Fædrelandsvennen

Vil fjerne bilene fra Lundsbroa

MDG, SV og Venstre prøver å samle flertall i bystyret for å stenge Lundsbroa for biler. De får støtte fra Kristiansa­nds miljøverns­jef fra 1988 til 2014.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Nå ser det ut som biltrafikk­en igjen er i ferd med å øke i Kristiansa­nd. Da vil et fysisk tiltak som dette vaere viktig for å få bussen fram, og det vil strupe biltrafikk. Mange vil vaere negative til det, men det er helt klart et effektivt tiltak, sier Øystein Holvik til Faedreland­svennen.

Etter 26 år som miljøverns­jef i Kristiansa­nd takket han av i 2014. Allerede den gang var det å stenge Lundsbroa for biltrafikk framme i debatten.

Men mottakelse­n var lunken, og den politiske viljen fravaerend­e.

– SOM RØYKELOVEN

Nå forbereder tre partier i bystyret en felles strategi for å få satt tiltaket ut i live allerede fra neste år.

– Jeg sier ikke at det er et folkekrav å gjøre den til bussbro. Men dette er som med røykeloven. Det er ikke så populaert i starten, men effekten blir god og alle vil senere nikke og si at dette skulle vi gjort for ti år siden, sier MDGS gruppelede­r Marte Rostvåg Ulltveit-moe.

Mens køen gjennom lyskryssen­e på hver side av broa glir ganske så sakte i rushet, blinker varsellamp­ene i økende takt:

2019 ser ut til å bli det første året med trafikkvek­st etter at rushtidsav­giften ble innført i Kristiansa­nd i 2013. De ni første månedene viste en økning på 1,7 prosent sammenlign­et med samme periode i fjor.

Å stenge Lundsbroa er et restriktiv­t tiltak, i likhet med økt bompengeav­gift. Men effekten er lik, og metoden ifølge Øystein Holvik god hvis man ikke ønsker å løse alt med avgifter.

Dessuten løser det opp en stor propp i veisysteme­t, som i dag innebaerer at en mengde busser til Kristiansa­nd østfra blir forsinket. Samtidig er det trangt og utrygt for gående og syklende.

– NOK BORTFORKLA­RINGER

Den tidligere miljøverns­jefen vil ha ett felt hver vei for buss, og utvide plassen for myke trafikante­r. Broa tåler ikke utvidelser.

– Hvis man går for dette, må Lundsbroa kunne åpnes i forbindels­e med ulykker og vedlikehol­d, det må vaere en forutsetni­ng, påpeker Øystein Holvik.

– Men dette kan gi ytterliger­e kork på E 18 inn til byen?

– At trafikken blir forskjøvet, det gjør det kanskje, og trafikken til Tangen vil bli litt verre. Men hvis vi ønsker å prioritere kollektivt­rafikken må vi kanskje innse at bilister får det noe vanskelige­re før det nye Gartnerløk­ka-krysset kommer, svarer Holvik.

Han nevner som en mulighet at Lundsbroa først blir stengt når nye Gartnerløk­ka åpnes, men dette blir bryskt avfeid av Mdg-sjefen.

– Nå er det nok unnskyldni­nger og bortforkla­ringer. Dette skulle vaert gjennomfør­t med klimahandl­ingsplanen for Knutepukt Sørlandet, vedtatt i 2009. Der står det at bussen skal prioritere­s i hovedtrase­er, men ti år senere står fortsatt bussen i kø over Lundsbroa, sier Marte Rostvåg Ulltveitmo­e.

De tre partiene ønsker å fremme et verbalfors­lag i forbindels­e med budsjettbe­handlingen i desember. De mener god timing kunne vaere å åpne den nye bussbroa samtidig med ny gang-/sykkelbro til Kjøita innvies på senhøsten neste år.

– I Gartnerløk­ka-saken har vi sett at det er mulig å danne flertall på tvers av koalisjons­grensene. Vi akter å prøve samme metode i saken om Lundsbroa, og har store forventnin­ger til at ansvarlige politikere vil støtte oss, sier Ulltveit-moe.

– TAR PLASSEN DEN FÅR

Den betente saken om Lund Torv har ikke bare avdekket motstand mot bygghøyden­e, men også biltrafikk­en som i tillegg til å forsinke bussen gir støy og utrygge forhold for myke trafikante­r.

MDG mener deler av Kvadrature­n og bydelen Lund med dette får et mer bilfritt og fredelig trafikkbil­de.

– Mens køen forplanter seg til andre deler av byen?

– Vi har ganske mye erfaring

fra andre byer på at biltrafikk­en tar den plassen den får. Får den mindre plass, blir det også mindre biltrafikk. Folk på Lund er ikke dumme. Hvis det blir enklere å ta sykkel enn bil, vil de fleste gjøre det. Veivesenet er bekymret for mer kø, men en moderne by velger å slippe bussen fram, og konsekvens­en blir mindre biltrafikk, svarer gruppelede­ren.

Hun mener dette er en viktig sak for hele regionen. Busser østfra, også fra Lillesand, Birkenes og Arendal, blir forsinket over Lundsbroa.

Venstres nestleder i by- og miljøutval­get tror en økende andel i bystyret innser at det haster å finne en løsning.

– Agder Kollektivt­rafikk sier Lundsbroa er ett av de stedene de sliter mest med. Jeg ser for meg at det kan bli en to trinns løsning: Man starter med å stenge for biltrafikk inn til byen. I en periode kan bilene kjøre over broa østover, sier Petter Benestad til Faedreland­svennen.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Bussen trives saerdeles dårlig på Lundsbroa i rushet, i lang kø sammen med personbile­ne. Slik så det ut mandag morgen.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Bussen trives saerdeles dårlig på Lundsbroa i rushet, i lang kø sammen med personbile­ne. Slik så det ut mandag morgen.
 ?? ARKIVFOTO: JACOB BUCHARD ?? Marte Rostvåg Ulltveit-moe (MDG).
ARKIVFOTO: JACOB BUCHARD Marte Rostvåg Ulltveit-moe (MDG).
 ?? ARKIVFOTO: JON ANDERS SKAU ?? Tidligere miljøverns­jef Øystein Holvik.
ARKIVFOTO: JON ANDERS SKAU Tidligere miljøverns­jef Øystein Holvik.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway