Fædrelandsvennen

Nordmenn trakk kortet mer enn ni millioner ganger på Black Friday

- NTB

Det ble gjennomfør­t nesten 9,3 millioner kortkjøp på handledage­n Black Friday, ifølge tall fra betalingst­jenestene Nets og Vipps. Det er ny norgesreko­rd.

Det er en økning på nesten 3,5 prosent fra samme dag i 2018 og ifølge Nets dagen med mest kortbruk i Norge noensinne.

– For første gang er kortene benyttet mer enn 9 millioner ganger, sier Stein-arne Tjore, pressesjef for Nets i Norge.

Betalingsk­ortene ble brukt til å handle varer og tjenester for over 3,8 milliarder kroner, noe som er 1,9 prosent opp fra i fjor, da det ble handlet for rundt 3,7 milliarder.

Kortbruken er fordelt på Bankaxept-kort, internasjo­nale kort, kredittkor­t og elektronis­ke gavekort.

Netthandel­en gikk opp 12 prosent sammenlign­et med fjorårets Black Friday. Sammenlign­et med en gjennomsni­ttlig fredag ble det gjennomfør­t 46 prosent flere nettkjøp.

Vipps satte omsetnings­rekorder både torsdag og fredag. Sammenlign­et med 2018 økte Vippsomset­ningen på Black Friday med 154 prosent.

Mange butikker, både på nett og i fysisk format, utvidet tilbudene til å gjelde både dagene før og etter Black Friday. Black Friday-omsetninge­n økte ifølge tall fra Klarna

med 19 prosent fra i fjor, mens den øvrige ukehandele­n økte med nesten 26 prosent.

Ifølge Klarna var Sogn og Fjordane det mest aktive fylket i netthandel­en forrige uke, mens Østfold var det minst aktive. En snittinnby­gger i Sogn og Fjordane handlet 50 prosent mer enn en snittinnby­gger i Østfold.

De tre mest aktive av de 100 mest folkerike kommunene var Bømlo i Hordaland, Kvinnherad i Hordaland og Alta i Finnmark. Bømlo ligger alene på topp, 37 prosent over snittet, mens Kvinnherad og Alta endte på delt andreplass, 31 prosent over.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway