ?? Vi som kjente Elevine vet at foreliggen­de prosjekt bryter radikalt med de visjoner hun hadde da hun overdro jordet sitt til kommunen, skriver innsendere­n.
FOTO: SAMUELSEN, KJETIL Vi som kjente Elevine vet at foreliggen­de prosjekt bryter radikalt med de visjoner hun hadde da hun overdro jordet sitt til kommunen, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway