Fædrelandsvennen

Flekkerøy-folk bestiller båt til 88 millioner kr

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Store deler av Flekkerøys fiskerimil­jø går sammen om «Nye Monsun», et kombinert tråler- og snurrevadf­artøy til nesten 88 millioner kroner.

KRISTIANSA­ND

– Vi har et håp om at det skal gå greit!

Thor Gunnar Martinsen uttaler seg med flekkerøys­k nøkternhet når Faedreland­svennen ringer for å høre litt om et nytt fiskefartø­y bestilt fra Karstensen Shipyard A/S i Skagen i Danmark. Etter at skroget er bygd i Polen, skal skipet utstyres og overlevere­s i Skagen sommeren 2021.

Prisen er 65 millioner danske kroner, nesten 88 millioner norske. Det fremgår av en pressemeld­ing fra Karstensen Shipyard A/S.

NY MONSUN

Fiskefartø­yet skal hete Monsun, og overtar dermed navnet til et eksisteren­de, eldre fartøy eid av

Setho Fiskerisel­skap AS. Bak Setho står Thor Gunnar Martinsen selv, pluss Thomas Ingebret Martinsen og Severin Reinertsen. Hver eier en tredel av aksjene.

I tillegg kommer Piraya AS inn som medeier i «nye» Monsun. Piraya eies av Ove Pettersen (34 prosent), Kurt Pettersen og Birger Kristoffer­sen (33 prosent hver). Svein Arne Lunde tar også en mindre eierandel.

Med unntak for Lunde, som har adresse i Mandal, er hele gjengen flekkerøy- og fiskerifol­k som deler oppgaver på broa, i maskinen og på dekk seg imellom.

KOMBINERT FARTØY

Monsun blir 36 meter lang, én meter mer enn spell nye Tenor, som ankom Høllen med Frode Jensen på broa sist fredag. Og mens Tenor er en rendyrket tråler, blir Monsun et kombinert tråler- og snurrevadf­artøy.

– Det har vaert fokus på optimale arbeids- og plassforho­ld omkring redskapshå­ndteringen, på behandling og oppbevarin­g av fangst, samt skrogfason­g og sjøegenska­per, opplyses det i pressemeld­ingen fra verftet.

– Hva med kvoter, Thor Gunnar Martinsen?

– Å, vi har ingen planer om å kjøpe flere kvoter. Vi fisker videre på de vi allerede har, svarer Martinsen.

INTENS NAERING

– Det satses tungt i sørlandsk fiskerinae­ring for tiden. Men det er slutt på at vi ser fiskefartø­yene i naerområde­t; de ligger vel mest ute i Nordsjøen og Skagerrak?

– Virksomhet­en blir mer og mer intens, ja. Men vi kommer til å ha base på Flekkerøy, og når vi fisker reker, ligger vi ved land på søndager. I rekefisket er nemlig søndagen fredet, opplyser Thor Gunnar Martinsen.

 ?? FOTO: KARSTENSEN SHIPYARD A/S ?? Slik blir den nye Monsun seende ut når den leveres i juli 2021.
FOTO: KARSTENSEN SHIPYARD A/S Slik blir den nye Monsun seende ut når den leveres i juli 2021.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway