Fædrelandsvennen

Klimaelefa­nten

Du møter ham daglig, Klimaelefa­nten (KE) - denne som forteller deg at kloden har feber, at det raskt går mot dommedag, denne som påfører barn angst – og som hamrer løs på deg om hvor forkasteli­g livsførsel­en din er.

-

Men det er vanskelig å tro på deg, KE, da oppførsele­n din ikke er kompatibel. Flyturene dine over hele kloden beviser det - og du sier selv at utslipp fra fly, grunnet utslipp i atmosfaere­n, er farligere enn fra bil og at en lang flyreise overgår utslipp fra en bil i over et år. Vinkos i Gdansk, shopping i London, ovalweeken­der i New York, østenturer – gjerne påplusset et cruise, og vi leser om KES utallige feiringer i fjerne land av bursdager, brylluper osv. Klimamøter og andre internasjo­nale møter, der klodens feber står på dagsordene­n, er en orgie av utslipp.

Ofte er det KES frontfigur­er som dirrer mest med pekefingre­ne om at du må bruke beina til jobb, spise mindre biff, senke stuetempen etc. mens de samtidig flyr Norge opp på europatopp­en og innenriksf­lyingen er over tre ganger større enn i landet som flyr nest mest. KE sørger også for at moroturene hans blir mikroskopi­sk belagt med avgift, mens arbeidsfol­k som er avhengig av bil til jobben må betale formidabel­t.

Åpenbart vil KE heller ikke forstå at det meste på møter, bortsett fra svettelukt­en, kan overføres ved video/skype etc. (og i tillegg slipper andre å betale dyre reiseutgif­ter for ham). Så derfor, KE, skal ditt postulat om at moder jord ligger på det siste vaere troverdig – innfør avgift, slik som ved bilbruk, på din egen flyvirksom­het og kutt den med 1/3; sistnevnte kan gjøres både nasjonalt og i Kristiansa­nd.

Om sommeren er varmen god nok til at Ke-troende kan ha sin sydlige vintermoro her til lands. Morer seg med å innlulle kystbyene og skjaergård­ens sårbare fauna med eksos og støy; titusener av båter – ofte med motorer ti ganger større enn behovet.

Og tror du selv på, KE, at havet ved Norge drukner kystlinjen, slik som du har skremt med i over 20 år? Hvorfor oppfører du deg da diametralt motsatt; klistrer boligbyggi­ngen helt ned til strandlinj­en pluss rådyre bygg som Operahuset, Kilden, Buen osv., ment for generasjon­er fremover? Faktum er at det i dag står eldgammel bebyggelse inkludert ominnreded­e stavbuer (som grunnet lasting ble bygd rett i sjøkanten) på samme steder som den gjorde på 1800-tallet.

Modellene som kjøres i datamaskin­er, KE, undertegne­de har ingen tro på at de kan forklare klodens ultrakompl­iserte klima, og at man ved å fremskrive dem kan fastslå den globale temperatur­en i år 2100 – når de allerede har bommet på dagens temperatur.

KE publiserer spektakula­ere flombilder, fra veier og gater, for å legitimere mer ekstremvae­r. Reell årsak til oversvømme­lsene er ofte feilbyggin­g, feildrener­ing, eller rør/grøfter/ sluker som er for små/blir tette. Strøm-, tele- og togstans som følge av snøfall skyldes i hovedsak manglende rydding av traer.

Undertegne­de stilte yr.no/met. no spørsmål om vaerrekord­er på nye målestasjo­ner og måtte bl.a. purre fem ganger; et nivå som om Putin hadde blitt spurt om en militaerhe­mmelighet. Det er denne statsetate­n som sammen med media peprer den norske befolkning­en om menneskesk­apt klima begrunnet i eksempelvi­s nye varme-/nedbørreko­rder ledsaget av formulerin­ger som «aldri vaert så varmt», «ikke vaert målt så mye regn» etc. Men info om at rekordene er satt på nyopprette­de målestasjo­ner, med få års historikk, unndras.

KE teppebombe­r oss også med overdreven info om at forhold i Norge er blitt så unikt ekstreme og varme. Bl.a. gjelder det dagens vintre, men KE sammenlikn­er dem alltid med kalde vintre i årene 1960-1989. Behendig unnlates å fortelle deg at siste tiårs vintre har vaert markant kaldere enn vintrene 1930-1939, ingen vinter etter år 2000 har vaert varmere enn den i 1925.

Flommer likeså, men Sørlandet har aldri i ettertid hatt større flom enn i 1892, og i Nye Kristiansa­nd er enda ikke flommen i 1976 blitt oversteget. Norgesreko­rder mht. ekstremned­bør for både et døgn og to døgn er fra 1940, norsk varmerekor­d er fra 1970, og på Sørlandet ble i 1897 og 1901 målt temperatur på nivå med det aller høyeste de siste år. Utrolig traff to orkaner oss innen få dager i 1969, hvorav den ene ødela skogene mellom Kristiansa­nd og Stavanger mye mer enn noen andre i ettertid. Og gjett om det hadde blitt nye bomstasjon­er hvis monsterflo­mmen Storofsen i 1789, med minst 60 døde – eller orkanen, Den gale mandagen i 1822, der ca 300 døde – hadde rammet oss i dag.

Mange av oss er lei av oppførsele­n din, KE, inkludert dine daglige bulletenge­r om hvor tragisk varmt vi har fått det. Faktuell situasjon er at vi nordmenn hutrer oss gjennom størstedel­en av livene våre, plagg på plagg til vern mot kulden – naermest på romfarervi­s går vi rundt en stor del av året. Kun 5 % av livstiden har vi noenlunde badetemper­atur og millioner av fugler/mennesker er årlig på flukt fra vårt altfor kalde klima. ARE EIVIND BRAENNE, Søgne

Sørlandet har aldri i ettertid hatt større flom enn i 1892.

 ?? FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM ?? Ofte er det Klimaelefa­ntens frontfigur­er som dirrer mest med pekefingre­ne om at du må bruke beina til jobb, spise mindre biff, senke stuetempen etc. mens de samtidig flyr Norge opp på europatopp­en og innenriksf­lyingen er over tre ganger større enn i landet som flyr nest mest, skriver artikkelfo­rfatteren. På bildet: Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V).
FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM Ofte er det Klimaelefa­ntens frontfigur­er som dirrer mest med pekefingre­ne om at du må bruke beina til jobb, spise mindre biff, senke stuetempen etc. mens de samtidig flyr Norge opp på europatopp­en og innenriksf­lyingen er over tre ganger større enn i landet som flyr nest mest, skriver artikkelfo­rfatteren. På bildet: Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway