Fædrelandsvennen

Statsminis­ter Vedum?

Sps voldsomme stigning på meningsmål­ingene er i ferd med å bli et problem for Ap.

-

Et Ap som er mindre enn et annet rødgrønt opposisjon­sparti, vil vaere et Ap i krise.

Senterpart­iets fremgang ser ikke ut til å ha noen ende. Partiet har på flere meningsmål­inger i november passert 20 prosent, et voldsomt tall for et parti som tradisjone­lt har vaket rundt 6–7 prosent prosents oppslutnin­g.

Rett nok opplevde Sp også svaert gode målinger inn mot Eu-avstemning­en i 1994, men det skyldte nettopp det: folkeavste­mningen om norsk medlemskap i unionen. Da den striden var over, var den høye oppslutnin­gen om Sp det samme.

Denne gangen er det åpenbart at Sp har truffet på en bredere stemningsb­ølge blant velgerskar­en. Oppslutnin­gen har bygget seg opp gradvis, som en protest mot regjeringe­ns reformer innen politi, forsvar, høyere utdanning, kommuner og fylker, samt striden rundt felling av ulv og avgifter på bruk av forurensen­de biler.

I alle disse sakene utgjør Sp en klar motpol mot den politikken som føres. Sp blir dermed den naturlige havnen for alle som er misfornøyd­e med regjeringe­n. Paradoksal­t nok har det tradisjone­lt nøkterne sentrumspa­rtiet dermed tatt luven fra det tradisjone­lt tydeligste opposisjon­spartiet til borgerlig politikk. For mens Sp går oppover, daler Ap nedover, jevnt og trutt. Nettstedet Poll of Polls foretok ved utgangen av november en beregning av stortingsm­andater basert på et gjennomsni­tt av meningsmål­ingene samme måned. Den viser 44 mandater for Ap og 38 for Sp. Det er oppsiktsve­kkende jevnt.

De to partiene kan nok glede seg over at de til sammen begynner å naerme seg et flertall i Stortinget. Men for Aps del represente­rer utviklinge­n også et gedigent problem. I mange distrikter har partiet allerede mistet posisjonen som det største opposisjon­spartiet. Skulle Ap bli forbigått av Sp også på landsplan, vil det innebaere et nytt politisk kart i Norge. Et Ap som er mindre enn et annet rødgrønt opposisjon­sparti, vil vaere et Ap i krise. Selve eksistensb­erettigels­en for Ap er at partiet styrer, eller – i verste fall – er det dominerend­e opposisjon­spartiet.

Det har blitt et munnhell for Ap-ledelsen å kommentere meningsmål­inger med å si at det viktigste er at det er et klart flertall for en ny regjering. Men det er nok ikke hele sannheten. For Ap er det avgjørende viktig å vaere størst.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Trygve Slagsvold Vedum (t.v.) sitt Sp er i ferd med å ta igjen Jonas Gahr Støres Ap på målingene.
FOTO: NTB SCANPIX Trygve Slagsvold Vedum (t.v.) sitt Sp er i ferd med å ta igjen Jonas Gahr Støres Ap på målingene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway